Jongstleden zaterdag openden zich in Omaha zoals  ieder jaar om precies zeven uur des ochtends de deuren vande aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Een  enthousiast gezelschap van 40.000 kapitalisten , rijk en arm ( voor 60 euro kun  je een aandeel kopen en sommige aandeelhouders logeren in ene meegebrachte tent) , onder  wie Bill Gates, Woody Allen en andere bekende en onbekende Amerikanen en bezoekers vanuit de gehele wereld kwam luisteren naar Warren Buffett en  Charlie Munger , die vanaf het fel verlichte podium vijf uur lang  vragen beantwoordden die een grote variatie vertoonden.

Enkele jaren geleden was ik er bij, toen  iemand vroeg, of Warren inspiratie ontving van god. Het antwoord was nee, want Warren gelooft niet in Hem.

Warren is nu 81  en Charlie 88. Zij werken nog iedere dag, geinspireerd door hun  weergaloze voorbeeld  Rose  Blumkin, wier grote verdienste was, dat zij in de Nebraska Furniture Store haar pensioengerechtigde leeftijd  verhoogde tot 103!

Ora et labora, maar voor haar zonder ora, want zij  werkte  14 uur per dag, zes en een halve dag per week, op haar scooter door haar winkel racend. Als ze je aanreed, kreeg je gratis waar je op dat moment naar keek.  De overblijvende halve dag besteedde zij aan rondkijken bij de concurrentie.

Wie het voorrecht had, haar  thuis te bezoeken,  zat op in plastic gehuld en van prijskaartjes  voorzien meubiliar,  dat  onmiddellijk gekocht kon worden.

Zou iedere Nederlander aan de kapitalistische protagonen  Warren, Charlie en Rose  een voorbeeld nemen, dan was Nederland een kapitalistisch paradijs  en niet de huidige politieke  hel.

Toen de bijeenkomst  om  15.30 eindigde,  zaten Warren en Charlie er nog als frisse hoentjes bij,  getuigend van een energie en alertheid die men zelfs bij tieners aan het einde van de dag zelden waarneemt.

Veel bezoekers komen jaarlijks naar de vergadering  en ervaren deze tocht als een bedevaart, waarbij vergeleken Lourdes  en de paus kinderspel zijn.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Voor een andere kijk op de zaak:
  http://www.dollarvigilante.com/blog/2012/5/7/stick-to-depopulating-the-planet-bill-gates.html
  http://www.youtube.com/watch?v=AcJku94MQ-0&list=FLJ6d0pRhHWR8jBJljlFSNmw&feature=mh_lolz

  Ik zou het overigens geen kapitalisme willen noemen als je een spoorweg koopt en vervolgens bij de roverheid lobbied om een oliepijleiding te verbieden (keystone pipeline) zodat jouw spoorwegmaatschappij fully book is met olietransporten en vervolgens voor hogere belastingen voor de rijken pleit.
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-16-17/did-warren-buffett-have-hand-keystone-pipeline-being-shut-down

  the red pill [2] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [1]:

  inderdaad. Buffett is een corporatist van het zuiverste water. hij kocht enorme pakketten aandelen van financiële instellingen tijdens de crisis waarvan hij wist dat zijn vriendjes in het Witte huis miljarden bail out geld tegen aan zouden smijten.

  Peter [3] reageerde op deze reactie.

 3. @the red pill [2]:

  Precies! Zo kan ik het ook.
  Bovendien nog een beetje gaan propageren dat er meer belasting betaald dient te worden in plaats van te pleiten voor afschaffing van loonbelasting. Kapitalist? Echt niet.

 4. Voor mij is Warren de eerlijkste kapitalist ter wereld.
  Lees eens een van zijn jaarverslagen.
  Ze staan allemaal on line.
  Hugo van Reijen

 5. Um….een eigenaar van een (succesvolle) meubelwinkel die bij haar thuis alles in plastic heeft zodat ook dat verkocht kan worden?

  Dat heet een vrek, nou niet bepaald iets om trots op te zijn.

  De werklust is niks mis mee natuurlijk!

  Vergelijk met religie roept trouwens ook niks positiefs op… mensen die ergens achter aan lopen zonder zelf na te denken.

