Inkomensongelijkheid, schuldenproblematiek, Europroblemen, pensioentekorten etc., álles kunnen we in één keer oplossen: door iedereen een lening van 10 miljoen Euro te geven. Het is maar een kleine stap die al vaker is gedaan door de DNB en het kost niemand wat. bewerking van een artikel van Sheila Bair, uit de Washington Post van 13 april jl, zij was voormalig hoofd van de US FDIC ( Federal Deposit Insurance Company).

Al jarenlang wordt er geld bijgedrukt om overheden en banken te redden. Een demissionair kabinet kan eenvoudig € 40 miljard weggeven, dus waarom ook niet aan iedere Nederlander een lening van € 10 miljoen? Om met minister De Jager te spreken, het is een goede investering en we krijgen het zeker met rente terug! Er is maar € 160 biljoen nodig en ach, wat maakt een nulletje meer of minder uit, we hebben er al 150 in de Kamer. Met dit plan kan iedereen € 10 miljoen lenen van de DNB/ECB tegen nul % rente.

De voorzichtigen? onder ons geven het terug aan de staat door er staatsobligaties van te kopen met 2,75% rente zodat zij een leuke € 275.000 per jaar ontvangen (en daarvan weer een groot deel terugploegen naar de staat vanwege vermogensrendementsheffing en IB, waarmee de overheidstekorten als sneeuw voor de zon verdwijnen). De wat uitdagender beleggers kopen Spaanse obligaties en vangen € 1,5 miljoen per jaar.

Met al dat geld kunnen we onze hypotheken aflossen, dus dat probleem is dan ook opgelost en we stoppen meteen een paar miljoen in ons eigen pensioenpotje, dan hebben we daar ook geen zorgen meer over. De banken hebben nu ineens een liquiditeits overschot probleem, maar daar weten ze wel raad mee, zij het dat de bonussen overbodig zijn geworden, want niemand komt voor een miljoentje nog uit zijn stoel.

Wel moeten we nog even de Kamer overtuigen dat dit een goed idee is, maar aangezien zij al zoveel andere goede ideeën als noodleningen aan IJsland, Griekenland, Spanje en borgstellingen aan het EMS hebben goedgekeurd, zal dit er net zo makkelijk doorheen gaan. Per saldo zijn zij nergens verantwoordelijk voor en het uitgeven van andermans geld was, met de drukpers erbij in het digitale tijdperk, nog nooit zo eenvoudig. Trouwens dit plan verhoogt het overheidstekort helemaal niet, integendeel het lost het tekort en meer volledig op vanwege de extra belastinginkomsten!  Heel wat anders dan die leuke Kunduz en verkiezingsbeloftes, die het tekort verhogen.

En dat allemaal voor slechts 160 biljoen wanneer iedereen € 10 miljoen leent. Natuurlijk beloven we allen heel plechtig het geld over 10 jaar terug te betalen, net als de Grieken, de Spanjaarden en de Ieren dat deden. Desnoods geeft iedereen zijn Nederlandse of Spaanse obligaties als onderpand aan de DNB. Dus er wordt geen tekort verhoogd, alles is zeker en iedereen happy, zelfs de Spanjaarden.

Omdat iedereen nu geld als water verdient, zijn alle problemen m.b.t. ziektekosten, persoonsgebonden budget en werkloosheid ook opgelost, nog beter al die uitvoeringsorganisaties voor WW, Arbeidsongeschiktheid, ziektekosten en verzekeraars, kunnen opgedoekt worden, wat nog eens een enorme besparing voor burger, overheid en controleorganen betekent. Trouwens waarom nog moeilijk doen over werkende Polen en gezinshereniging? We hebben ze veel te hard nodig, want wie van ons gaat er dan nog werken (afgezien van een idealistische vermogensbeheerder)?

Over het onderwijs hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Wat moet je met de waarde van pi, of de geschiedenis van Nederland, als je kunt leven van een paar transacties per jaar? Het probleem van crèches en wachtlijsten is dan ook opgelost, want we zijn de hele dag thuis met het gezin, ook leuk voor het CDA, terwijl aan de linkerzijde van de Kamer iedereen blij is omdat de inkomensongelijkheid in een klap is opgelost.

Een enkeling zal misschien zeggen dat dit de inflatie kan verhogen. Maar dat klinkt wel erg somber, want daar hebben we toch de ECB voor om dat te voorkomen? En zeg nu zelf wat is het (principiële) verschil om miljarden voor andere landen te drukken i.p.v. voor onze eigen burgers? Dat laatste levert toch veel meer (stemmen) op?

Tot zo ver de bewerking van het artikel van Sheila Bair.

Bovenstaand is in feite de verdere uitbreiding van veel verkiezingsbeloftes en Keynes tot in het kwadraat, maar 160 biljoen of 160 miljard, zijn principieel niet anders. En is dit niet meteen een goed voorbeeld dat het rijker maken van iedereen, beter is dan de armoede gelijk verdelen?

Kortom, ik neem aan dat elke politieke partij wel een aantal van deze punten in haar verkiezingsprogramma opneemt.

7 REACTIES

  1. Daarom is het nu de hoogste tijd om de koers van onze samenleving radicaal te gaan verleggen. Gooien we nu het roer niet om, dan stevenen we rechtstreeks af op de ondergang van onze vermeende beschaving. Kortom stem allemaal op de SOPN op 12 september.

  2. Zet mij maar op de lijst. Ik doe gelijk mee en wees niet bezorgd want ik donder na ontvangst gelijk op naar een eilandje in de stille oceaan. Die zet levert dan gelijk een wooninkje op voor een Turk of Marokkaan om voor de achterblijvers de afwas te doen. Yeehaa, money for nothing and sex for free! Of was de text van dat lietje toch nog anders? Ah well who cares!!

  3. Pechtold hoorde ik gisterenavond zeggen dat er wat met de HPRA gedaan moest worden om zo de belastingen te verlagen. Vond ik bijna goed… Echter zou ook de huursubsidie moeten worden afgeschaft. Er zijn echter maar twee van de drie partijen die profiteren van de ze vorm van belastingteruggaaf. De huiseigenaaren en de huursubsiedieontvangers. Er is echter een grote groep die geen van beide krijgt en wel de zelfde belastingen moet ophoesten. Dus als ook de huursubsidie afgeschaft wordt kan de inkomstenbelasting nog meer naar beneden. Echter zijn we er dan nog niet. We moeten voorkomen dat nieuwe regeringen de belastingen weer gaan verhogen om eventuele tegenvallers op te vangen. Er dient dus een belastingpafond te komen, die alleen maar beneden mag worden bijgesteld. Het mooie hier van is , is dat er dan enkele 10 duizenden ambtenaren overbodig worden, en deze dus kunnen afvloeien naar het echte bedrijfsleven om daar weer geld te gaan verdienen voor de gemeenschap i.p.v. belastinggeld te ontvangen als salaris.

Comments are closed.