Verzuim! De drukste LP meeting van de afgelopen jaren en er is niets van op VS te vinden. Bij deze een kort verslag van de bijeenkomst van 1 mei. Beter laat dan nooit.

De spreker Stan de Jong trof een publiek dat duidelijk meer kennis had dan waar hij vooraf op had gerekend. Niet dat dit voor hem een probleem was. Keer op keer blijkt dat de bezoekers van de LP bijeenkomsten tot de beter ingewijden van dit land horen.

Stan is een publicist die onder meer in misdaad en rechtspraak gespecialiseerd is. Hij is een van de eerste journalisten die kritisch naar de rechterlijke macht keek. Enkele keren is gebleken dat rechters nevenbelangen hebben die het voor een normaal mens moeilijk maken onpartijdig te oordelen. De rechtbank is een plek waar iedere schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden door de rechters. Een standpunt dat in de praktijk niet altijd geheel door de rechters blijkt te worden onderschreven. De juiste nuanceringen kan ik zelf niet meer goed aanbrengen, maar Stan wist de aanwezigen te vermaken met de nodige vermakelijke maar eigenlijk diep trieste voorbeelden. Hier wisten de aanwezigen door scherpe vragen Stan wellicht meer te ontlokken dan hij in eerste instantie wou prijsgeven.

Aparte aandacht ging uit naar de dualiteit die in het begrip TBR / TBS inbegrepen is. Wat voor Stan niet te plaatsen is, is de gedachte achter TBS. Iemand is ofwel gek, ofwel niet. In vroegere tijden werden gekken in het dolhuis opgesloten. De gedachte dat gekte te genezen is, is een vreemde. Maar vloeit voort uit de gedachte van de indertijd invloedrijke publicatie “strafrecht, straffen met mate”. Waarin de dader als slachtoffer werd beschouwd. Die in eerste instantie geholpen diende te worden. Doel van straffen was rehabilitering. Deels preventie, en ook vergelding, alhoewel dat tijdens zijn juridische opleiding als minder ter zake doende werd beschouwd. TBS is wel een maximale extrapolatie van de maakbare samenleving. De dader als te genezen slachtoffer. Het wordt helemaal bizar als men iemand gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar verklaart en daardoor TBS krijgt. De verdachte is dus tegelijkertijd gek als niet gek. En dit is ook nog eens te diagnosticeren, kwantificeren en te genezen…..

Tot zover Stan de Jong. Er is deze keer geen video verslag gemaakt. Een dergelijk verslag doet ook geen recht aan de sfeer. Een bijeenkomst met in grote lijnen gelijkdenkenden die verder ook nog eens meestal kritische denkers zijn en de nodige algemene ontwikkeling hebben is inspirerend.

De rest van de meeting ging over de komende verkiezingsdeelname van de LP. De eerste landelijke deelname sinds 1994. Er waren een man of 30 aanwezig, waaronder de nodige oudgedienden die langere tijd niet waren gekomen. Toine legde in grote lijnen het plan uit. Er werd gediscussieerd over hoe de boodschap te brengen. Echter het eerste doel is in de kiesdistricten voldoende handtekeningen op te halen om te mogen deelnemen. Twintig districten waar 30 handtekeningen moeten worden opgehaald. Die allemaal in de laatste week van juli dienen te worden gezet. Dit is een drempel die genomen dient te worden. Als het niet lukt in alle districten handtekeningen te verkrijgen dan kan de LP niet in alle districten meedoen, alleen daar waar voldoende handtekeningen zijn. Het is ook mogelijk dat men als men niet in alle districten meedoet geen zendtijd politieke partijen krijgt. Het probleemgebied hier zijn de BES eilanden. De LP heeft iemand nodig die is ingeschreven op Bonaire. Die dit kan regelen, die levert. Meer info alhier.

Door positief over de bijeenkomsten van de LP te schrijven en over wat daar leeft doe ik geen oproep tot stemmen op de LP. Dat is iets dat ieder voor zich moet uitmaken. Feit is wel dat de LP thans veel libertariers tot actie weet te bewegen en het een onderwerp is waar we als zodanig aandacht aan dienen te besteden.

6 REACTIES

 1. sorry, slagfoutjes! opnieuw:
  interessant en -jammer genoeg- meer dan waar.
  maart, het moge dom klinken- wat betekent lp.
  en hoe kom ik meer van die club te weten.

 2. Ik zie dat er nog steeds vanuit de LP zelf gedacht wordt? Is het niet tijd om vanuit de potentiĆ«le kiezer te spreken? Je wilt allereerst 30 stemmen per district. Welke tools geef je enthousiaste mensen zodat ze alvast mensen kunnen werven. Een short list met voorspelbare vragen en de juiste antwoorden? Flyers die ze kunnen bestellen? Een actie site die bijhoudt waar de 30 stemmen is gehaald? Online promotie-materiaal? Waar kan iemand vragen stellen? Wie regelt de coƶrdinatie? Hoe groot is een district eigenlijk? Vragen, vragen…

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Eddie Willers [4]: Op de link staat dat je kan meehelpen met de campagne. Vul het formulier in en dan wordt er als het goed is contact opgenomen. http://www.libertarischepartij.nl/2012/05/help-ons-met-ondersteuningverklaringen/

  Dit weekend spreek ik enkele mensen van de LP waaronder de coordinator van de kieskringen, degene die de ondersteunings verklaringen moet regelen. En ga ik kijken of we dan komend weekend meteen een stukje kunnen opstellen waarin deze en andere vragen worden beantwoord. Dus met wat geluk is er volgende week meer duidelijkheid.

  Voor kieskringen zie kaart: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nederland_kieskringen.svg
  De BES eilanden zijn nummertje 20

 4. Dank je. Kijk zo komen we ergens. Ik heb me een tijdje gelden al aangemeld oa voor –geloof ik– de nieuwsbrief.

Comments are closed.