Op dit weekend hebben vooral Amerikanen samenkomsten om de doden te herdenken die voor de Vrijheid gestorven, gesneuveld zijn.

Maar niet alleen de Amerikanen. Ook veel Nederlanders (en anderen) herdenken dan. Zeker mensen die zelf (of hun ouders) die de “bevrijding van de Duitse bezetting” hebben beleefd.

 

Iedereen zal er zijn eigen gedachten bij hebben.

Persoonlijk overheersen dit jaar bij mij twee facetten:

–Het facet dat er jarenlang gevochten, en geleden,  is om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting. En dat nu, zonder vechten Nederland weer onder de EU-bezetting wordt geschoven en het volk zich niet eens echt verzet!

 

–En het facet dat er gevochten is tegen de overheersing van een vreemd land, maar dat zowel door de vechters, de gesneuvelden, als de overlevenden niet goed duidelijk geweest is “Wat Vrijheid IS”.

En ook nu is dat concept bij de meeste mensen nog onduidelijk. Vrijheid is het ontbreken van geweld van andere mensen.

Het belang van dit concept kunnen we niet sterk genoeg benadrukken. Zeker nu op dit moment de EU (euro) uit elkaar aan het vallen is. Nu worden de acties van de (machtige)  politici nog onduidelijker en gevaarlijker. Je weet wel, de kat in nood die rare sprongen maakt!

Te midden van die overpeinzingen lees ik een goed stuk van Napolitana op LewRockwell die zich afvraagt: “Wat als het volgend jaar op Memorial Day het begrip Vrijheid nog verder weggezakt is en alleen maar een vage herinnering over is?

————————————-

(Sorry, geen tijd gehad om het stuk te vertalen.)

2 REACTIES

  1. Gisteren zag ik bij ‘andere tijden’ van staatsomroep VPRO een stuk over vrouwen die in het verzet hadden gezeten ten tijde van de Duitse bezetting. Er viel me een paar dingen op. Zo zei een van de dames dat het tijdens de oorlog een soort rechteloze situatie was. Rechtbanken waren er niet. Ook noemde een van de dames juist het gebrek aan respect voor de verzetsstrijders vlak na de oorlog. Vlak voor het einde van de oorlog verklaarden velen zich ‘goed’ en laat dat nou net de figuren zijn geweest die na de oorlog niet wisten hoe snel ze hun reet in het pluche moesten draaien. Vervolgens moesten de verzetsstrijders bij deze lieden verantwoording afleggen. Die mevrouw had dat als zeer teleurstellend ervaren en is derhalve na de oorlog geëmigreerd.

    Uitzending is vast nog wel te bekijken bij uitzending gemist.

Comments are closed.