Sommige dingen begrijp ik niet: de afgelopen maanden is de euro zo’n 5% van haar waarde kwijt geraakt, terwijl goud al maanden rond de 1250 euro/ounce schommelt. Geduld is een schone zaak, zeggen ze wel eens. Of is er meer aan de hand?

55 REACTIES

 1. Ondanks mensen die met hun hoofd in de wolken lopen en oogkleppen op en die denken dat de munt stabiel is wegens hun misplaatste vertrouwen in de EU, wordt de prijs van goud in $ natuurlijk (zoals iedereen bekend is) gemanipuleerd. Elke werkdag op 2 tijdstippen (’s morgen 09.30 uur en ’s middags rond 15.00 uur, London Time) vindt er een teleconference tussen 5 personen plaats en wordt de fixed price vastgesteld. Om die fixed prices heen schommelt dan de handelswaarde.

  Zou men de goudprijs werkelijk vrij laten, verwachten de experts een factor 2.5 tot 3 verhoging van de waarde van goud in de geloofsvaluta.

  Dat er mensen zijn die de euro afmeten aan de dollar (beide geweldig en onterecht overgewaardeerde fiatvaluta) en kijken hoe de euro het elke dag doet t.o.v. die dollar, vergeten vaak dat BEIDE munten bezig zijn met hun ondergang. Het enige wat je af kunt lezen aan de onderlinge ratio tussen dollar en euro, is welke munt SNELLER richting afgrond glijdt.

  Verder is de waarde van goud, afgemeten aan welke fiatvaluta dan ook, eigenlijk nonsens. Het zegt meer over de valuta dan over het edelmetaal.

  Denk in goud. En bekijk dan wat de belangrijke commodities in de wereld (voedsel, onderdak, energie, kleding) kosten in goud. Hoeveel goud kost nu een vat olie, een middenklasse auto, een m3 gas of megawatt stroom. Want het zijn die commodities die ons in leven houden, goud en geld zijn onbelangrijk en niet meer dan de middelen om de wél belangrijke commodities aan te schaffen.

  En kijk dan meteen wat die commodities in goud 1, 2, 5, 10 of 25 jaar geleden kostten en wat ze toen in valuta kostten. Dán pas zie je dat valuta NIET stabiel zijn en edelmetaal juist wél. Welk debiel EU-geloof je ook aanhangt, feiten zijn feiten.

  PJMan [4] reageerde op deze reactie.
  roi [22] reageerde op deze reactie.
  Onbezoldigd ruifvuller [26] reageerde op deze reactie.

 2. @Onbezoldigd ruifvuller [3]: Niet bij de hand OnbezRuifv. In de boeken van Willem Middelkoop (o.a. “Als de dollar valt”) zijn dergelijke zaken beschreven en voldoende onderbouwd met links naar andere boeken, citaten en YouTube filmpjes met interviews of nieuwsberichten, enz.

  Deze boeken zijn echt de moeite waard. Mocht je ze niet kennen, de opzet van deze boeken waren de vragen die Middelkoop zelf had over dingen die hij niet begreep of vertrouwde. Hij stelt zichzelf per boek een ruim 100 vragen en gaat op zoek naar de antwoorden. Precies wat iedereen zou moeten doen. Niets en niemand (MSM, politici) geloven, gewoon zelf onderzoeken en logisch nadenken.

  Elke vraag wordt in 1 of 2 pagina’s beantwoord en, zoals gezegd, ruim onderbouwd met talloze links. Voor iedereen die wil weten hoe geld “gemaakt” wordt, in elkaar zit, hoe de financiële machthebbers ons belazeren, wat geld en goud nu werkelijk zijn, enz.
  Echt een van de betere investeringen die je in een boekje (én jezelf) kunt doen. En vooral: in het Nederlands geschreven (op enkele citaten na) en geen moeilijk beleggersjargon.

  Crisis [8] reageerde op deze reactie.

