Leonardo Pisano kwam vandaag met een goed idee. De huidige controle staat is beklemmend, de belastingdruk moordend. Hoe ga je daarmee om? Zijn er geen kleine acties denkbaar die eenieder gemakkelijk kan ondernemen waarmee we met zijn allen op zijn minst een beetje kunnen tegenstribbelen?

Leonardo kwam zelf met deze punten:

 1. Als ik mijn ID moet laten zien, vraag ik altijd om die van de andere partij en liefst tot zo hoog mogelijk in de top.
 2. Ik betaal liever vooruit dan een ID te tonen (als het motivatie is dat men bang is dat ik in de toekomst betalingsverplichtingen niet zal nakomen).
 3. Maak een euro minder over bij betaling van belastingen en corrigeer dat na een week.

Het is natuurlijk niet zo dat dit alles meteen verandert. Maar zelf heb ik ook enige principes om zo min mogelijk controleerbaar te zijn.

 1. Ik betaal bijna alles contant
 2. Ik weiger SMS parkeerbelasting systemen te gebruiken.
 3. Ik heb geen smartphone
 4. Ik neem geen deel aan klantenloyaliteitsprogramma’s

Dit zal de wereld niet gaan veranderen, maar het zijn in ieder geval een paar kleine stapjes. Ik ben benieuwd te horen welke andere manieren van tegenstribbelen er zijn en vooral wat daarmee de ervaringen van lezers zijn.

 

24 REACTIES

 1. Als U autoriteiten echt wil pesten en de middelvinger wil laten zien moet U fysiek goud en/of zilver kopen met uw spaarcenten.

  Banken zullen U haten; uw geld verdwijnt in iets waar ze geen grip op hebben.

  Trouwens in ieder geval een goed idee omdat:
  1. Samsom spaargedlbelasting heeft voorgesteld voor rekeningen > €150.000
  2. Het bankensysteem failliet is.

 2. @Troy en Ratio,

  Bedankt. Dit zijn de speldenprikken die ik bedoel en waar ik zelf niet aan gedacht heb. We zullen het in de praktijk gaan brengen.
  oja andere treitertjes:

  Tegen iedere bekeuring bezwaar maken. Vooral op die van de autogordel omdat de kans groot is dat hij op de wachtstapel verdwijnt.

  Bij alle rekeningen van de overheid wachten op de herinnering.
  Zé [23] reageerde op deze reactie.

 3. Mijn lijst was een snelle braindump.

  @4 – ik vul altijd een fictieve naam in met een honeypot e-mail adres en een foutief telef nr (twee getallen omgedraaid)

  Bij betalingen kun je ook altijd twee getallen omdraaien: iedereen kan zich vergissen, nietwaar? Dit kan overigens wel snel gezien worden omdat de verschilsom een veelvoud is van 9…. Maar of die geautomatiseerde systemen hiertegen bestand zijn?

 4. Inderdaad zoveel mogelijk bezwaar maken. Tegen de WOZ, tegen bekeuringen, tegen aanslagen en verrekeningen. Ook tegen infrastructuurplannen, het liefst via de rechtbank, bespaar jezelf de schijnheilige inspraakavonden.
  Ik probeer ook zo min mogelijk parkeergeld te betalen door op de fiets te gaan of de auto in een vrije zone te zetten. Loop liever 2 kilometer dan dat ik de gemeentekas spek.
  Verder ingezonden brieven in de lokale krant of op de lokale nieuwssite over de strapatsen van de (lokale) overheid. Niet stemmen (LP uitgezonderd) en aan geen enkele enquete of overheidsinitiatief meedoen. Koop je spullen bij zelfstandige winkeliers (als je wat onderhandelt ben je soms goedkoper uit dan via het internet) en geef je opdracht(en) aan (liberale/libertarische) ZZP’ ers.

 5. Ik heb zonnepanelen aangeschaft. En niet vanwege groene motieven. Als ik stroom koop betaal ik € 0,23. € 0,065 gaat daarvan naar de leverancier, de rest, € 0,165 gaat als energiebelasting en de btw over het geheel de staatskas in. Ze staan nu ruim een jaar en de berekening die ik heb gemaakt m.b.t. ROI lijkt te gaan kloppen: 6 jaar! Het systeempje leverde in dat jaar 1.685 kWh hetgeen de energiemaatschappij dus € 109,52 en de roverheid € 278,03 minder opleverde.

  Wij stoken de boerderij (2 huizen) nog met een oude dieselkachel warm. Geen gasaansluiting hier. Na plaatsing van de houtkachel vorige zomer hebben we het afgelopen seizoen 1.300 liter diesel minder verstookt. Aardige strop voor de schatkist ook weer.

  Verder ben ik gestopt met de IB afdrachten, heb ik me uitgeschreven uit de burgeradministratie of hoe dat heet en ben onvindbaar voor de mensen die denken mij een deel van de vruchten van mijn arbeid als IB te kunnen laten betalen. Dat is nu al 7 jaar zo. Ik kan je niet zeggen wat een last er daarmee van m’n schouders is gevallen!

