Nergens ter wereld – maar dan moet je hier ook wel een keer gewoond, liefste gewerkt, hebben – springt je zo duidelijk de destructie en onderdrukking door het socialisme in de ogen als Afrika. Mogelijk ook omdat het zo dichtbij voor het oprapen ligt. Afrika is wat dat betreft veel simpeler en eenvoudiger. Minder complex. Niet zo ‘geciviliseerd en intelligent’ als in Europa, waar het officieel minder geaccepteerd is.
Hier wordt corruptie (door eerst socialisme en daarna corporatisme) niet zo bekritiseerd. Niemand durft hier bv openlijk stelling te nemen tegen de huidige president, die de rijkste zakenman in het land is! Godsgruwelijk rijk. Vorig jaar heeft hij nog zonder blikken of blozen een steekpenning aanvaard van 30-50 miljoen dollar(!) (zie rapport vorige US Ambassador Todd Chapman, dec 2010: http://allafrica.com/stories/201012100580.html, “President Armando Guebuza received a personal “commission of between $35 and $50 million” as part of the purchase of the Cahora Bassa dam from Portugal“) voor het bouwen van een stuwdam en -meer, waar tientallen dorpen en duizenden mensen protestloos (waag het ook niet!) voor gedislokeerd moesten worden), terwijl de gemiddelde arme Afrikaan niet meer dan 100-200 euro per maand verdient! Maar, zo is het in ALLE Afrikaanse landen.

Op dit moment zijn ook grote Braziliaanse bouw ondernemingen bezig met het aanleggen van een grote haven bij Nacala (een ware ecologische milieu ramp en sociale uprooting van de lokale bevolking, al zal het veel business brengen voor de happy few), de aanleg van een spoorweg van Malawi naar de kust, waarbij er niets, maar dan ook niets – buiten een paar duizend slecht betaalde baantjes voor de jaren van bouw – voor de bevolking overblijft.
De Chinezen vissen met gigantische trawlers de hele kust van Mozambique ‘ongehinderd’ leeg, waarbij koraal riffen en jonge vis niet ontzien worden en giga schade aangebracht wordt aan de marine cultuur. Daar worden beslist een paar officiële mensen ontieglijk rijk van. Duizenden hectares fosfaat velden worden ontgonnen door Brazilianen, Chinezen, maar geen Mozambicaan die er een school, ziekenhuis, wegennet, waterleiding of elektriciteit voor terugziet. Hele landbouw gronden worden opgekocht met een sikkepitje dat er achter blijft voor de lokale communities.
Ja, laat die Chinezen maar schuiven, nu Amerika te druk is met allerlei oorlogen om normaal handel te drijven. Ze kopen ongezien, ongestoord en heel stilletjes (erger dan de tijden van het kolonialisme) in ruil voor een vliegveld of een voetbal stadion (wanstaltig, zo’n Arena in een sloppenwijk!) heel Afrika op.

Ik heb pas geleden een boek gelezen over Afrikaanse Presidenten (THE STATE OF AFRICA by Martin Meredith), waar je je helemaal rot van schrikt. Het waren vrijwel allemaal sadistische en gruwelijke massamoordenaars (met uitzondering van o.a. de zachtaardige socialist Kaunda, die mijn vader nog goed gekend heeft en zeker waardeerde voor zijn humaniteit, maar de man is tevens een regelrechte economische ramp geweest voor zijn land Zambia) en vrijwel ALLEN waren het … socialisten!
Heel Mozambique, heel Afrika is er door kapot gemaakt. Nog steeds is zij verlamd van eerst de eeuwenlange Islamitische moordpartijen, daarna het kolonialisme en nu de uitbuiting door het socialisme en corporatisme. 95% van de Afrikanen hadden in mijn jeugd geen gas, water en licht (laat staan een auto). Dat is nu, 40-50 jaar later, nog steeds zo, terwijl de gemiddelde gouvernement official voor lokale standaarden afgrijselijk stinkend (en invloed)rijk (en onderdrukkend arrogant) is. Ik maak het hier aan de levende lijve nog elke dag mee …

Er wordt dan gezegd, ‘Ja, maar het kolonialisme …’. Ik kom zelf uit die koloniale tijd, en er zijn zeker veel misstanden en uitbuiting geweest, maar ik weet ook hoe sociaal (dat is overigens iets anders dan socialistisch, zoals ook jij weet) mijn ouders waren. De gemiddelde Europese en Amerikaanse blanke met zijn/haar beschaving heeft ook heel veel gebracht en bijgedragen aan de ontwikkeling van Afrikaan, Aziaat en Zuid Amerikaan. Dat wordt gemakshalve (met name vanuit de onwetende linkse hoek, Jan Pronk was daar ook zo’n mooi betweterig voorbeeld van, maar ja die linkse rakkers moeten ook allemaal hun baantjes houden bij al die overheidsinstanties. UN, VN en NGO’s) vaak vergeten.