 3. Ik denk dat de manipulators momenteel met bezweet voorhoofd in paniek de prijs zo proberen te drukken dat vele stop-losses afgaan en kleine investeerders in de papieren COMEX (= oplichterij) hun verlies moeten pakken. Dit manipuleren wordt o.a. gedaan door margin verplichtingen te verhogen of men dumpt gewoon in een uur tijd 100 miljoen papieren contracten. Volgende maand gaat de Pan Asian Gold Exchange in China open voor internationale investeerders. Alle contracten aldaar worden daadwerkelijk gedekt door fysiek goud en gedenomineerd in Yuan. Wie gaat er straks nog zaken doen met het westerse oplichterssysteem? The party’s over boys. Ik vermoed dat dat de eerste aanzet is om de US$ te vervangen als wereldreservemunt.

  Crisis [9] reageerde op deze reactie.

 4. Dat begrijp ik ook niet. De problemen steken weer de kop op en toch staat er een magere 39.500 per kilogram. Ik ben overigens al overgestapt op zilver, omdat ik 240 euro voor een gouden tientje wel erg veel vindt. Je wordt nou doodgegooid met wat mensen 10 jaar geleden voor veel te veel geld bij het “Nederlandsch Muntenhuis” aangeschaft hebben. Waarschijnlijk zit er weer manipulatie achter. Wat ik niet snap, is dat goudhandelaren dan de lagere officiële prijs hanteren.

  MMAP [13] reageerde op deze reactie.
  Peter [16] reageerde op deze reactie.

 5. @keuleniscool [1]:

  Dat geloof ik niet. Duitsland is feitelijk nog de enige, die de munt overeind houden. Ze beginnen de bedelende blikken van de Grieken en andere landen inmiddels aardig zat te worden, zeker als die gepaard gaan met het gescherm van hakenkruizen en SS-vlaggen.

  @Crisis [8]:

  Nee, niet als het een daghandelaar is en zijn goud weer snel verkoopt. Zijn winst zal hij zeker in goud, maar ook in vastgoed vastzetten. Verder kijkt hij uit naar een land, waar hij zelfvoorziend kan zijn.

 6. @Crisis [8]: Nee, dat is de man die geld verdiende (verleden tijd) aan verkoop van goud. Het bedrijf AmsterdamGold was van hem, maar heeft hij verkocht.

  @Vilseledd [11]: Omdat deze mensen, die de goudprijzen manipuleren, dezelfde mensen zijn als Rothschild c.s. En aangezien zij het grootste deel van de financiële wereld, die uit louter schulden bestaat, bestieren, zijn deze mensen gebaat bij voortgang van het monetaire systeem.

  Zij hebben hun voorraadje goud echt al in handen. En hun belang is het domme volk nog verder te binden aan hun op schulden gebaseerde systeem. Het gaat om macht. Macht over geld en macht over mensen. En die mensen hebben het niet eens door.

  Vilseledd [15] reageerde op deze reactie.

 7. @MMAP [13]:

  Maar bijvoorbeeld Prakken Edelmetaal, Middelkoop en andere dergelijke bedrijven. Die gaan toch niet goud verkopen tegen een gemanipuleerde prijs, terwijl ze weten, dat de echte veel hoger ligt. Als je ervan overtuigd bent, dat zilver en goud zich als 1:16 moeten verhouden, waarom dan verkopen tegen 1:50? Dan moet er toch op zijn minst een schaduwkoers bestaan, zoals vroeger tussen de Ost- en de Westmark, die officieel 1:1 was, maar officieus 1:8.

  Peter [18] reageerde op deze reactie.

 8. @Vilseledd [11]:

  Als inverstering is een gouden tientje waardeloos. Je betaald bij aankoop de muntwaarde maar het HEEFT slechts de goudwaarde. Zelfde met juwelen en sieraden, duurste goud wat er is, brengt bij verkoop niks op. Voor zilver bv. kun je het beste Canadese Maple Leafs aanschaffen, die zijn het zuiverst qua gehalte en het scherpst geprijst. Voor goud zijn baren het voordeligst.

  Vilseledd [17] reageerde op deze reactie.

 9. @Peter [16]:

  Nee, ik let wel op, dat ik de goudwaarde betaal. Tientjes met een zekere “verzamelwaarde” neem ik niet, tenzij ook tegen de goudwaarde. Ik ken inmiddels iemand, die me beide metalen tegen kostprijs levert, dus ik ga geen Maple Leafs via internet aanschaffen, want daar zit ook verzamelwaarde op.

  Peter [19] reageerde op deze reactie.

