Overheden stelen andermans geld om het daarna te verkwanselen. Ze creëren papiergeld uit het niets, beroven toekomstige generaties die nog niet eens geboren zijn (of mogen stemmen) door enorme staatsschulden op te bouwen (rentmeesterschap noemen ze dat) en werpen aanzienlijke barrières op tegen echte groei van de economie.

Dit zijn niet de lui je kunt vertrouwen om de juiste dingen te doen.

De Griekse overheid confisqueert bankrekeningen van hun onderdanen, de Italiaanse werkt samen met de banken om zonder waarschuwing vooraf rekeningen te bevriezen. De Spaanse politie is verwikkeld in een verhitte strijd met arbeiders die protesteren tegen bezuinigingen. EU leiders hebben aangekondigd om het vrije verkeer van kapitaal aan banden te leggen (terwijl vrij verkeer van kapitaal, mensen, arbeid juist de belangrijkste pijlers waren van de unie).

Dit is de actualiteit en dit heeft zich reeds vele malen voorgedaan:

1.  Een natie groeit en wordt welvarend door juiste principes (zoals vrijhandel,  beschermen van eigendomsrechten) en het harde werken van de eerste generaties.

2. Uiteindelijk wordt het rijk zijn een verwachting, beschouwd als een recht, in plaats van een doel dat door hard werken dient te worden bereikt.

3.  Een natie gaat meer uitgeven dan het produceert om het luxe leven zonder inspanningen vol te houden en ruilt de toekomstige productiviteit in voor huidige consumptie.

4. Meer uitgeven dan je binnenkrijgt is uiteindelijk niet duurzaam. De overheid begint langzaam maar zeker de valuta te devalueren,  waarbij ze spaarders straft en leners beloont.

5.  De markt (gewoon handelende mensen eigenlijk) begint de fraude door te krijgen.

6.  Financiële repressie volgt meestal, hoge belastingen om de paar productieven die nog over zijn te beroven en een rendement op vermogen dat lager is dan de inflatie zodat spaarders achteruit boeren (zeker als die vermogensrendement heffing moeten betalen ongeacht hun negatieve rendement)

7.  Kapitaalvlucht is het volgende. Mensen proberen hun geld in veiligheid te brengen.

8.  Overheden implementeren restricties op kapitaal, grens controles, proberen prijzen en lonen te manipuleren en doen al het mogelijke om de status quo te behouden. Mensen komen er achter wie de politie werkelijk geacht wordt te beschermen.

9.  Implosie / faillissement is het laatste hoofdstuk.  Het systeem begint opnieuw.

Iedereen kent wel de verhalen van de ondergang van het Romeinse Rijk. Daar werd ook de munt steeds verder gedevalueerd en het schijnt dat sommige onderdanen blij waren met de komst van de ‘barbaren’ omdat ze dan eindelijk verlost waren van de enorme belastingheffingen.

Gebeurt nu weer hetzelfde? Het lijkt er wel op. Er zijn gevolgen als landen failliet gaan en bijna elk Westers land is insolvent, niet alleen vanwege de enorme staatsschulden die onmogelijk terugbetaald kunnen worden maar helemaal wanneer alle beloftes (uitkeringen, pensioenen en andere ‘verworven rechten’ ) die politici in het vooruitzicht gesteld hebben nagekomen moeten worden.

De bezweringen en de mantra’s (‘door meer geld te lenen investeren we in groei en geraken we vanzelf uit de schulden’ ) van onze heersers zijn vermakelijk (dhr. Jean Claude Juncker heeft zelfs gezegd dat ‘als het serieus wordt, dan moet je liegen’)  maar hoeveel revoluties, rellen, defaults, inflatie, bank runs, bail outs,  stabiliteitsfondsen, ongedekte garanties, belastingverhogingen (aka ‘bezuinigingen’), grepen in de pensioenpot etc. heb je nodig om te erkennen wat er gaande is?

“You can ignore reality, but you can’t ignore the consequences of ignoring reality. ” – Ayn Rand 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Ingezonden en vrij vertaald door Peter Dijkstra, Lid campagne team Libertarische Partij, eerder verschenen op de LP site

origineel

Fase plaatje is product van Ratio, dus indien dat niet correct is, is het de schuld van Ratio en niet van Peter

3 REACTIES

 1. Als ik het goed begrijp, maar svp. corrigeer me, zitten we nu met het nieuwe europese akkoord in fase 8 ? Maximale repressie ?

  Met als toekomst 9. Implosie ?

  Hoe lang duurt een cyclus ? Of is dat veranderlijk ?

  Zowel in 1910 als in 1938 leidde dat tot OORLOG !
  Dit maal echter niet in loopgraven met gas of luchtbombardementen, maar dmv. een virus ?

  Hoe zit het met de EU-richtlijnen op de bescherming tegen
  virussen ?

Comments are closed.