 6. Helaas is Warren Buffett al een paar jaar de weg kwijt. Hij was een van de beste investeerders op het gebied van waarde, maar zijn fonds Berkshire Hathaway heeft het toch moeten afleggen tegen bijvoorbeeld goud.

  Hoewel ik hem evenals Hugo ontzettend waardeer m.b.t. zijn beleggingsfilosofie wil ik toch een kanttekening plaatsen t.o.v. zijn ´kapitalististische inslag´ De New York Post had een interessant artikel over zijn ´te weinig belastingheffing´ op hem en andere miljardairs. Dat is dan gemakkelijk te verhelpen, want niets staat voor hem in de weg om wat vrijwillige cheques te schrijven. Echter zijn plan is alleen om de middenklasse enorm te belasten, want hi weet toch wel dat hij weinig belasting zal betalen in de toekomst. http://www.nypost.com/p/news/opinion/editorials/warren_buffett_hypocrite_E3BsmJmeQVE38q2Woq9yjJ

  Ook The Street vindt hem een enorme hypocriet, vanwege zijn dealings in de derivatenmarkt, die hij eerst enorm veroordeelde. http://www.thestreet.com/story/10743465/1/warren-buffett-is-a-hypocrite.html

  Bijzonder spijtig dat hij niet zo realistisch is met betrekking tot de economie.

 7. Berkshire aandeel zit ook in een downtrend gemeten in echte valuta als goud sinds 2000. Je zou zeggen dat het een raadsel voor Buffet is waarom dat BRK-A aandeel steeds minder van dat nutteloze goud waard wordt.
  http://pricedingold.com/charts/BRKA-1990.png
  Maar als je dan weet wat zijn vader gezegd heeft, dan moet je je net zo achter je oren krabben als bij Greenspan. Die heeft ook nog een artikel op zijn naam staan, over vrijheid en goud en een verbintenis met Ayn Rand. Sommige mensen zullen Greenspan ook een kapitalist noemen en sommigen zelfs Bernanke, maar het zij deze mensen die de enorme groei van de staat gefinancierd hebben met hun obligatie aankoop beleid.

  Albert S. [8] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [7]: Precies, ik denk dat er iets is met macht of invloed, waarbij mensen gekke dingen gaan doen. Zo ook met de TARP (een soort Amerikaanse ESM), waarbij Buffett behoorlijk in de pot heeft zitten graaien. Zie hier een citaat van een beleggingsadvieskantoor in de VS:

  “Berkshire Hathaway firms in total received $95 billion in TARP money,” Addison writes in the most-recent Apogee Advisory. “Berkshire, you’ll recall, held stock in Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs and American Express. Not only did these companies receive TARP funds… they also dipped into the FDIC’s treasury to back their debt. Total bailout: $130 billion. TARP-enabled companies accounted for 30% of the Oracle’s publicly disclosed stock portfolio.

  “And to sharpen the sting, he even got a better deal to help ailing Goldman Sachs than our own government. Buffett got a 10% preferred dividend, while the Feds got all of 5%. He cleaned up with $500 million a year in dividends. Without the bailout, you can bet many of his stock holdings would have gone near-zero instead.”

  Dus zonder die bailouts had hij behoorlijke verliezen moeten lijden met Berkshire Hathaway. Net als je zegt als belegger is hij behoorlijk de weg kwijt met name sinds 2009, toen zijn fonds zuidwaarts ging en niet meer is hersteld.

  Ik heb mensen al sinds 2009 afgeraden om in Berkshire Hathaway te investeren, vanwege zijn hang naar financiële waarden, die sinds dat jaar behoorlijk onder druk zijn komen te staan en nog meer zullen verliezen in de toekomst, getuige de afhankelijkheid van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

  hugo van reijen [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Albert S. [8]:

  Hoewel ik geen beleggingsadviezen geef, zij mij de volgende opmerking vergund.
  Volgens Warren Buffett zelf is zijn aandeel momenteel sterk ondergewaardeerd ten opzichte van de intrinsieke waarde.
  Mijns inziens zou dit eerder een reden kunnen zijn om tot aankoop te besluiten dan tot verkoop.
  Hugo van Reijen

Comments are closed.