Spanje staat rood. Spanje vraagt hulp. Beter geformuleerd: Spaanse banken hebben geld nodig. Dit weekeinde (“as we speak”) vragen de Spaanse banken 40 miljard euro aan de EU.

Nóg beter geformuleerd: blijkbaar zijn er mensen, bestuurders van Spaanse bankinstellingen, die jarenlang hun eigen zakken hebben gevuld en die van hun aandeelhouders, door Sinterklaas te spelen met de opbrengsten van bedrijven en mensen. En diezelfde mensen gaan nu geld vragen uit een pot waar alle EU-belastingbetalers verplicht in hebben moeten storten. De belastingbetaler wordt de Zwarte Piet toegespeeld.

Die bestuurders kunnen dat geld beter bij hun aandeelhouders vragen. Diezelfde aandeelhouders die in goede tijden al die winsten hebben geïncasseerd. Want toen het zo goed ging met die banken, zagen de burgers (al dan niet klant) weinig van die rendementen terug. Maar nu het slecht gaat, moeten ze verplicht de gaten komen vullen?

Netjes gedaan toch, van die bankbestuurders? Potje leeghalen als er veel inzit, anderen potje laten bijvullen als er tekort is. De belastingbetaler in de EU is er weer goed mee. Wie is de volgende hulpvrager?

Ach, waar een gedwongen collectief groot (en immoreel) kan zijn…

Fijn weekeinde,

MMAP.

7 REACTIES

 1. Om aandeelhouders hiervan de schuld te geven is ver gezocht ! De overheid heeft hier gefaald en niet op landelijk niveau, maar vooral op Europees. Het toezicht is tekort geschoten. De buffers te laag aangehouden ! En nog steeds bepalen de werkgevers (waaronder de banken) het beleid, zowel op landelijk als Europees niveau ! Een goed, maar klein, voorbeeld van een niksnuttige lobbyist is Edje Raketje Nijpels. Was onder andere voorzitter bij het ABP, omdat hij volgens Den Uyl (zoon van) een goede ‘ENTREE’ had in Den Haag ! Zulke hufters moeten gewoon verdwijnen, maar helaas………………

 2. Die bestuurders kunnen dat geld beter bij hun aandeelhouders vragen. Diezelfde aandeelhouders die in goede tijden al die winsten hebben geïncasseerd

  Onzin! Vragen staat vrij, maar een aandeelhouder is niet verantwoordelijk en heeft geen enkele plicht tot het inschrijven op bijvoorbeeld een nieuwe emissie. Voor zover die al kans zou maken. Er wordt in dit artikel de suggestie gewekt dat aandeelhouders omdat ze geprofiteerd hebben van dividenden min of meer een morele plicht zouden hebben bij te storten. Dat is de omgekeerde wereld. De aandeelhouders hebben het kapitaal verschaft waardoor de bank er in de eerste plaats kan zijn. Dat ze dan een beloning krijgen is niet meer dan logisch. Daarnaast weet ik niet hoeveel van de Spaanse banken gefinancierd zijn door aandeelhouders en hoeveel onderlinge banken zijn als de Rabo. De Caja banken schijnen een historie te hebben waarin ze sociale verantwoording dienden te nemen voor de regio waar ze uit voort kwamen.

  door Sinterklaas te spelen met de opbrengsten van bedrijven en mensen

  Hier ga je dus de fout in, de bank is NIET van de bedrijven en de mensen. Maar van de kapitaalverschaffers. De opbrengsten behoren de kapitaalverschaffers gewoon toe. Heeft niets met Sinterklaas te maken. Ik heb overigens geen overzicht van uitbetaalde dividenden, heb jij die wel? Hoe weet je dat er veel is uitgekeerd aan de kapitaalverschaffers, wat is je bron? Er is veel uitgeleend aan klanten, dat is iets waar geen discussie over is. Maar is er ook veel dividend betaald? Dat is een centraal thema van je verhaal en daar ben ik niet van overtuigd. Net zoals ik niet overtuigd ben dat de Spaanse banken allemaal of overwegend het aandeelhoudersmodel volgen.

