Veel libertariërs hebben al lang besloten dat het het beste voor iedereen (op langere duur)  is, als  “Nederland” uit de euro / EU stapt. Alleen moet iedereen zich wel realiseren dat het niet zo eenvoudig en probleemloos gaat als het soms lijkt.

 

In de EU is de euro ingevoerd (door 17 landen) die elkaar vanalles hebben beloofd en “gebeiteld in marmer” en  NIEMAND heeft zich daaraan gehouden.

Daarnaast hebben ze allemaal valsemunterij bedreven zodat het heel moeilijk is te overzien waar de eerlijkheid in bedrog overgaat. En wat de consequenties zijn van elke stap in de verandering.

Er hoort goed bestudeerd te worden hoe dat uittreden stap voor stap maar zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Maar daar mag je niet voor terugschrikken om weer in een eerlijke situatie terecht te komen.

De moeilijkheden worden goed uitgelegd in een Zero-Hedge artikel:

“If Greece Exits, Here Is What Happens” en waarin  Willem Buiter het goed duidelijk maakt!

52 REACTIES

 1. Willem Buiter is hoofdeconoom van de Citigroup bank. http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Buiter

  Hij beschrijft dat een omwissel operatie van de Grieken naar een eigen valuta zal resulteren in een devaluatie. Voorspelbaar. Dat de Grieken dat niet leuk vinden, ook voorspelbaar. Dat Griekenland vervolgens een staatsbankroet uitroept. Dit is minder voorspelbaar, ze kunnen beter eerst een staatsbankroet uitroepen als ze in de euro zitten. Dat is veel pijnlijker voor de EU en zal de EU waarschijnlijk willen voorkomen. Hij voorspelt verder hel en verdoemenis voor de Grieken zonder het alternatief goed te vermelden, de gevolgen van het in de EU blijven van de Grieken. Die zijn op de lange termijn nog ernstiger.

  Daarnaast is voor ons relevant wat een NL uittreding NL zal brengen. Op dit moment denk ik dat er vooral een jacht op zwart geld zal optreden, iedereen met meer dan 10 k cash zal wat extra moeite moeten doen en wat transactie kosten maken om zijn zwarte geld omgewisseld te krijgen. Maar bij de overgang naar de euro is al gebleken dat dat niet een echt groot probleem was.

 2. “Veel libertariërs hebben al lang besloten dat het het beste voor iedereen (op langere duur) is, als “Nederland” uit de euro / EU stapt.”

  De libertariers hebben voor iedereen besloten?
  Is dat niet dezelfde arrogante houding die de gevestigde orde heeft.

  Het zou handiger zijn als er een een grote maatschappelijke discussie wordt gestart, waarin men het gaat hebben over de vorm en inhoud van bijv. de democratie en economie, zeg maar een bewustwording over de voor- en nadelen daarvan…

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]: Dus gewoon een kinderlijke reactie, jullie hebben mijn lollie afgepakt, en nu ga ik “proberen” die lollie van jullie weer af te pakken, over de hoofden van anderen…

  Ik had toch echt meer volwassenheid verwacht.

  We hebben in de komende tijd meer aan mensen, die met een zekere neutraliteit en inzicht aan de komende nog grotere problemen gaan werken, i.p.v. alleen maar hun eigen denkbeelden en ideoligien willen laten gelden voor iedereen.

  Daarom gaf ik al aan dat het een goed idee zou zijn, om eens een discussie op te gaan starten, voor iedereen, niet alleen libertariers, maar ook links en rechts en mensen die niet stemmen, over het hoe en wat van de samenleving, de democratie en de economie. Wat vindt men van de samenleving, de democratie en de economie, welke voor en nadelen zitten eraan. Hoe kunnen we e.e.a. verbeteren en voorkomen etc.

  Deze discussie moet gevoerd worden door de burger, niet door de politiek…

  Aequitas [5] reageerde op deze reactie.
  Eize [10] reageerde op deze reactie.
  Duncan de Back [13] reageerde op deze reactie.

 4. @Rob ter Horst [4]:

  Helemaal mee eens Hub!

  Uit de Euro is een noodzakelijke en urgente stap. Maar tevens een stap die verregaande consequenties heeft en daarom uitvoerig onderzocht dient te worden. Zoals alle contractuele relaties.

  Hetzelfde geldt voor uit de Europese Unie treden / terug naar de situatie van vóór het verdrag van Lissabon, of wellicht van vóórr
  het verdrag van Amsterdam of zelfs van vóórafgaande aan het verdrag van Maastricht.

