Uit het nieuws van week 21, 2012.
“Noodkreet Spanje voor EU-top”, NOS.nl

De Spaanse premier Rajoy heeft gezegd dat zijn land op korte termijn geld nodig heeft. De rente op staatsobligaties loopt in Spanje steeds verder op. Nog even en ook de Spaanse regering zal net als Griekenland geld moeten krijgen dat van de burgers uit andere Europese landen is afgepakt.

Rajoy wijst nu ook naar de ECB. Hij vindt dat de centrale bank noodmaatregelen moet treffen, zoals het opkopen van staatsobligaties van zwakkere landen. In de praktijk wordt er dan aan banken bijgedrukt geld verstrekt waardoor die het weer goedkoop kunnen uitlenen aan deze landen. Op die manier wordt de geldhoeveelheid nog groter (inflatie), waardoor we uiteindelijk allemaal weer voor de kosten opdraaien door hogere prijzen te betalen bij het boodschappen doen.

“Euro-obligaties is voor langere termijn”, NU.nl
Na het ESM staat het volgende Eurofiele product alweer op de agenda. Eurobonds (obligaties) leiden ertoe dat probleemlanden, die nu een hoge rente betalen, dan goedkoper geld kunnen lenen. Voor rijkere landen, zoals Nederland en Duitsland, gebeurt het omgekeerde en zal de rente stijgen.

De mate waarin een land zijn financiën op orde heeft bepaalt ook de hoogte van de rente dat een land moet betalen. Een land met een lagere schuld en kleiner begrotingstekort betaalt minder rente dan een land met een grote schuld en een grote begrotingstekort. Wat een land (regering) betaalt aan rente heeft zij dan ook volledig aan zichzelf te danken. Door het invoeren van Eurobonds worden regeringen die in het verleden hun begroting beter op orde hadden gestraft en regeringen die met geld sinterklaas spelen worden beloond. Ten tweede zorgt een lagere rente voor deze landen ervoor dat ze nog weer makkelijker geld gaan lenen en hun staatsschuld weer verder laten oplopen.

Verder is al gebleken dat eurobonds Nederland 7 miljard per jaar gaan kosten. Op dit moment zijn er nog maar 5 van de 27 lidstaten tegen de invoering, waaronder Nederland en Duitsland. Maar wat gebeurt er als Rutte en Merkel straks plaats gaan maken voor andere dwaze politici?

“Zalm ziet niets in bankenbelasting”, DFT.nl
Tot slot nog een bericht over de bankenbelasting. De Tweede Kamer voerde deze week een heffing in op banken, die 600 miljoen euro per jaar moet opleveren. Zoals iedereen met een beetje verstand wel kan begrijpen zal de belasting niet betaald worden door de directeur van de bank, maar door de klanten. Ook Zalm ziet dit in en zei daarop het volgende: ”Het is alsof je een hekel hebt aan pomphouders en daarom de accijns op benzine verhoogt. Daar tref je ook alleen de automobilist mee”

Ingezonden door Eize

5 REACTIES

  1. In dit slechte nieuws is, zoals zo vaak, een goed element. In 2015 Nederland kan dan ook steun aanvragen om het hoofd bven water te houden.

    De vraag is alleen zijn er dan nog sukkels die ons helpen ?

  2. @rhiannon [2]:
    Klopt, maar hij is nu vicevoorzitter bij de ABN Amro. Vandaar zijn afkeur voor de bankentax, maar dat maakt zijn quote niet minder waar.

  3. Het is nu de tijd om de makers van criminele wetten op te pakken,

    ze zullen zich moeten verantwoorden

Comments are closed.