Een prachtig staaltje – uiteraard volledig achterhaalde – SP-retoriek is hier te vinden. Zo wordt falen in de postmarkt en op de spoorwegen geweten aan particuliere initiatieven. De staat moet het heft in handen nemen en zo zorgen voor fatsoenlijke postbezorging en uitstekend spoorvervoer.

Allereerst wil ik opmerken dat ik toch goede ervaringen heb met particuliere pakketdiensten als UPS. Ik hoor de SP gelukkig niet roepen dat niet alleen de postbezorging maar ook de pakketbezorging genationaliseerd moeten worden. Het enige verschil tussen een pakket en een brief is dat een pakket wat groter is zodat die niet door een brievenbus past. Ik zou er niet zo’n probleem mee zien als UPS ook brieven ging bezorgen en als ‘de post in de struiken belandt’ of ‘onregelmatig bezorgd wordt’ dan neem ik stomweg een andere. Iets wat met genationaliseerde industrieën uiteraard niet mogelijk is.

Als staatsdiensten zo goed functioneren als de SP denkt dat ze doen dan kan de overheid bijvoorbeeld ook toetreden tot de markt van smartphones en goedkopere mobieltjes. Ze zouden er zelfs gigantische winst mee kunnen maken die dan niet in de zakken van kapitalistische zwijnen zoals wijlen Steve Jobs verdwijnt, maar ten goede komt aan armlastige burgers van dit land. Smartphones zullen niet meer worden ontworpen door geflipte designers in dienst van uitbuiters, maar door kundige ambtenaren die het algemeen belang voorop stellen. Natuurlijk moet iedereen in staat zijn de markt te betreden, ze zullen tenslotte toch geen schijn van kans hebben om het tegen de staat te winnen. Elke burger zal natuurlijk de beste smartphone kopen en tegen ambtenaren kan je niet op!

Dit idee kan zich ook uitstrekken naar andere industrieën die potentieel winstgevend zijn. Geen Opel Kadet meer, maar trabantjes en lada’s zullen de gunst van de consument winnen. De staat kan zo veel winst maken op volstrekt eerlijke wijze en zo kan belasting langzaam maar zeker worden afgeschaft. Uit de winsten van de staatsbedrijven kunnen zaken als uitkeringen, zorg, de koninging, publieke omroepen, vluchtelingenorganisaties, milieuclubs, dierenterroristen, onderwijs en gezondheidszorg worden gefinancierd.

Zelfs de SP lijkt het nationaliseren van telefoonfabrikanten niet voor te staan. Sectoren waar de overheid nooit een grote vinger in de pap heeft gehad – in tegenstelling tot het spoorwegvervoer en de postbezorging – functioneren immers naar tevredenheid zodat de eeuwige roep ‘het moet anders’ aan dovemansoren gericht zou zijn.

Als je al per se staatsbedrijven wil hebben – een beetje libertarier gruwt daarvan – dan moet de vrije markt natuurlijk niet met wetgeving verboden worden. Dit is bijvoorbeeld bij onderwijs het geval. De staat kan dan staatsonderwijs laten bestaan, maar iemand die vindt dat hij op een particuliere school beter af is staat dat natuurlijk vrij. De hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend op kinderen en hun ouders om naar een staatsschool te gaan wordt schromelijk onderschat. Zelfs de Hitlerjugend had meer weigeraars.

Met de postbezorging dient het net zo te gaan. De staat mag het best proberen, post bezorgen tegen een marktprijs tegen personeel dat vrijwillig voor ze werkt. Daar is in principe niets verkeerds aan. Maar zelfs de SP heeft daar zo weinig vertrouwen in dat ze een staatsmonopolie wettelijk opeisen.

Een beter bewijs dat zelfs de SP niet in hun eigen retoriek gelooft is nauwelijks te bedenken…

9 REACTIES

 1. Triest…….in de zakken van kapitalistische zwijnen zoals wijlen Steve Jobs verdwijnt…. since het einde van de 70 er jaren ben ik verbonden aan Apple en je kan veel van Steve zeggen maar niet dat hij een kapitalistisch zwijn was.

  Harde werker, 24/7 mentaliteit, perfectionist, leider en ja in de laatste plaats erg rijk. Maar geld dat hij verdiende in een vrije markt met zijn kwaliteiten.

  Jammer…:(

  Paul van Leeuwen [4] reageerde op deze reactie.

 2. @ ikwordgenaaid

  U bent nieuw op deze site neem ik aan?
  Wat jij quote kan je als sarcasme lezen, als een SP visie op de wereld.

 3. Dus jij wou beweren dat er NU sprake is van een vrije markt op dit vlak??

 4. @ikwordgenaaid [1]: Het was inderdaad zuiver sarcasme. De SP heeft een enormel hekel aan iedereen die veel geld heeft, dusdanig dat ze zelfs hun eigen geld weggeven. Zelfs nu de rijken meer dan de helft van hun geld aan de staat moeten geven krijgen ze nog de schuld van alles wat misgaat in dit land behalve regen op zondagmiddag.

  SP’ers snappen zelf ook niet dat ze veel rijker zijn dan bijvoorbeeld mensen uit Albanie, maar die krijgen niets van de SP. D’r moeten wel stemmen voor gekocht worden!

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  william [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Paul van Leeuwen [4]:

  “. . .De SP heeft een enormel hekel aan iedereen die veel geld heeft, . . . .”

  Klopt, maar ook hun wapenbroeders zoals de PvdA hebben die mentaliteit. Zo is er ene Diederik die wil spaarcenten boven de €150.000.- gaan afromen. Dat is toch maar “dood kapitaal”.

  Mag ik aannemen dat Diederik zelf minder dan 150.000 aan spaargeld heeft?

 6. De overheid moest van die vervelende ambtenarenvakbonden af waarvan alle post- en treinwerkers lid waren. Bij het weggeven van deze staatsorganisaties aan de markt hebben ze wel nog even alle panden, stations en postkantoren gratis voor een paar honder miljoen op kosten van de belastingbetaler gerenoveerd maar verzuimd om al die vakbondsambtenaren tegelijkertijd de zak te geven. Het eerste deel van de deal was het goedmakertje voor de ellende die in het tweede deel zat. Post en Trein zijn gewoon Staatsbedrijven gebleven.

 7. Je wordt er wel eens cynisch van ja. De vraag is altijd:hoe geven ze de volgende keer vrijheid weer de schuld?brilliant gedaan met de ns.met pro rail was het probleem dat de organisatie `te ver` van minister Schulz af stond.

 8. De communistischer SP wil het sterk terug lopende postbedrijf
  nationaliseren .
  En weer hebben we dan ,er een water hoofd er bij .
  Zoals het hele ambtenaren ,,apparaat ,,
  Stuur 50 % van de echt ambtenaren naar huis ,
  ze storen echt en kosten giga geld .

Comments are closed.