  Duidelijk zal zijn dat Nederland dan tevens haar positie inzake het Schengen Verdrag zal dienen te veranderen.

  Ik zou daarom graag voorstellen dat de Vrijspreker beroep doet op de bevolking om te komen tot een groep mensen die bereid zijn – vrijblijvend – om een en ander te bespreken en besturen.

  Mijn medewerking hebben jullie alvast !

  Rob ter Horst [7] reageerde op deze reactie.
  J.Snijder [26] reageerde op deze reactie.

 5. De EU is een geweldig mooi streven ,
  we hebben er veel vooruitgang aan te danken .
  Helaas kortzichtige mensen zien alleen de nadelen .
  We moeten kritisch positief volgen en steunen .
  Opbouwen is moeilijker dan afbreken ….
  En Nederland heeft zijn welvaart opgebouwd ,
  door kennis en handel .
  Een gezamenlijke handel en munt is derhalve zeer belangrijk .

  Romee [8] reageerde op deze reactie.
  MMAP [9] reageerde op deze reactie.
  Eize [10] reageerde op deze reactie.
  Duncan de Back [14] reageerde op deze reactie.
  Igor [15] reageerde op deze reactie.
  Aequitas [17] reageerde op deze reactie.
  J.Snijder [23] reageerde op deze reactie.
  Zé. [45] reageerde op deze reactie.
  Zé. [48] reageerde op deze reactie.

 6. @Aequitas [5]: Het uit de Euro en de EU stappen kan alleen als de burger daar massaal voor is, en dan nog als dat gebaseerd is op een eerlijke en op waarheid gebaseerde discussie.

  In deze vraag ik mij serieus af of Vrijspreker danwel de libertarist wel de aangewezen organisatie/persoon is om deze discussie te gaan voeren, omdat men reeds een overduidelijke voorkeur heeft…

  Men heeft hier wel eens meermalen gezegd dat de baas betaald dus bepaald, in deze dient de burger dus te bepalen, maar men kan altijd nog aansluiten bij de tafel en voorstellen doen…

  Overigens verwacht ik niet dat de gemiddelde burger uit de Euro, danwel de EU wil, hoogstens dat er een andere invulling aan wordt gegeven, door betrouwbare en eerlijke leiders.

  MMAP [11] reageerde op deze reactie.
  Aequitas [18] reageerde op deze reactie.
  Duncan de Back [32] reageerde op deze reactie.

 7. @keuleniscool [6]:
  Ik zie het anders.

  Er zit een fout in de titel.

  “Nederland” eenvoudig uit de euro?
  moet zijn :
  “Euro” eenvoudig uit Nederland.
  ———————————-
  Niet: “Nederland uit de Eu” maar,
  De “Eu” uit Nederland.

 8. @keuleniscool [6]:
  De EU is een geweldig mooi streven ,
  Niet onderbouwd en bovendien subjectief. Typische overheids- en politicipraat, derhalve niet serieus te nemen. Bovendien dat iemand als u, aanhanger van dwingende collectieven, hier nog zit te reageren begrijp ik niet. Het lijkt wel op trolgedrag, iedere keer uw dwingende (“de EU is goed”)-mantra op een website over vrijheid.

  we hebben er veel vooruitgang aan te danken .
  Welke vooruitgang precies? Wat is de vooruitgang die er door de EU is gekomen? Welke vooruitgang zou er iet zijn geweest als bedrijven NIET door Eu-regels geknecht en belemmerd zouden zijn? Simpelweg een niet-onderbouwde (en onware?) bewering.

  Helaas kortzichtige mensen zien alleen de nadelen .
  Heel fijn, ook zo rationeel onderbouwd (duhuh). Zo ken ik er nog een paar. Alleen debiele mensen denken dat de EU goed is. Alleen netto-ontvangers houden van staat en gedwongen collectieven. Alleen ambtenaren en politici zijn bang om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Onder welke categorie valt u?

  We moeten kritisch positief volgen en steunen .
  Kritisch positief? Dus net doen alsof kritiek mag…, maar dan alleen positief? En nog steunen ook? Dus eigenlijk meer een soort Chinees of of ander communistisch gedoe? Alleen steun en positieve kritiek op De Leider? Denk toch eens zelfstandig na, man. Lees je überhaupt je eigen teksten/reacties wel eens inhoudelijk door?

