Vanavond hoorde ik tot mijn vreugde dat de recessie is afgelopen. Het CBS heeft dat bepaald. Maar het gaat om de verklaring die een verklaring nodig heeft.

 

Nederland is uit de recessie gekomen in het eerste kwartaal doordat de overheid MEER geld heeft uitgegeven!!  En de nieuwslezer verduidelijkt (!)  dat nog door te vertellen dat dat geld gegaan was naar salarisverhogingen van hogere ambtenaren!!

1.Hoe kan nu een salarisverhoging van hogere ambtenaren een recessie beëindigen?

2.Als het zo eenvoudig is,  waarom dan niet ambtenaardsalarissen op grote schaal verhogen?

Ik wil graag leren hoe dat precies werkt.
Zie NOS: <http://nos.nl/artikel/388228-cbs-nederland-uit-recessie.html>

18 REACTIES

 1. Is creatief boekhouden.

  Je hebt kleine leugens, grote leugens en statistieken.

 2. @HoerenSloep [7]:
  “*huilt voor de volgende generaties…*”

  Hoef niet te huilen. Er komt nu een financiële autoriteit voor de hele EU en die lost alles op!
  Te beginnen met de pensioenen!

 3. “1.Hoe kan nu een salarisverhoging van hogere ambtenaren een recessie beëindigen?
  2.Als het zo eenvoudig is, waarom dan niet ambtenaardsalarissen op grote schaal verhogen?”

  Die salarissen worden uiteraard opgehoest door de rest van de economie (belastingen). Het is dan ook niet meer dan een verschuiving van inkomen. In theorie kan het zo zijn dat deze ambtenaren door de hogere beloning betere beslissingen zijn gaan nemen, waardoor de algehele productiviteit in het land omhoog is gegaan (inclusief het aantal banen en inkomens in de particuliere sector), maar ik denk dat ik de irony mode nu maar weer uitzet. 🙂

 4. Een ander beter “bewijs” dat de recessie voorbij is blijkt uit het feit dat er nu gewoon 40+ miljard euro ter beschikking zijn voor het Europees Slavernij Mechanisme.

 5. De hele crisis was opgelegd pandoer om:

  1. De rijkdommen van anderen te stelen; zowel binnen alle EU lidstaat landen, als in het bijzonder in de ‘relatief nieuwe landen’, zoals Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje en toe te spelen aan pionen op de EU-lobbies / van bovenaf georganizeerde corruptie en diefstal.

  2. Het elimineren van concurrentie onder de banken en het financiële systeem, dwz. 1 bank die ALLES en alle europese banken beheerst.

  3. De implementatie van het Fiscale Akkoord, ofwel de implementatie van 1 supra-europese Belastingssysteem aan wie alle nationale belasting diensten onderschikt zijn en verantwoording dienen af te dragen.

  4. Het afdwingen / opleggen van het ESM – Europese Stabiliteits mechanisme.

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Jhon [13]: Leuke link, maar typische volksverlakkerij. Want zoals het op nuzakelijk staat zou de oplossing zijn om alles maar kapot te maken. En dan opnieuw opbouwen, want daarvan groeit de economie? Dus de oplossing in NL of de EU of waar dan ook is de boel te vernietigen, geld dat er niet is tegenaan gooien en dat is groei? Vreemd artikel om nuzakelijk, vind u niet?

  Mocht u dan thuis niet meer uitkomen met uw inkomen en zou het u ooit slechter vergaan in uw huishoudboekje en zou u ooit geen uitweg meer zien in oplopende schulden, vraag uw ergste vijanden dan om alles in uw huis kort en klein te slaan. Dát zal uw huishoudboekje en uw gezins-economie goed doen (duhuh). Van al die reparaties en nieuwe aanschaf groeit uw huishoud-economie met sprongen.

 7. @Jhon [13]:
  Typisch gevaletje “Broken windows fallacy”of denkfout van de gebroken ruit.

  en de Economie trekt niet aan! hij neemt af, ik kan het de schrijver helaas niet uitleggen… Ik ben namelijk alleen in stata tot logisch denken als als iets niets strookt met die eigenschap… Dan gata het er gewoon niet in en blijft het een foute gecompliceerde wirwar.

 8. Komt voort uit het Keynesiaanse model waarbij het BNP niet gecorrigeerd wordt voor de gemaakte schulden. Maw de investeringen/extra uitgaven worden in het BNP meegeteld maar de schulden die gemaakt zijn om ze te betalen worden niet meegeomen. Dit betekent dus eigenlijk hoe meer schulden je maakt hoe meer economische groei.
  In Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje weten ze inmiddels dat dit model niet klopt. (In Nederland is men nog niet wakker maar die betaalt momenteel de rekening).

  Columnist [18] reageerde op deze reactie.

 9. Recessie betekent dat de economie KRIMPT.
  Bij een stijgende bevolking is 0.3 % groei niet genoeg om het welvaartsniveau te handhaven. Dat de economie met zo weinig stijgt, en de bevolking niet in staat is bij te houden, is nog steeds een teken van crisis. Dit is echt gepiel in de marge, structureel is er nog amper iets van een verbetering.

Comments are closed.