Een occasionist is iemand die feiten en het bewustzijn van anderen hoger acht dan dat van hemzelf. Voor een occasionist is een moreel oordeel over hemzelf door anderen van primair belang en het heeft prioriteit boven waarheid, feiten, rede en logica. 

Een negatief oordeel van anderen is zo overweldigend beangstigend dat niets in zijn bewustzijn berekend is op de impact ervan.

 

Hij ontkent liever zijn bewustzijn en wat hij met zijn eigen ogen heeft gezien, dan te moeten lijden onder de morele veroordeling van een willekeurige charlatan. Alleen een occasionist denkt een intellectueel argument te kunnen winnen met de hint: “Maar dan vinden ze je niet aardig!”.

“The Argument from Intimidation”,
The Virtue of Selfishness, 141
Kijk hoe ze alles accepteren, behalve een onafhankelijk mens. Ze herkennen hem direct… Ze voelen een speciaal soort giftige afgunst jegens hem. Ze vergeven criminelen. Ze bewonderen dictators.
Er is een connectie tussen misdaad en geweld. Een soort wederzijdse afhankelijkheid. Ze hebben elkaar nodig. Ze moeten per se hun miezerige persoonlijkheid opdringen aan ieder die ze tegenkomen.
De onafhankelijke man vermorzelt ze, want die vorm van bestaan kennen ze niet. Kijk naar de kwaadaardige boosheid waarmee elk idee dat onafhankelijkheid bevordert, wordt begroet. Kijk hoe kwaadaardig ze zijn tegen onafhankelijke mensen.
“The Nature of the Second-Hander”,
For the New Intellectual, 69
Uit Ayn Rand Lexicon
Cassandra  Namens Def

Plaatje: Taylor Schilling als Dagny Taggart in “Atlas Shrugged” part 1

De Occasionist 3/5  

 

3 REACTIES

 1. `Ocassionisme` is een gevolg van het stockholm syndroom reeds
  op jonge leeftijd wordt de psyche aangetast ( uitzonderingen daargelaten) ex van de doctrinatie en leugens:
  Kinderen uit de kool !
  Sinterklaas !
  Kerstman !
  School moet ! etc,etc.

  Jhon

 2. Sja, de mens is vatbaar voor suggestie, en machthebbers weten dat maar al te goed. Dit is de kern van ons probleem.

 3. Het lijkt eerder een bijverschijnsel van altruisme, omdat de occasionist twijfelt aan zich recht op leven voor zichzelf. Hij mag slechts bestaan op voorwaarde dat hij zich offert.

Comments are closed.