  Opbouwen is moeilijker dan afbreken ….
  Ja, dat hebben we gemerkt. Veel duurder ook. Dus gauw afbreken, die afbraakkosten voor lief nemen en dan NOOOOOOIT meer zo’n gedrocht op laten bouwen. Dus hier ben ik het helemaal met u eens. En als al die moeite en moeilijkheden zorgen voor een gruwel, dan is er maar één remedie: die gruwel zo snel mogelijk vernietigen. Dus wég met die EU, en wel NU!!!

  En Nederland heeft zijn welvaart opgebouwd , door kennis en handel .
  Nee, dat is natuurlijk in tegenspraak met uw eerdere beweging, dat de EU al dat moois heeft voortgebracht. U begint uw commentaar dat al die vooruitgang aan de EU te danken is, en nu gaat u opeens het aparte landje Nederland in het zonnetje zetten? U weet niet eens wat u nu zelf precies beweert, u wauwelt maar wat en ik vraag me af hoe lang uw trolgedrag nog getolereerd wordt.

  Een gezamenlijke handel en munt is derhalve zeer belangrijk .
  Want??? Alle handel met landen die andere valuta hebben lukt niet, of zo? Dus we doen geen handel met China, Japan, de VS, Groot-Brittannië en noem maar op? Omdat die toevallig een ander muntje hebben? En dat is zeer slecht voor ons? Hoe komen al die iPads en iPhones, Samsungs, Mazda’s en Toyota’s dan toch naar de euro-regio, vraag ik mij af.
  En dan uw bewering “derhalve zeer belangrijk”. Leg dat eens uit. Doe is niet zo’n politieke ionhoudsloze bewering, maar leg het eens uit. Want u bazelt gewoon uit uw strottenhoofd: inhoudsloos, ondoordacht, niet-onderbouwd en onwaar.

 9. @Rob ter Horst [4]:
  “Dus gewoon een kinderlijke reactie, jullie hebben mijn lollie afgepakt, en nu ga ik “proberen” die lollie van jullie weer af te pakken, over de hoofden van anderen…”

  Wat een flauwekul. Er is ons iets onder dwang opgelegd. Het enige dat libertariërs willen bereiken is van die dwang te worden ontheven.

  @keuleniscool [6]:
  Vrije handel en universeel geld is inderdaad belangrijk voor de ontwikkeling van de welvaart. De euromunt is echter geen geld. Geld is een goed dat door de vrije markt gekozen
  wordt als ruilmiddel en niet door een stelletje leugenachtige politici.

  Rob ter Horst [34] reageerde op deze reactie.

 10. @Rob ter Horst [7]: In deze vraag ik mij serieus af of Vrijspreker danwel de libertarist wel de aangewezen organisatie/persoon is om deze discussie te gaan voeren, omdat men reeds een overduidelijke voorkeur heeft…

  Jaja, die zal ik even op een andere wijze bezien:

  Ik voel mij door de EU (en de politiek in het algemeen) behoorlijk verkracht: bij elke aankoop die ik doe en bij elke verplichting die ik dien te voldoen.

  Dus… als we een groep verkrachters willen aanpakken, dan zijn mensen die zelf graag verkrachten de aangewezen mensen om dit te bespreken? Zodat alleen de verheerlijkte verkrachtersvoordelen en -lekkernijen besproken worden, zonder de slachtoffers te horen?

  Dus als er op de school van uw kinderen enkele pedo-verkrachtingen zijn geweest, dan laten we alleen juist dergelijke criminelen die problematiek bespreken (zonder de slachtoffers erbij).
  Weet je wat dan nóg beter is? Geef die pedo-verkrachters dan gewoon ook daar het volledige bestuur en de macht in handen. Dát zal het probleem wel oplossen. Want dan wordt het verkrachten van kinderen niet minder, maar het wordt dan tenminste geaccepteerd en als het maar lang genoeg en vaak genoeg gedaan wordt, beginnen de kinderen het zelf ook wel normaal te vinden.

  Tot zover mijn “begrip” voor uw reactie.

  J.Snijder [25] reageerde op deze reactie.
  Rob ter Horst [36] reageerde op deze reactie.

