NU.nl had een leuk artikel met een idee van D66-kamerlid Wouter Koolmees. We zouden met z’n allen weer naar een 40-urige werkweek moeten gaan. De inkomstenbelasting zou dan omlaag kunnen gaan omdat de melkbus die afgeroomd wordt groter is. Bovendien moeten steeds minder werkenden steeds meer niet-werkenden onderhouden.

Allereerst wil ik opmerken dat er betere manieren zijn om de inkomstenbelasting te verlagen en dat is stomweg minder geld uitgeven. Iedereen die minder geld binnenkrijgt weet dat hij minder moet uitgeven. Niet iedereen heeft tenslotte de luxe om het te lenen en het een ander te laten terugbetalen. Dat kan alleen de overheid.

Blijkbaar vinden veel brave burgers dat 40 uur een beetje veel is, de werkdruk in Nederland is aanzienlijk. En als ze het zich kunnen veroorloven om bijvoorbeeld 36 uur te werken, waarom niet? Je koopt feitelijk vrije tijd voor geld, en dan geldt het aloude ’take it or leave it’. Ze kunnen besluiten meer te gaan werken maar als het geld niet opweegt tegen de inspanning dan ga je toch lekker van je vrije tijd genieten?

Het vervelende is dat werknemers zo niet genoeg geld afdragen om de niet-werkenden te onderhouden. De schoent wringt ‘m niet in het aantal werkuren, maar in het feit dat niet-werkenden onderhouden moeten worden door wel-werkenden. Als iemand zijn eigen oude dag bijeen zou sparen zou dat niet gebeuren. Uiteindelijk heb je de keus tussen je eigen oude dag betalen of die van een ander. En voor je eigen oude dag kan je dan het aantal uren werken dat daarvoor nodig is.

Ik wil Wouter Koolmees dan ook aanraden om niet het aantal uren in een werkweek te verhogen maar de gigantische belastingen te verlagen. Dan heeft het overgrote deel van de burgers genoeg geld om z’n oude dag te financieren zonder zijn medemens te hoeven uitbuiten.

12 REACTIES

 1. En ik zou Koolmees willen aanraden om eens in de ‘Bouw’ te werken. Deze Totaaldomkop van de Domkoppenpartij ’69 kan alleen maar in de 2e kamer uit zijn nek kletsen. Meer dan 1 miljoen werkelozen/WAOers en dan komt de Domkoppartij met DE oplossing. Ik zou graag een Kamervraag willen stellen: Waarom zitten er in de 2e Kamer zoveel wereldvreemde ‘Oerdomkoppen’ ?

 2. Als we het nu eens ‘leuker maken’:
  die twee uur die er extra gewerkt wordt, zijn belastingvrij.
  Dat netto geld wordt toch wel uitgegeven aan bezine accijnzen en BTW, maar dan leert men ook dat extra werken loont, ipv in een hogere schijf meer belast te worden.

  R. Hartman [10] reageerde op deze reactie.

 3. Om het grappig te maken, er zijn veel tweeverdieners die maar3 of 4 dagen per week willen werken. Hoeveel mensen gaan voor hun 65e jaar al stoppen met werken. En politici werken niet maar zitten hun en onze tijd te verlullen.

 4. Er zijn nog zat beroepen die een 40 urige werkweek kennen o.a. beroepschauffeurs, touringcarchauffeurs, ploegendiensten etc. En over al die uren wordt gewoon inkomstenbelasting ingehouden dus hoe komt er dan een tekort??? Die ongeletterde figuren van het splinterpartijtje D66 ( Dom 66 ) moeten eens in een woordenboek kijken wat bezuinigen betekend n.l. minder geld uitgeven en besparen op onnodige uitgaven en niet de burger verder belasten!!!

 5. Die opvreters in de politiek zijn niets anders gewend dan roven en stelen van de hard werkende burgers. Het enigste wat ze kunnen is dom lullen.Wie er nou nog gaat stemmen op die liegende klootzakken is niet goed snik.

 6. Gezien de onvoorstelbare omvang van de fysieke, maar ook psychische, armoede die onze overheden creeren, is dit een totaal zinloze discussie. Het is slechts opnieuw een overduidelijk bewijs van het totale onvermogen van ‘onze volksvertegenwoordigers’ om problemen op te lossen. Welke sukkel stemt er nou nog op dit soort lieden…

 7. Toen we van een 40 urige werkweek naar een 38 urige werkweek gingen, was dit een compensatie van anders 5,5% loonsverhoging geweest. Dan zou het wel zo eerlijk zijn dat als we weer terug gaan naar die 40 urige werkweek dan wel die 5,5% loonsverhoging erbij komt. Maar die geluiden hoor ik niet. Deze D66 figuur is ook al z’n werkende burger verrader, die eigenlijk met pek en veren afgevoerd mag worden.

 8. @Overnight [2]: Op Artikel7 schreef een auteur het volgende:

  Koolmees van D66, een man die ik nog niet eerder op zinnige zaken had kunnen betrappen gooit terecht de knuppel in het hoenderhok. Hij wil terug naar de veertig uur werken per week. Dat is geneuzel in de marge, we moeten terug naar de 45 uur werken per week. En wanneer de regering zich een verstandige partij zou tonen, zouden ze de 9 uur die er dus meer gewerkt gaat worden, vrijstellen van inkomstenbelasting.

  Twee zielen…

  Er is verder wel het nodige op het artikel af te dingen, en dat gebeurt in de commentaren dan ook wel.

 9. Hm, vriend Koolmees heeft afgelopen maand onze lasten met 12 miljard verhoogd maar dat is niet genoeg om zijn honger te stillen. Hij zegt dat hij bezuinigt maar bedoelt de belasting verhogen.
  Nu is het aantal gewerkte uren aan de beurt om de belastinginkomsten te verhogen. Het aantal gewerkte uren is in NL met 1367 veel te laag. Dat kan beter. Wat hij er niet bij vertelt is dat dit voornamelijk komt doordat vele (vrouwen) in deeltijd werken en dat de arbeidsparticipatie in Nederland het hoogst is van de EU. Als je hiervoor corrigeert wordt er in Nederland niet minder gewerkt.
  Mooi voorbeeld dus hoe we worden voorgelogen door politici. Ook presentator PJ Hagens heb ik niet betrapt op kritische vragen om de leugens van Koolmees door te prikken. De mogelijkheid om minder uit te geven is al helemaal niet aan nbod gekomen.

 10. Deze man heeft het geniale idee om het steeds minder aantal werkenden, die moeten zorgen voor de meer niet-werkenden, blij te maken door ervoor te zorgen, dat ze nog meer moeten werken en ze ook nog even een vrije dag af te pakken. Logisch gevolg is dat het aantal (nieuwe) banen vervolgens afneemt zodat er nog meer niet-werkenden ontstaan. Misschien nog wat volk importeren zodat er nog wat meer niet-werkenden bijkomen lijkt me ook een uitstekend plan. Zorgt immers voor groei van het BBP en dat hebben we al eens gedaan in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Was ook een knetterend succes toch?

Comments are closed.