“Wij” wonen de aarde steeds verder uit.  “Wij” eten te veel vlees en vis en “wij” reizen te veel. “Als iedereen net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er 3,5 aarde nodig zijn”.

 

Dergelijke verhalen doen me altijd denken aan de Club van Rome die al sinds 1968 allerlei doemscenario’s produceert. Gelukkig blijkt daar weinig of niets van te kloppen. Volgens hen had de wereld bvb al jarenlang zonder olie moeten zitten.
uit <http://nl.wikipedia.org/wiki/Club_van_Rome>

Net als het oude verhaal toen Amsterdam ging groeien en het aantal paardentrams toenam. Toen ontstond de voorspelling dat de straten vol zouden lopen met paardendrollen!

Ook dat is niet gebeurd. Gelukkig hebben mensen een verstand en kunnen ze door in vrijheid na te denken allerlei nieuwe vindingen doen en problemen oplossen.

Het gevaar dat nu door de politici wordt veroorzaakt in de economie is veel groter en reëler.

21 REACTIES

 1. Men moet wel heel erg blind zijn om de verwoesting niet waar te nemen.
  Alleen al die rampen van Japan en Golf van Mexico zijn van ongekende omvang. En dan heb ik het nog niet eens over die extreem vervuilende oorlogen.

  Hub, denk je nou echt dat die allemaal goed doet aan de natuur?
  6 maanden lang duizenden vaten olie per dag in zee gelekt?
  Radioactieve besmetting van de lucht en zeewater rondom Japan?

  De voedsel industrie die compleet verdorven is en niks meer met natuurlijke basis te maken heeft?
  Die kunstmatige manipulaties van granen en dieren?

  Het grote probleem is dat politici van deze feiten misbruik maken en ons daar zwaar voor laten betalen.Via milieuheffingen en dergelijke onzin. Als je betaald is het opeens niet meer slecht voor het milieu.

  Vrede, duurzaamheid, gelukkige/gezonde mensen en een probleemloze maatschappij zijn:
  1 de doodsteek voor een economie.
  2 de doodsteek van politici/defensie
  3 de doodsteek van de zorgindustrie/farmaceutische industrie
  Daarom zien wij dus compleet het tegenovergestelde van deze dingen steeds weer opnieuw gebeuren.
  Waarom zou een autofabrikant duurzaam bouwen?
  Waarom zouden politici problemen en oorlogen voorkomen?
  Waarom zou de farmaceutische industrie je met 1 pil van je ziekte afhelpen?

  Allen zouden hun eigen graf graven door dit te doen. En allen zijn dus bezig met het tegenovergestelde van wat ze beweren.

  Werkelijk alle producten worden zo gemaakt dat ze kapot gaan na een bepaalde periode. Men kan tegenwoordig producten maken die haast nooit meer kapot gaan maar ook dat is de doodsteek voor een ondernemer.
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Peter [5] reageerde op deze reactie.

 2. @J.H [2]:

  “Hub, denk je nou echt dat die allemaal goed doet aan de natuur?
  In tegendeel, maar ik beweer ook niet dat vervuiling goed is.
  Ook de menselijke fouten zijn niet “goed”.
  Maar een feit is dat de mens wel kan denken, maar daarom is hij niet alwetend of onfeilbaar! Elke ontwikkeling loopt het risico van fouten. En zonder ontwikkeling zou de wereldbevolking nu gedecimeerd moeten worden!

  Ga gewoon door met vlees en vis eten, en maak gerust het licht aan als het donker wordt! En blijf sceptisch tegenover de politici

 3. @J.H [2]:

  “Vrede, duurzaamheid, gelukkige/gezonde mensen en een probleemloze maatschappij zijn:
  1 de doodsteek voor een economie…..”

  Integendeel!
  Hoe minder problemen hoe minder energie er in gestoken hoeft te worden. De welvaartsgroei zal ongekend zijn en werkelijke vooruitgang zijn in zulke omstandigheden mogelijk. Het enige wat dat oplevert zijn onafhankelijke mensen en dát is waar politici (en diens feitelijke broodheren) niet op zitten te wachten want wat moeten zij dan gaan doen? Machteloos zijn? Productief zijn?

  Helaas zal de mensheid dat stadium nooit bereiken. Het zit ingebakken in de soort. Als je een grote groep mensen, zeg 5 miljoen, alle vrijheid geeft plus een neutrale kleine overheid zonder politieke partijen die zich slechts op de enige legitieme taken concentreert. Dus zorgen voor openbare orde en veiligheid van burgers, waarmee je een heel breed scala dekt. Want bv. eigendomsrechten waarborgen valt daar natuurlijk ook onder. Dan nóg garandeer ik je dat het op een zooitje uitloopt. De overgrote meerderheid der mensen loopt nu eenmaal makkelijk achter anderen aan. Het beste is volgens mij dus om je te concentreren op het ontduiken/omzeilen van alle restricties die de politiek verzint en zorgen voor je eigen welzijn.

 4. En spaar geen heet water bij het nemen van een bad.
  Ook het drogen van zakjes thee aan de waslijn is niet nodig.
  Hugo van Reijen

 5. @Hub,

  “Het gevaar dat nu door de politici wordt veroorzaakt in de economie is veel groter en reëler.”

  Hierna moet je betoog wel verder gaan natuurlijk, leg uit wat er zoal verkeerd is, maak je betoog af, ik bedoel, een mens kán wel denken maar wie zegt dat hij/zij dat ook zou doen ?

  En bovendien, hoeveel van de inwoners van ons land denk je dat op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt ? hoeveel zouden er dan zijn die er meer van weten dan de gemiddelde “Nederlander” (ik te bewust de ingetrokken wereldburgers niet meer mee gezien het feit dat die allemaal een schotel op het dak hebben en alleen hun eigen wereld bezien en in de waan leven dat wij ons aan hen gaan aanpassen).