 11. Uit de EU en de (N)Euro stappen zal inderdaad niet zo makkelijk gaan. Maar er zijn wel meer dingen niet makkelijk. Ik heb misschien makkelijk praten en ik geef bij deze eerlijk toe dat ik economisch gezien niet erg sterk ben. Daaraan wil ik deze quote toevoegen: Je hoeft geen brandweerman te zijn om te zien dat er ergens een vuurtje brand. In de EU blijven is dan misschien de makkelijkste weg kiezen, maar naar alle grote waarschijnlijkheid ook de duurste. Wat we ons goed moeten realiseren is dat er heel veel factoren buiten onze invloedssfeer liggen. Het is namelijk nog maar de vraag wat de bevolking van andere lidstaten wil. Hoe zich dat vertaald in de verkiezingen aldaar. Ik weet niet of het mag, en anders dan heeft de redactie mijn toestemming dit deel uit mijn posting te verwijderen. Maar ik heb onlangs een tekstfilmpje op youtube geplaatst met mijn oproep om ze snel mogelijk uit de EU te stappen.
  http://www.youtube.com/watch?v=UttuB0EMMzY

  Natuurlijk hoop ik dat het mag blijven staan.

  Igor [16] reageerde op deze reactie.
  Aequitas [19] reageerde op deze reactie.
  J.Snijder [22] reageerde op deze reactie.

 12. @Rob ter Horst [4]:

  “Deze discussie moet gevoerd worden door de burger, niet door de politiek”

  Precies! En als de politieke partijen nou eerst eens conform het doel van ons politiekstelsel ging handelen (naar het volk luisteren en deze conform de wensen van het volk vertegenwoordigen) dan komen we stap voor stap wat verder. Ik zie namelijk niet alleen een EU uitelkaar vallen beste mensen. Ik in mijn eigen land het zelfde gebeuren, waarin we steeds verder uitelkaar en tegenover elkaar komen te staan. Kijk wat het grootste deel van je bevolking wil en handel daarna.

  Rob ter Horst [35] reageerde op deze reactie.

 13. @keuleniscool [6]:

  We hebben veel aan de EU gehad. Maar zoals het laatste woord al aangeeft ‘gehad’. De EU leiders hebben verzuimd te handhaven. Daardoor valt alles als een kaartenhuis inelkaar. Daar is geen redden meer aan. Dat is niet alleen maar de negatieve dingen zien. Het is realiteitsvervalsing ten top als je niet ziet wat er werkelijk gebeurd. Zelfs al zouden we in de EU blijven en de (N) Euro houden, dan is het zinken van het schip niet meer te stoppen. Daar is het te laat voor. Dan kan je treurend blijven kijken naar je mislukte doel. Jammeren dat al je investeringen niet hebben opgeleverd wat je had gehoopt. Maar het zal je niet helpen. Je moet je gaan herorienteren en daarna opnieuw gaan handelen.

 14. @keuleniscool [6]:
  Onzin ! De neo-marxisten in Brussels zijn bezig – samen met de Iluminatie van de Bilderberg club en de vrij mestelarij – een zogenaamde, en slechts door en voor hen bedoelde, nieuwe wereld orde af te dwingen, waarin 2 % rijk is en de resterende
  98% slaven zijn.

  Net als in het door hen zo vereerde Egypte en de overige geheime elite clubjes, die de grote wereld oorlogen hebben gecreëerd.

  De Centrale Europese Bank, het IMF, de Trilateral Commission,
  The Council of Foreign Relations, de Bilderbergs, Skulls and bones en de Vrij Mestelarij (welke smaak dan ook) zijn verantwoordelijk voor de economische chaos waaraan VOORNAMELIJK ZIJ, – niet ‘de burger’ … , zich heeft kunnen verrijken. De burgers, die de democratische samenleving vertegenwoordigen woorden uitgeperst en kapot gemaakt.

  Net als in Ijsland, dient de burger -de bevolking – l die ’tecnocraten’ en bankiers persoonlijk verantwoordelijk stellen HIGH TIME !!!!
  Mavado [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Rob ter Horst [7]: Iedereen die bereid is z¡n mond open te doen en na te denken over de toekomst mogelijkheid, is daartoe gerechtigd. Of dacht je soms van NIET ROB ???

  En WAT voor invulling denk je dan aan ? Mocht je daar geen antwoord op hebben, ben je slechts bezig anderen te torpederen. Blijkbaar heb je zelf nogal wat te winnen bij het aanhouden van de euro ?

  Rob ter Horst [37] reageerde op deze reactie.