  Sinds kort hebben we een dieseltank. Elke maand gaat er ongeveer 800 liter witte diesel in die ik haal bij een bevriend bedrijf. Hem betaal ik à contant zonder btw en hij heeft dan dat bedrag weer zonder ib in zijn zak. Ook weer jammer voor die roversbende.

  Laat deze dak en thuisloze maar schuiven! Nu nog wat vinden op de accijns en btw op bier in de kroeg. 😉
  Reteip [7] reageerde op deze reactie.
  Zé [24] reageerde op deze reactie.

 6. Bij snelheidscontroles met een lasergun word je niet boos, maar vraagt geinteresseerd: ‘Is die lasergun onlangs nog geijkt?’. (Dat is een hele goede vraag, want daardoor is onlangs een boete van mij kwijtgescholden.) De volgende vraag is: ‘Bent u gediplomeerd om deze lasergun te bedienen?’ Ouch, die kan hard aankomen, want vaak is dat gewoon niet zo. Uiteraard even het nummer van de betreffende diender noteren.

  Ook erg vermakelijk (hoewel het geen cent bespaart): je wordt aangehouden en krijgt ergens een boete voor. Dan krijg je de bekende politietrainingblabla: ‘Tja, dat is toch zonde van het geld, die honderd euro boete.’ Ik zeg dan altijd troostend: ‘Ach dat valt wel mee, dat geld komt terecht bij de gemeenschap en daar worden allerlei goede dingen mee gedaan. Prima toch? Iedereen blij.’ Daar staat dan zo’n agent, op een bijna schattige manier met de bek vol tanden. Heb je toch nog waar voor je geld, haha.

  Reteip [8] reageerde op deze reactie.
  Onbezoldigd ruifvuller [10] reageerde op deze reactie.

 7. @RobG [6]: ‘Tja, dat is toch zonde van het geld, die honderd euro boete.’

  Ik hoorde laatst een paar mooie taktieken:
  1. Pak de boete uit zijn hand en ram die op een bonnenprikker met alle andere boetes die je ooit gehad hebt.
  2. Als die het bedrag noemt: ‘o zo weinig? rond maar naar boven af, kun je nog een ijsje kopen!’.
  3. De constaterende agent moet de schrijvende agent zijn. Dus vraag dat de laserbediende naar jou toekomt om de boete uit te schrijven. Zo niet? Boete ongeldig.

  Wat bezwaar maken betreft: elke boete kun je 2x WOBben (zoek maar opflitsservice.nl), dat kan kassa opleveren. Ook elk ander bezwaar kan geld opleveren. Dit heet de Wet Dwangsom. Kun je heel erg goed aan verdienen. Als je hier enkele uren per week in stopt kun je namelijk gewoon modaal verdienen 😆

 8. @RobG [6]:

  Haha, een maat van me zei een keer nadat die agent begon van “zonde van het geld” enzo; ja als je met het loon van een agentje thuiskomt wel maar dat zuip ik in de maand alleen al op! Vond de man ook niet zo leuk maar wat kon hij doen.

  @Reteip [7]:

  Nou ik heb gewoon grote bedrijven als klant. Die bedrijven doen zaken met een buitenlands bedrijf dat eigenlijk al lang niet meer bestaat. Weten zij veel… Verdere details hou ik even voor me.

  Dat uitschrijven was ook wel geinig. Ik ging naar het gemeentehuis om me uit te schrijven. Dat deden ze niet omdat ik geen nieuw adres opgaf. Totdat de belastingdienst erachter kwam dat het adres in de administratie van die ambtenaren niet klopte. Stuurden ze het hele zwikkie gemakshalve maar naar mijn oude vader en moeder. Tja die stuurden alles retour afzender naar de belastingdienst met de mededeling dat ik daar al 25 jaar geleden vertrokken was. Huidig adres onbekend. Belastingdienst weer naar de gemeente en die stuurde een mooie brief aan mij gericht weer naar het adres van mijn ouders. In de brief stond dreigende taal: ik moest nu snel mijn adres opgeven want anders zouden ze me uitschrijven met vertrokken naar onbekend. Haha! De slimmerikken..

  Maar jij bedoeld waarschijnlijk dit: http://ikclaimmijnnaam.nl/
  Dat is mij wat te zweverig hoor.

  nm156 [12] reageerde op deze reactie.

 9. Je kunt misschien ook een app schrijven die elke dag een euro over maakt.Krijg je steeds bericht dat het nedrag is aangepast. Porto 1 euro? Gaat het geld tenminste niet naar oorlog

 10. Gewoon verhuizen, dat heb ik gedaan bij de invoering van de “verplichte ziektekosten verzekering”. Toen werd het me teveel In mijn topjaar heb ik ruim 33.000 euro BELASTING betaald. en die opbrengsten zijn ze al sinds 2006 kwijt. Nu leef ik van 300 euro per maand een simpel maar heel gelukkig en vrij leven in budhistisch Cambodja, twee kilometer weg van het srand en bijna elke dag 30 graden en strandweer.