 10. @Vilseledd [17]:

  Kostprijs? Dus die ‘iemand’ verdient er niks aan? Lijkt me sterk maar goed. Nieuwe Maple Leafs zit geen verzamelwaarde op. Zero! Je zult altijd een prijs moeten betalen aan de handel, ALTIJD. Je kunt ook geen koffie of brood kopen tegen ‘kostprijs’. Of heb je zelf een zilver/goudmijn in de tuin?

  Vilseledd [20] reageerde op deze reactie.

 11. @Peter [19]:

  Als hij ze laat omsmelten, dan krijgt hij waarschijnlijk minder en wat hij aanbieders betaalt, weet ik ook niet.

 12. @Vilseledd [21]:

  Het gaat om koopkracht. De euro is geen geld maar een ruilmiddel. Een ruilmiddel dat d.m.v. constante inflatie aan koopkracht inlevert.

  Prijsmanipulatie en propaganda zorgen ervoor dat de schaapjes blijven geloven in fiatvaluta’s. Ondertussen kopen centrale bankiers massaal goud zodat zij bij de reset weer voldoende echt geld hebben en u met waardeloze papiertjes blijft zitten.

  Vilseledd [29] reageerde op deze reactie.

 13. @Vilseledd [21]:

  Hoezo? Goud en zilver moet toch gedolven worden? Dat kost geld en zit in de prijs. Vervolgens moet het ook in een of andere vorm gedistributeerd worden. Munten, baren etc. Ook dat kost geld en zit dus ook in de prijs. Zelfde geldt voor papier geld, fiat of niet, het moet ook gemaakt worden. Zijn ook allerlei produktiemiddelen voor nodig die geld kosten. Komt op het zelfde neer. Goud en zilver zijn een tastbaar goed en zal dus altijd en eeuwig waarde hebben. Het is momenteel de prijs van fiatgeld welke veranderd (in waarde daalt), door overaanbod, niet die van goederen.

 14. @roi [22]: Kreeg afgelopen week het verzoek om een enquète in te vullen voor SilverMountain. Daar heb ik op soortgelijke manier geantwoord. Op het blog begeef ik me (nog) niet. (Simpelweg te veel hobby’s en bezigheden en te weinig tijd).

  Wat mij bijzonder opviel in die enquète was de 10e vraag: “Ziet u confiscatie van goud/zilver door de overheid als reële bedreiging?” Weten ze al meer dan wij?

 15. @Hugo [23]:

  Ja, maar even concreet. Stel ik wil met een zilveren tientje (waarde ca. 14 euro) de Chinees betalen, in de veronderstelling, dat buitenlanders de waarde van zilver iets meer inzien, dan het kassameisje bij Albert Heijn. Dan probeert die Chinees de waarde naar 10 euro te praten. Geef ik 14 euro in euro’s, dan kan ik er tot op de cent nauwkeurig meebetalen. Wat ik maar wil zeggen: overstappen op goud en zilver heeft allerlei ongewenste neveneffecten, waar ik ook reactie 25 (goud en zilver moeten toch gedolven worden) onder schaar. Bovendien, eenmaal gedolven, zijn de kosten toch weg.

  Peter [30] reageerde op deze reactie.
  Hugo [32] reageerde op deze reactie.

 16. @Vilseledd [29]:

  Wie zegt dat de Chinees dat zal proberen? Was dat een argument? Zoja weet ik niet precies waarvoor.

  Veronderstellingen zijn een slechte basis om beslissingen te nemen.
  En dat is nog meer waar voor niet goed doordachte veronderstellingen. Eerst beweer je dat de Chinees de waarde van zilver iets meer inziet dan het kassameisje bij AH om dit dan vervolgens weer te ontkrachten door wat je verder beweert. Iedereen die de waarde van zilver iets meer inziet zal in jouw geschetst voorbeeld maar al te graag een zilveren tientje aannemen in plaats van fiatgeld waarvan ie weet dat de koopkracht in een razend tempo zal afnemen waardoor je de volgende keer misschien 16 euro kwijt bent voor dezelfde bestelling.

  Sorry, no offense, echt niet, maar door je laatste opmerking over ‘de kosten’ toon je aan er nog niet veel van te begrijpen.

  Vilseledd [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.