Gisteren had ik hier nog een uitgebreide discussie hoe bv de Zuid Afrikanen – dat is ook zo – heel Mozambique leeg geplunderd hebben. Ze hebben de afschuwelijke burgeroorlog financieel en met Afrikaanse huurlingen uit Malawi, Zimbabwe etc gesponsord via Renamo, de rechtse guerrilla beweging. Dat zijn inderdaad – uit angst voor het verlies van de apartheid – geen mooie taferelen geweest. Maar, toen we het over alle goede landbouwgrond, rijke mijn- en delfstoffen grond, maar ook hier langs de kust de mooiste toeristische lodge-, resort- en woonplekjes, hadden – die vrijwel ALLEN ‘gratis’ door de Zuid Afrikanen ingepikt zijn – kon niemand er tegen in brengen dat dat ook alleen maar met toestemming heeft kunnen gebeuren van … de socialistische Frelimo beweging van wijlen President Samora Machel (ook al zo’n lekkere jongen -socialist-, die uiteindelijk een extreme communist werd en zijn bevolking – na de onderdrukking door Zuid Afrika – nog meer de ellende instortte door ze in heropvoedingskampen te stoppen in Noord Mozambique, als ze het ergens niet mee eens waren of geen communistische ideeen hadden, schandalig en mensonterend, waar het bepaald niet lief en lekker aan toe ging!).

Deze kaalpluk is alleen mogelijk geweest door zijn burgemeesters, overheidsdienaren, parlementariërs, ministers en presidenten, die met hun illegale praktijken grof geld hebben verdiend aan de Zuid Afrikanen (uiteindelijk is hij ook door ze vermoord, omdat ze niet genoeg aan hem konden verdienen), Chinezen, Portugezen en Brazilianen, terwijl de lokale bevolking berooid en arm achterbleef.
Ook nu weer is een stuk land door de huidige burgemeester en gemeenteraadsleden in Tofo/Inhambane (waar ik nu tijdelijk zit) aan Chinezen verkocht voor een x bedrag (waar is het gebleven?), terwijl het heilige en rijke landbouw grond is van de lokale bevolking. Men verwacht dat er nu een keer de pleuris gaat uitbreken, dat de gemiddeld genomen (te) goedaardige Mozambikaan (want, het zijn goede mensen) er wel eens genoeg van heeft, het niet langer pikt, protesteert, opstaat en terugslaat! Ik moet het nog zien gebeuren … ik weet niet of ze kans maken tegen het machtige onderdrukkende, niet misselijk afstraffende (socialistische & communistische) overheidsapparaat!

De Mozambikaanse luchtvaartmaatschappij LAM heeft – nog steeds – het monopolie en heeft recentelijk een paar concurrenten met price dumping de markt uit gedrukt (door wie, wat wordt dat in de overheid en regering in stand gehouden?), waardoor het duur is naar Mozambique te vliegen. Zeg nou zelf, als de vlucht 2 x zo duur en 2 x zo lang is en de service (nog steeds) 2 x zo slecht dan elders, wie komt hier dan nog naartoe op vakantie? Waarom is dit zo? Een duidelijker voorbeeld van het onderdrukken van een zekere vorm van vrije markt economie kan je je nauwelijks voorstellen. Ook hier lijdt de middenstand en kleine ondernemer onder de mangel, waar ze tussen politieke overheid en zakelijke multinationals door gewrongen worden.

