Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan of één of andere politicus (of lobbyist) roeptoetert dat iets eerlijker moet. Vandaag moest de partneralimentatie “eerlijker”, gisteren de huurprijzen en eergisteren de studiekansen. Nu heb ik sowieso wat tegen politici, maar een politicus die eerlijkheid gaat prediken, is in mijn ogen hetzelfde als een dief die voor meer open deuren pleit.

eer·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 betrouwbaar: eerlijk als goud
2 openhartig: zeg eens eerlijk

Nu kan er best wel wat zitten in de wens van die eerlijke dief. Het lijkt me heerlijk om me geen zorgen meer te hoeven maken over mijn sleutels. Gewoon touwtje uit de deur en lekker genieten van het gemak. Alleen… Er is natuurlijk altijd kans dat die dief langs komt.

Zo is het ook met die vermeende eerlijkheid van politici. Eerlijke huurprijzen lijken op het eerste gezicht niet meer dan redelijk. En het lijkt mij dat niemand beter in staat is eerlijke huurprijzen te regelen dan de vrije markt. Maar dat bedoelt die politicus niet. Die bedoelt dat als iemand met een hoog inkomen besluit in een krot te wonen omdat de lage huur hem wel aanspreekt, het eerlijker is als hij de huurprijs van een villa gaat betalen. Terwijl hij wel in dat krot blijft wonen, vanzelfsprekend.

En ook de partneralimentatie kan dus veel eerlijker: een man hoeft nog maar vijf jaar te betalen voor zijn ex, ook al heeft zij in die tijd een miljonair aan de haak geslagen. Klinkt eerlijk toch?

10 REACTIES

 1. Als ik een wereld in de toekomst voor me zie dan zie ik een wereld zonder geld. En zonder geld betekent een wereld zonder leugens, zonder oorlog en ellende en een wereld waarbij we niet langer leven volgens de regels en leugens van de banken, overheid en politiek, maar volgens de regels van het oprechte en gezonde verstand. Een wereld zonder geld zou nog niet eens zo gek zijn, het komt dan aan op skills en behendigheid en niet langer op kleine lettertjes van de verzekering, bank of advocaat. Vele mensen zullen dan omgeschoold moeten worden van leugenaar naar mens. Het zal een bijzondere wereld worden en misschien is deze wereld wel aanstonds.

  Igor [5] reageerde op deze reactie.

 2. Fijn. Dan ruil ik met specifieke werktuigbouwkundige kennis voor een brood bij de bakker. Echter: wat kan ik die bakker in godsnaam voor minimaal mootje werktuigbouwkundige kennis bieden waar hij als bakker ook wat aan heeft?
  Een wereld zonder geld bestaat niet. Zonder fiat-geld? Ja. Maar zonder geld waarbij we een ruilmiddel voor waarde bedoelen? Never.

 3. Toch ben ik het pertinent oneens met inkomensafhankelijke prijzen, al “begrijp” ik de gedachtekronkel van politieke partijen hierachter wel.

  Een bepaald product (zoals een huis of appartement) is door verschillende factoren zoals locatie, faciliteiten, woonoppervlak et cetera een bepaald bedrag waard. De bankrekening van een persoon is geen factor die van invloed is op de waarde van een woning, waarom zou dit dan in godsnaam een rol spelen in de huurprijs??.

  De politieke partijen die inkomensafhankelijke huurprijzen willen zijn dan ook denk ik met name bang dat mensen die “goedkoop huren” voor een schaarste aan goedkope huurwoningen zorgen en zo de huurprijzen in het lagere segment verhogen. Maar is dit echt zo? Is de slechte marktwerking bij koophuizen en de hypotheekrente aftrek (die kunstmatig voor een hoge huizenprijs zorgt) niet een veel grotere boosdoener omdat daardoor VEEL meer mensen gaan huren? Ik weet het niet, maar ik heb wel een vermoeden.

 4. “En ook de partneralimentatie kan dus veel eerlijker: een man hoeft nog maar vijf jaar te betalen voor zijn ex, ook al heeft zij in die tijd een miljonair aan de haak geslagen. Klinkt eerlijk toch?

  Dit kliopt niet…
  Als je aantoonbaar kunt maken dat je vrouw onderhouden wordt door een ander, ben je geen alimentatie verschuldigd……

  Ron Arends [8] reageerde op deze reactie.

 5. Eerlijk zou zijn als de meneren en mevrouwen politici een stuk touw kopen en nabij een hoge boom iets nuttig voor de maatschappij gaan doen. Mogen ze best een wet voor maken.

 6. @Igor [5]:

  Je hebt helemaal gelijk, er zal altijd wel weer iemand zijn die een systeem of middel bedenkt waarmee men op de één of ander manier weer macht kan krijgen over mensen en goederen. Maar er zal dan toch een manier gevonden moeten worden waarmee dergelijke mensen deze macht niet krijgen. Verbieden van geld? (=vloeken in de libertarische kerk) Of toch een nieuw geldsysteem, maar dan in handen van wijze mensen (voor zover ze bestaan) in een (minimale) staat?
  Alex [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Burnitall [4]:
  Het klopt wel: in de nieuwe plannen behoudt de ex-partner, ongeacht de woon-, en leefomstandigheden, gedurende de volledige (maar wel kortere) periode volledig recht op partneralimentatie.

 8. De overheid heeft jarenlang de huurprijzen gemanipuleerd net zoals ze dat heeft gedaan met de prijzen van koopwoningen. Het lijkt me niet meer dan billijk dat de huurprijs op de vrije markt een bepaald percentage is van de waarde + een opslag voor onderhoud en onvoorziene uitgaven. Stop met huurprijzen vast te stellen zou ik tegen de overheid willen zeggen. De markt doet dan vanzelf haar werk. Iedereen begrijpt dat je een huis dat je voor 2 ton kan verkopen niet voor €350,00 per maand kunt verhuren incl. onderhoud.

Comments are closed.