Volgens GoldMoney (zie link/bron in artikel) is een tekort aan zilver erg dichtbij. Zelf koop ik al in euro’s net zoveel goud als zilver, wat in fysiek edelmetaalgewicht uiteraard een behoorlijk verschil is.
Vroeger was de goud/zilver-ratio ongeveer 1 op 15. Tegenwoordig schommelt die ratio rond de 1 op 55. Voor 1 kg goud koop je dus circa 55 kg zilver.
Waarom is zilver zo goedkoop geworden in valuta gerekend? Of beter: waarom is de ratio tussen zilver en goud de laatste jaren zo ver achtergebleven?
Er wordt jaarlijks ongeveer 1 miljard kg zilver gedolven en/of gerecycled. Daarvan verdwijnt 90% weer in industriële toepassingen en circa 10% blijft over voor mensen die hierin fysiek willen beleggen/sparen.
De industrie heeft er alle belang bij om de zilverprijs laag te houden. Echter: steeds meer mensen kopen fysiek edelmetaal om te beleggen of hun koopkracht veilig te stellen. Dit zou de zilverprijs kunnen doen stijgen (veel vraag, weinig aanbod). Een belangrijke reden dus om te verwachten dat de prijs van zilver omhoog zal gaan.
Wat denkt u? Wordt zilver straks het tweede goud? Vooral wanneer de valuta-bubbles gaan klappen en mensen naar alternatieve spaarmethoden gaan zoeken? Ik gok daar best een beetje op. En u?
Fijn weekeinde,
MMAP.
Bron:
http://www.goldmoney.com/gold-research/alasdair-macleod/physical-silver-demand-heading-higher.html
Het stijgingspotentieel voor goud en zilver is groot (zelfs exponentieel) zolang er nog sprake is van (devaluerende) dollars en euro’s maar denk dat je moet opletten dat je je niet te rijk gaat rekenen, een ‘nieuwe ( “wereld” ) munt’ doet misschien zijn intrede en goud en zilver worden dan terug conform ‘genormaliseerd’. Mocht ik zeker zijn dat goud bezitten je morgen miljardair maakt, wat houdt mij dan tegen? Om realist te wezen zal je moeten vaststellen dat velen (vooral begoede middenstanders) zich nog vastklampen aan de ontkenningsfase om morgen, ‘beroofd’ en berooid van al hun activa en vervolgens arm door het leven moeten… het luidst aan de “gouden” alarmbel trekken !
In 2020 is er geen zilver meer in de grond dus dan heb je goud nodig om zilver te kunnen kopen. Zelf zit ik nu 70/30 in goud/zilver maar wil dat dit jaar naar 50/50 brengen. Tot aan de presidentsverkiezingen van de VS kunnen we nog tegen zeer voordelge tarieven aanschaffen maar daarna zal de prijs snel omhoog gaan verwacht ik.
P.S. probeer om je goud en zilver buiten de EU en de lange arm van de failliete Nederlandse overheid te stallen. Zwitserland en Singapore hebben daar mooie oplossingen voor.
Was de verhouding goud en zilver vroeger niet 1 op 10?
In 1979/8à werd door speculatie van de Hunt broers (miljardairs) de zilverprijs opgedreven tot $50/Oz. Plotseling werden de spelregels veranderd, en de Hunt broers raakten failliet…
Sindsdien is de Goud-Zilver ratio tussen de 30 en 100.
In Oktober 2011 was er weer een dip in de zilverprijs.
Nadeel van zilver is dat je zoveel kilos moet rondsjouwen voor een behoorlijk bedrag.
Chart: https://docs.google.com/open?id=0ByZH12d9RIarM0EyVkFBN0dDWmc
Van de jaarlijkse productie wordt ongeveer 50% (iets meer) verbruikt in de industrie. Dit gaat vaak om hele kleine hoeveelheden zilver per product, maar dan wel om heel veel producten. Het is doorgaans technologisch en/of economisch gezien niet haalbaar dit zilver te recyclen.
Zilver als belegging wordt ook steeds vaker gekocht, waarbij een duidelijke trend zichtbaar is naar fysiek bezit.
Voor meer informatie: http://www.thesilvermountain.nl/blog/
Van de jaarlijkse productie wordt ongeveer 50% (iets meer) verbruikt in de industrie. Dit gaat vaak om hele kleine hoeveelheden zilver per product, maar dan wel om heel veel producten. Het is doorgaans technologisch en/of economisch gezien niet haalbaar dit zilver te recyclen.
Zilver als belegging wordt ook steeds vaker gekocht, waarbij een duidelijke trend zichtbaar is naar fysiek bezit.
Waar staat in dit artikel dat er jaarlijks 1 miljard kilo zilver wordt geproduceerd…
Ik denk dat de schrijver MMAP ounces (= afgerond 31 gram) bedoeld en dan ziet het beeld er nog meer dramatisch positief uit voor zilver!
U stelt de vraag waarom de laatste jaren de zilverprijs zo is achtergebleven. Het antwoord hierop valt onder meer te verklaren doordat de zilvermarkt verziekt is door manipulatie.
Ondermeer door naked shortselling van een aantal grootbanken om zo de prijs te drukken. Door de zilverprijs neerwaarts te manipuleren willen de grootbanken bereiken dat de massa niet geïnteresseerd raakt in de edelmetaal markt. Immers trekt de massa naar deze markt dan ebt het vertrouwen weg in de papieren currencies met voor overheden en banken nare effecten.
De banken willen de massa vooral doen geloven dat zilver geen enkele monetaire functie meer heeft doch slechts een grondstoffen functie.