Het is 1 ding om een ander iets afhandig te maken, het is vele malen erger als je je eigen bevolking (je eigen gezin) voor grof geld belazert, beduvelt en bedondert, en een eerlijk leven en inkomen onmogelijk maakt … Zo kijken veel mensen niet naar Afrika, want ‘och, die arme Afrikanen toch, die wij leeg gekolonialiseerd hebben …’. In tegenstelling tot wat wij vaak denken in het Westen bestaat Mozambique uit zeer zachtaardige, vriendelijke en sociale mensen, maar het is ook een land en volk met een hele diepe wond. Voor degenen die het interesseert, is het interessant om het volgende boek over de burgeroorlog (1975-1995) te lezen: “A Complicated War – The Harrowing of Mozambique” by William Finnegan.

Ondertussen is het ons in Europa ook (op een nog grotere, niet zo zichtbare schaal) gebeurd met de EU, de euro, het EU Parlement, de EU Grondwet (die dan maar het verdrag van Lissabon werd, om maar even niet te spreken over het gebrek aan respect voor de mening van de Europese burger) en oa ESM. We mogen daar in eerste instantie de socialisten van Europa dankbaar voor zijn, voor hun megalomane drang naar macht, voor hun politieke speeltjes en projecten, hun opvoerende belastingdrang, en het gaat maar door. Vandaag lees ik op internet ‘dat de btw verhoging ons maar 15 euro per maand gaat kosten’! Ja, ja … en de rest …! Onderhand betalen we aan die socialistische corrupte kliek zo’n 70% van onze inkomsten aan belastingen. Dat wordt nog meer. Neem bv eens successie rechten, ook al zo’n wanstaltig, volslagen belachelijk, schandalig en respectloos (als ik aan mijn ouders denk en hoe hard deze mensen gewerkt hebben, springen de tranen van woede haast in mijn ogen) gedrocht en instituut van heiligschennis. ‘Leeg plukken die hap voor onze socialistische projecten tot alles kapot is’ moeten ze in Den Haag wel denken! Hitler was laatst. Wie volgt: Roemer, Samson, Pechtold …?

Ik kom zeker wel weer terug naar Europa, als de tijd rijp is. Nederland weet ik nog niet, maar ik geniet (en bereid me voor) nu nog even van Afrika: van de liefdevolle eenvoudige Afrikaan, het mooie weer, de zee, het strand, de schone frisse lucht en het gezonde voedsel (fruit, groenten, vis …), de liefde voor de natuur en het leven, om vooral nooit te vergeten waar het uiteindelijk om gaat … vrijheid!
Soevereine groet van Rik

6 REACTIES

 1. Er wordt in dit stukkie totaal niet gerept over de infrastruktuur die er door de ‘koloniale’ blanken is gekomen. Vooral in de RSA en Rhodesia. Als daarom nu die blanken in de RSA dit stukkie zouden lezen zouden ze het woord “shame’ gebruikt hebben – maar dan wel met de andere bedoeling.

 2. Bij mijn weten reist onze Koningin frequent naar Afrika.

  De Spaanse Koning brak er daar een paar weken terug nog een heup, terwijl hij op ‘olifantenjacht’ zou zijn. Waren dat geen beschermde dieren ?

  Afrika is al lang verdeeld door de Bilderbergjes en NWOrder leiders.

 3. hoog tijd dat je eens in keer in afrika rondkijkt en geen documentaires over afrika, want die liegen allemaal.

  Grote delen van afrika hebben gewoon internet. En de gemiddelde afrikaan danst al lang niet meer rond het kampvuur. Alleen moet de door de linkse mafia verborgen worden dat het eigenlijk best wel goed gaat met afrika en daarom zie je altijd masai of andere primitieve stammen. Nooit geen hoogbouw in welke afrikaanse stad dan ook. En de getoonde afrikanen in documentatiores zijn altijd net als klompendansers hier in nederland, als je snapt wat ik bedoel.

  En ja er zijn nog wel wat delen van afrika die wat moeizaam zijn maar dat is meer door de uitbreiding van de islam dan door armoe.

 4. Beste Ziggy,
  Ik krijg het idee dat jij nog nooit in Afrika geweest, en zeker niet gewoond, hebt. Armoe alom en troef. Ik ben geboren in Afrika, heb er 10-20 jaar gewoond en woon er nu – as I speak – opnieuw. Een gemiddeld arbeidersloon (zonder contract, safety equipment, transport, verzekering, food) komt nauwelijks boven de 100 euro per maand. Hoezo geen armoe? Wat verdien jij?

Comments are closed.