In het Mexicaanse dorp Cheran waren de bewoners de politiek en de politie zat. In april 2011 kwamen de dorpelingen in opstand en joegen ze de plaatselijke politici en de politie het dorp uit. Cheran heeft nu een vrijwillige burgerwacht en het is er een stuk veiliger op geworden. Ook doet men niet mee aan de komende presidentsverkiezingen op 1 juli a.s.

De groeiende onvrede en totale politieke desillusie zijn kenmerkend voor Mexico. Voor 2011 maakten aan drugskartels gelieerde bendes de dienst uit. Afpersingen, ontvoeringen, illegale houtkap en moorden waren schering en inslag. De lokale politie en de machthebbers hielden er zeer nauwe banden op na met de bendes.

Huidig gemeenteraadslid Trinidad Martinez: ‘We hadden genoeg van het geweld, de moorden en ontvoeringen. Vaak zijn we naar de toenmalige regering gestapt met onze problemen. Soms namen zij een aangifte op en startten ze een eindeloze procedure maar het hielp allemaal niets.’  Sinds de corrupte politie is vervangen door een vrijwillige burgerwacht is het volgens veel bewoners een stuk veiliger geworden. ‘Het is hier nu zelfs rustig. Vroeger heerste er angst. Na zeven uur ’s avonds was Cheran een spookdorp.’

De dorpelingen stappen nu direct naar de raad of het nu om veiligheidszaken of bestrating gaat. Martinez: ‘Wij doen alleen wat de mensen ons vragen. Vroeger werd alles intern besloten door de lokale regering. Maar nu ligt de macht bij het volk.’

Advocaat Orlando Andrade staat de bewoners van Cheran juridisch bij. Voor hem is het duidelijk dat de Mexicaanse politiek te kort schiet. ‘Ik zie dat er veel wantrouwen is omdat de gevestigde partijen niet geloofwaardig zijn. Ze doen niet wat ze beloven en verspillen ongelofelijk veel belastinggeld. Zo werd er vroeger in Cheran voor verkiezingen een miljoen pesos (56.400 euro) uitgegeven. Bij de door het dorp zelf georganiseerde verkiezing was dit slechts zestigduizend pesos (3.380 euro).’  Cheran ziet hij als een belangrijk alternatief voor de vastgelopen politieke machinerie.

In de omgeving is er voorzichtige interesse in het politieke en veiligheidsalternatief van Cheran.  Dorpsbewoner Torres: ‘Andere dorpen zien dat wij vrij zijn. Terwijl zij moeten gehoorzamen aan politieke partijen of aan de georganiseerde misdaad. Wij profiteren nu van de vrijheid die we hebben.’

 

14 REACTIES

 1. En nu, Amersfoort, Leiden, Soest, Groningen, Putten, Den Helder, Schöbbekötteveen en Scheemda nog….

 2. Over ‘burgerwacht’ gesproken … New World Order – Big Brother is watchong your every step.

  Met de RFID – Chip – radio identificatie is iedereen altijd en ten allen tijde, localizeerbaar … en vernietigbaar …

  Home » Binnenland
  wo 27 jun 2012, 10:38 | 131 reacties | lees voor
  Amsterdam wil naaktscans op straat

  AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overweegt op verzoek van de politie mobiele bodyscans in te zetten op straat. Deze zogenaamde naaktscans, die door de kleren heen kunnen kijken, moeten een aanvulling vormen op het preventief fouilleren.

  in de Telegraaf vandaag
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12438021/___Naaktscans_op_straat_A_dam___.html

  Alex [6] reageerde op deze reactie.
  Mavado [7] reageerde op deze reactie.

 3. Maar op zich is dit een bewijs dat wat (veel) libetariërs beweren, dat democratie op heel kleine, lokale, schaal wel werkt.
  Bestuurders zullen persoonlijk, iedereen kent elkaar, afgerekend worden op hun functioneren en erg voorzichtig zijn.
  Ze zullen wel uitkijken om beloftes op kosten van een ander te doen.

  Igor [12] reageerde op deze reactie.

 4. Geweldig ! Nu Appelscha nog. 🙂
  ____
  Somewhere, somehow, somebody must have kicked you around some.

 5. @Igor [12]:
  Je zal geen libertariër horen beweren dat libertarisme hemel op aarde bewerkstelligd, maar bewezen wordt wel dat zonder de almachtige overheid vrijheid zorgt voor meer blijheid.

Comments are closed.