  Pakje sigareten 20 cent, bierjte 40 cent, en mijn kamer kost 1,50 per dag (45 euro per maand incl water en electra) Liter benzine 90 cent en een goede maaltijd voor 2 euro.
  Lang leve Cambodja en ja ik ga op 12 september wel stemmen, maar alleen op de PVV,bniet omdat ik rasistsch ben, maar ik ben wel zwaar tegen dat hele euro circus, wat ons heel veel geld kost en alleen leuk is voor die 70.000 ambtenaren die er een belastingvrij gods vermogen verdienen.

  Ratio [17] reageerde op deze reactie.
  tomasso [21] reageerde op deze reactie.

 11. @Adam Onesto [16]: ik heb afgelopen jaar 37 k mogen betalen, en dan nog een keer 1 k boete erbij. En dan heb ik het alleen over loon / inkomsten belasting en zo op mijn jaaropgave. Dus ik begrijp wat je bedoelt.

  Echter, hoe blijf je scherp in Cambodja? Klinkt als vakantie en dat gaat mij ook vervelen. lijkt iedere dag niet vreselijk veel op de vorige en de volgende zonder intellectuele uitdaging? Hoeveel moet je gespaard hebben om te kunnen “rentenieren” zoals jij doet? Tonnetje of 3?

  Igor [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Ratio [17]:
  Um… intellectuele uitdaging dat is toch iets wat je zelf in de hand hebt lijkt mij, of wil je zegen dat jouw productiviteit gebaat is bij een zeker dwang??

  En wie zegt dat adam alleen maar vakantie viert in cambodja? Zijn onkosten zijn 300pm, en hij heeft met inkomsten van 300pm genoeg om helemaal niks te “moeten”, misschien is ie door zo op dat strand wel een goed idee aan het bedenken, ik zou het best wel eens een jaartje willen proberen 🙂

 13. maak tegen elke boete bezwaar via BOETESERVICE doe er nog WOB procedure bij kost je € 10,– maar je hebt wel ca. 1,5 jaar lol.

  onroerend zaak belasting betaal je met bank of giro overschrijving dus niet accept giro kaart en dat ook b.v. elke dag € 5,– moeten
  ze elke betaling handmatig verwerken.

  Bij beantwoorden van brieven naar de Overheid niet in een keer maar elke dag een gedeelte. moeten ze zich elke dag weer in leven in jouw probleem.

 14. Betaal je autobelasting per 4 maanden (de jaar korting is 2012 ingetrokken) en vraag daarbij om je een acceptgiro te sturen dus geen automatische betalingen. Dit doe ik ook bij gemeente belastingen ipv 9x automatische afschrijving 3x acceptgiro. Als het mij geld kost en ik geen korting krijg als ik iets in een keer betaal dan laat ik het hun ook geld kosten.

  Weiger ook met pin te betalen (probeert de overheid ook door je strot te duwen..lekker alles giraal)) Sommige winkels stellen dit al verplicht maar volgens mij bepaal ik dat! (cash geld is toch een wettig betaalmiddel)

 15. @Adam Onesto [16]:

  Adam.

  Als je dit nog leest. Ik ben ergens in juli een aantal dagen in sihanoukville en zou graag wat informatie willen over hoe het is om daar permanent te wonen en te werken aangezien ik nog jong ben en niet kan rentenieren.Mischien kan de redactie mijn emailadres aan je geven. Ik hoor graag van je

  groeten Tomasso

 16. <a href= – Find the best funds for you with Jemstep’s free online investment advice & portfolio management software.

  ***Bericht van de Moderator***
  Geachte Jemstep, voor advertenties op Vrijspreker te plaatsen en de tarieven daarvan op te vragen kunt u zich tot ons wenden via het e-mailadres.
  Dit soort reclame wordt niet op prijs gesteld. Link is verwijderd en de toegang tot verdere reacties is u vanaf nu bemoeilijkt.
  ***Einde bericht van de Moderator***

 17. @Duncan [2]: Toen ik nog in Vernederland woonde, maakte ik alle betalingen aan de overheid in 12 voud over.
  Ik kreeg dan 12 herinneringen, en creerde zo werkgelegenheid onder de roofridders van de staat.
  Natuurlijk zonder porto.
  Dit werkte ook goed bij het betalen van bekeuringen.
  Blijkbaar vond men dit prima, daar ik nooit een klacht heb ontvangen.

  Vrede, Ze.

 18. @Onbezoldigd ruifvuller [5]: Als je het frituurvet bij je plaatselijke frietkot ophaalt en dat zuiverd, ( zie internet), rijd je gratis en stook je je huis gratis warm.
  Het leven is easy, het zijn de mensen die het moeilijk maken….

  Succes,

  Vrede, Ze.

Comments are closed.