Intrinsieke waarde zou het derhalve niet hebben. Beleggers als Jim Rogers weten inmiddels beter en hebben het zilver al wel te vinden en maakt daar openlijk reclame voor.
Zelfs de Chinese overheid moedigt haar onderdanen aan om zilver en goud te kopen als store of value..
Het zal nog een ruime tijd in beslag nemen om veel spaarders naar de edelmetaal markt te trekken omdat deze markt wordt bezien als een belegging terwijl juist deze markt de echte store of value is..
Koop je goud en zilver dan koop je tevens heerlijke nachtrust én een goed pensioen-vooruitzicht! Wie wil dat nou niet?
MMAP [9] reageerde op deze reactie.
De zilverprijs kan niet door de papieren handel worden gemanipuleerd.
Want tegen de lage papieren prijs wordt het fysieke metaal ook daadwerkelijk gekocht en verkocht.
Indien de papieren prijs dus uit de pas zou lopen met de vraag en aanbod evenwicht van het fysieke metaal ,dan zou de fysieke prijs gaan afwijken van de papieren prijs. Op dit moment lopen ze gewoon synchroon. Er is geen manipulatie van de prijs dus !!
Peter [11] reageerde op deze reactie.
@Peter [7]: U hebt gelijk, het moeten ounces zijn. Excuses hiervoor.
Verder stelt u dat de zilverprijs gemanipuleerd is. Dat is correct. Maar ook de goudprijs is gemanipuleerd. Dan rest de vraag waarom beide niet gelijkwaardig zijn gemanipuleerd zodat de zilver-goud-ratio gelijk gebleven zou zijn, en wat de motivaties zijn om beide edelmetalen verschillend te manipuleren.
Met uw “store of value” ben ik het geheel eens. Goud koop ik als koopkrachtbehoud, zilver deel ook, maar deels ook als belegging met de verwachting dat zilver zijn positie t.o.v. goud nog wel eens gaat verbeteren.
Peter [10] reageerde op deze reactie.
@MMAP [9]:
Los van de manipulatie in de goud en zilvermarkt zijn markten altijd op zoek naar het equilibrium, naar evenwicht. De vraag naar goud of zilver zal de ene keer groter zijn dan de andere keer en veroorzaakt daardoor prijsschommelingen eventueel verstrekt door de voornoemde manipulatie.
Sinds vorig jaar kopen bijvoorbeeld centrale banken openlijk goud.
En zien eten doet eten ofwel als er een belegger is die ziet dat er bepaalde interessante marktontwikkelingen zijn dan stapt hij in die markt en probeert daar mee van te profiteren.
In de kleine zilvermarkt zijn nog maar een handje vol beleggers actief. De eerste groep die actief wordt in een bullmarkt zijn de instituten en vervolgens de grote beleggers. Men noemt dit wel de eerste fase. Tot aan de vijftig dollar zullen we in deze eerste fase verkeren en daarna dient zich pas fase twee aan waarin ook de middelgrote beleggers zullen gaan participeren. Fase drie kenmerkt zich door de mania fase..
Vroege vogels die als kleine particulier nu al in de zilvermarkt zitten zullen extra profiteren van de prijsstijgingen die nog in het zilver te zien zullen zijn.
Omdat de vraag naar goud nog steeds het aanbod overtreft 4500 ton t.o.v. 2300 zal de goudprijs blijven stijgen. Dat kan zelfs een overheid als India met haar nieuwe belastingmaatregelen niet tegenhouden.
De vraag naar zilver was ca 1 miljard ounces dit jaar en het aanbod was dat ongeveer ook.
Dit jaar wordt een productie verwacht (volgens het Silverinstitute) tussen de 700 en 800 miljoen ounces.
Ondanks een krimpende economie zal de vraag niet zoveel afnemen dat de prijs van zilver verder onder druk zal komen te staan.
De bovengrondse voorraad van zilver zit immers al ver onder de 1 miljard ounces. Binnen een aantal jaren zal er dus een groot probleem ontstaan op deze markt. Wie dit tijdig onderkent zal hiervan flink kunnen profiteren..
Dat dus de gold/silver ratio kleiner zal worden staat als een paar boven water. Dit jaar of volgend jaar zullen we weer de ratio’s opzoeken die we vorig jaar ook al zagen en kijken we weer aan tegen een ratio van ca 32.
@Mark [8]: Googeld u eens op Adrew Mcquire in combinatie met het woord silver. Daarna ben ik benieuwd hoe u dan tegen manipulatie aankijkt. Bovendien wordt in Londen dagelijks de zilverprijs “gefixed” en bepaald de papieren (!) markt de prijs.
Als je fysiek goud of zilver koopt betaal je bovenop het markttarief altijd wat extra. In dat opzicht verschilt inderdaad de fysieke van de papieren markt.
Nog een opmerking inzake de gaande manipulatie op de COMEX. Telkens zal de prijs van zilver te snel omhoog wil worden de marge verplichtingen bijgesteld c.q. aangepast.Uiteraard is dit van invloed op de marktprijs..
Als je naar de zilvermarkt kijkt zie je dat er op sommige dagen soms de helft (of meer) van de jaarlijkse zilverproductie aan contracten wordt verhandeld. Zie COMEX. Fysieke levering is dus onmogelijk omdat de bovengrondse voorraden dit niet eens dekken.
Kortom zou er eens een partij zijn die daadwerkelijke levering zou eisen waar zou dan de prijs van zilver heen gaan denkt u?
Zou dit misschien de reden kunnen zijn waarom de LBA ( het instituut die het fysieke metaal uitlevert) in London wellicht ingaat op het overnamebod dat zij onlangs kregen vanuit Hong Kong?
Comments are closed.