  Hoeveel van de burgers onder de 20 jaar zouden er zijn die weten wat er speelt nu er al jaren geen politiek meer op de lesroosters staat ?

  Maak je betoog af en verklaar je nader, waar zijn de politici schuld aan ?

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
  Zé. [19] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [3]: @Hub Jongen [3]:

  “En je zou niet zeggen dat mensen kunnen denken!
  Kunnen wel, maar doen, ho maar!
  Daarom is het van belang dat meer mensen echt gaan denken en niet papegaaien wat ze is en wordt ingefluisterd door religie, school en staat.”

  Je schrijft hier iets wat mijn eigen woorden zouden kunnen zijn geweest. Het is inderdaad een probleem dat mensen zonder onderzoek dingen zomaar als waar aannemen. Of het nou over God, Milieu, motivatie voor het voeren van een oorlog enz gaat.
  Echt zo’n cultuur van ‘hij zegt dat het zo ís, dus is het zo’ waarna het papagaaien begint. Jullie zijn goed bezig. Misschien zal ik het niet met alles eens zijn, maar dat is mooi toch. We kunnen er op zijn minst samen wijzer van worden. Ik blijf lekker met jullie meedoen;)

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 7. @J.Snijder [7]:

  “Maak je betoog af en verklaar je nader, waar zijn de politici schuld aan. . . .”

  Advies:Lees bvb de Vrijsprekerartikelen van de laatste maand (met reacties) dan zul je waarschijnlijk een goed beeld hebben.
  Zelfs alleen al de reacties in deze draad moeten toch al verhelderend werken.

  En als je dan probeert door te denken kom je misschien tot de kern dat politici zich niet houden aan het NAP (het Non Agression Principle)

 8. @Duncan [8]:
  “Ik blijf lekker met jullie meedoen.”
  Welkom Duncan, ik verheug me daar op!
  Natuurlijk zijn we het niet direct op alles eens.
  Maar door er rationeel over te discussieren, zullen webeiden wijzer worden. Gewoon blijven zoeken naar de feiten!

 9. Bij die rekensommetjes die ze maken om tot de facor 3,5 te komen moeten ze wel tegelijk duidelijk maken dat de wereld dan ook uit slechts westerlingen bestaan. Een hoog ontwikkelde wereldbevolking!
  Dat zou ook wel het verschil maken lijkt me. Men kijkt alleen naar de ‘eten’ kant en niet naar wat zo’n ontwikkelde bevolking allemaal wel niet kan ontwikkelen. Ik durf te beweren als de Nederlanders in Noord Afrika worden losgelaten het snel voorbij zou zijn met de woestijnvorming. Dat we in de sahara binnen no time suikerbieten kunnen verbouwen, en zoveel zonne energie zullen opwekken dat de olie sjeiks weer gewoon kameel kunnen rijden.
  Als ik aan de club van Rome denk, zie ik een clubje speknekken die het wel even aan de wereld gaat vertellen dat ze met weinig tevreden moeten zijn onder het motto: “vermeerderen door te verminderen”.
  Rekensommetjes zijn leuk, maar de gebruikte parameters en statistieken zijn doorgaans discutabel

 10. Het zou al flink schelen als we niet zo’n schuldbriefjesprintponzi financieel systeem hadden. Dan zouden we bijvoorbeeld al flink minder verkwisten, gooi het monetair stelsel op de schop, op naar een fair systeem, spaargelden zouden de basis voor leningen moeten vormen, niet simpelweg geldgroei. Daarmee los je op termijn verschrikkelijk veel problemen op in de samenleving, imho.

 11. Sommige dingen kunnen nooit veranderen, het zijn een soort natuurconstantes. De produtkie neemt nooit toe en er is een vast aantal banen (onze banen) die hetzij aan ons, hetzij aan buitenlanders ‘gegeven’ worden.
  De roverheid heeft ook altijd links of rechtsom hetzelfde bedrag nodig, dus moet het uit de lengte of de breedte komen.

  Behalve dan dat dit bedrag in werkelijkheid steeds hoger wordt.

 12. Over die paardenpoep had men uiteraard op zich, vanuit het bekrompen standpunt dat er nooit iets nieuws bedacht zou worden, wel gelijk.

  Maar dat is dus ook meteen waar het misgaat: doemdenkers denken dat zij het toppunt der wetenschap en menselijk kunnen hebben bereikt en dat innovatie nooit tot nieuwe inzichten en ontdekkingen zal leiden.

  Ik zou er overigens geen enkel probleem mee hebben als die ‘wij’, die doemdenkers dus, massaal zelfmoord zouden plegen om het ‘probleem’ te helpen verminderen. Maar vreemd genoeg doen ze dat niet; het zijn altijd anderen die zelfmoord moeten plegen of minimaal hun leefstijl aan de wensen van de doemdenkers dienen aan te passen.

  Do as I say not as I do. Mooi voorbeeld is Gore Al.

  Saartje [20] reageerde op deze reactie.

 13. Oogkleppen opdoen en vol gas vooruit dan maar?

  Jammer dat er weinig ruimte voor de middenweg lijkt te bestaan tussen de “wij moeten ons schamen” en “het is allemaal hoax”

  @Zé. [16]:
  he Ze leuk dat je ook weer eens hier bent.

 14. @MMAP [11]:

  Rond het jaar 1000 wist men al:
  “Het kan vriezen tot in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij”
  ofwel
  “Pancraas, Servaas en Bonifaas brengen sneeuw en ijs helaas” !

  Ze zijn nu net voorbij, dus even geduld ! 😉

Comments are closed.