 16. @Duncan de Back [12]:

  Goede boodschap, en duidelijk genoeg, echter de haagse politici zullen dit niet te zien krijgen helaas, zij zijn en blijven blind voor de realiteit helaas.

  Begin maar vast met het graven van een kelder, de 3e wereldoorlog komt eraan, sneller dan iedereen denkt.

  Griekenland VALT, geen twijfel, die is exit, de volgenden zijn Spanje, Italie, Frankrijk en Nederland, de Duitsers willen de kar niet meer trekken en voila het recept voor nog meer oorlog, en dit keer is Duitsland niet de schuldige maar heeft geen enkele andere kans dan kanonnenvlees in te zetten ter bevordering van de Europese uitdunning, minder monden betekend immers minder te voeden en uiteindelijk vanzelf minder financiele tekorten.

  Duncan de Back [27] reageerde op deze reactie.

 17. @keuleniscool [6]:

  “En Nederland heeft zijn welvaart opgebouwd ,
  door kennis en handel .”

  Ahum en die wijsheid komt van ?

  U bent zeker vergeten dat Nederland zijn rijkdommen en welvaart “verdient” heeft met slavenhandel, uitbuiting en onderdrukking van vele volkeren op de wereld ?

  Het meest recente voorbeeld daarvan is wel de rel die ontstond toen Bakkelende zich versprak met de woorden “laten we de V.O.C. mentaliteit terughalen, toch ?

  I rest my case

  keuleniscool [46] reageerde op deze reactie.

 18. @MMAP [11]:

  En om het leuk te houden zouden we dan maar eens beginnen met wat minder op de man te spelen en wat meer fatsoen ten toon te spreiden ?

  U reacties zijn werkelijk van een te laag niveau en persoonlijk getint.

  Ik mag aannemen dat u zich “libertarier noemt ?” en waar is dan dat non agressieve principe van u ?

 19. @J.Snijder [22]:

  Dankjewel voor je feedback hier en op YT. Een punt wat ik eigenlijk ook wil maken is dat we niet moeten wachten op de geluiden vanuit Den Haag. Den Haag moet geluid vanuit de bevolking horen.
  Niet radicaal bedoelt, maar ik ben mij ervan bewust dat geluid maken alleen niets uitmaakt. Nou, dan heb ik een filmphje in elkaar gezet. Is natuurlijk wel leuk allemaal. Maar ik zit nog steeds achter de geraniums, ga nog steeds braaf naar mn werk. We zijn te braaf. Dit overkomt ons allemaal omdat we het ons laten overkomen. Als er concreet tot actie wordt overgegaan dan sta ik vooraan. Ik wil meer. We moeten meer. Maar het staat zo stom als ik alleen op de snelweg ga lopen met een bord om me nek “Ik ben het er niet mee eens”. Willen wij dat Den Haag weer gaat doen waarvoor ze zijn, dan moet het volk eens een keer signalen uit gaan zenden. Allemachtig in de knoflooklanden hebben ze om mindere dingen het land plat gelegd. Mogen wij nu een keer.
  Enne… voor wat het waard is, ik durf dit best aan mijn gezicht en naam te koppelen durf dit op radio, tv overal te zeggen. Ook geprobeerd, maar er is tegenwerking. We werken niet mee aan oproer. Maar als er hier mensen te vinden zijn die ook een front willen vormen, dan hang ik de vlag uit. Het is een keer klaar. Ook ik wil gehoord worden. Het is toch te gek voor worden dat ik tegenwoordig denk: “Ben blij dat mn moeder dit niet meer mee hoeft te maken”. Ze overleed na een leven hard gewerkt te hebben op 66 jarige leeftijd. Precies op het moment dat ze het wat beter kreeg. Mijn moeder heb ik niet meer. Maar voor de moeders van jullie die misschien nog wel in leven zijn, ben ik bereid de strijd aan te gaan. En….ik weet dat het anders moet, ik weet dat we met EU of zonder EU het in onze portomonee gaan voelen. Zo realistisch ben ik wel. Maar niet op de manier waarop het nu gaat.

 20. @J.Snijder [24]:

  Ik begrijp hieruit dat u zich dusdanig verdiept heeft in het libertarisme om zo’n oordeel te geven.
  En ja, ik wilde zeggen dat een toevallige bezoeker door jou en het bedoelde comment weer heel snel vertrokken is.
  Het is bepaald geen reclame voor libertarisme.
  Verder maak ik hier geen woorden aan vuil.

  J.Snijder [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.