  Je loopt een beetje volgens mij in de val hier door de bankbestuurders de zwarte piet toe te spelen. Je wijst kort op de moral hazard kwestie, die zeker speelt. Maar het onderliggende probleem is de euro geweest die icm fractional reserve banking en de politiek een klassieke economische boom en bust heeft opgeleverd zoals beschreven door de oostenrijkse economen.

 3. Het is een publiek geheim, dat ons huidige bancaire systeem in feite het grootste piramide spel ooit is. Schulden worden weggewerkt met nieuwe leningen waardoor de schulden exponentieel oplopen. Banken moeten 10% van het geld dat ze uitlenen in eigen kas hebben. Dat wil zeggen dat wanneer u 1000 euro naar uw bank brengt, ze 10.000 euro mogen uitlenen aan een volgende klant, met geld wat dus alleen fictief is ontstaan door uw storting van 1000 euro.

  Vervolgens mogen banken rente heffen, op deze 10.000 euro die dus niet bestaat! En door dit systeem, zijn banken in staat om steeds hogere bonussen uit te keren aan hun zogenaamde ‘bestuurders’.

 4. Thomas Jefferson heeft wat interessante dingen gezegd. Zoals:

  “The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not.”

  “To compel a man to furnish funds for the propagation of ideas he disbelieves and abhors is sinful and tyrannical.”

  “When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty.”

  “I am not a friend to a very energetic government. It is always oppressive.”

  “In matters of style, swim with the current;
  In matters of principle, stand like a rock.”

  “I have sworn on the altar of God eternal hostility against every form of tyranny over the mind of man.”

  “The man who reads nothing at all is better than educated than the man who reads nothing but newspapers.”

  Zie http://jpetrie.myweb.uga.edu/TJ.html waarin een verzameling van quotes te vinden is. Het geeft een verstandiger houding weer dan die via onze tegenwoordige media gepropageerd wordt.

  Igor [6] reageerde op deze reactie.

 5. Het SPAANSE, (als ook het portugese, ierse, griekse, italiaanse) BANKSYSTEEM en hun politicie wordt volledig beheerst door de Europese Centrale Bank; het IMF en de Europese Commissie en Goldmann Sachs en de jongens en meisjes van de Bilderberg Club. New World Order.

  OOK HET NEDERLANDSE BANK SYSTEEM en de nederlandse politici WORDEN DOOR HEN BEHEERST.

  Nederland komt vanzelf aan de beurt !

  Daar heeft de gemiddelde spanjaard en de gemiddelde ‘hollander’ geen enkele invloed op !

  Diefstal is het ! Van bovenaf corrupt !

  En, natuurlijk, allemaal op een metselcarroussel. En die zijn onaantastbaar.

  Net als die lui van het ESM (European Stability Mechansim).

  DE elite ….. graad 33 en daarboven …. en de slaven…. dat is toch wat de pyramide en het allesziend oog beogen ?

  Als Spanje het waagt, wat hun regering vertolkt, om géén interventie aan te vragen en als de Grieken het wagen om te kiezen om uit de Euro en Europa te stappen …

  … worden dan Madrid en Athene, net als Bologna in Noord – Italië en Japan geteisterd door met H.A.A.R.P. geprovoceerde aarbevingen ?

  Of krijgen ze een dodelijk virus toegediend ? Nieuwe Aids ? Nog een Spaanse Griep; VogelGriep ?

  Wat zullen ze deze keer verspreiden ?

  Zoals vader Bush al zei; there will be a new world order, whether
  you like it or not, THERE WILL BE A NEW WORLD ORDER.

 6. @Nico [4]:
  TJ was een “echte” baas, recht door zij maar toch met de belangrijke nuance, hier nog een paar mooie quotes van de link van Nico.

  “Say nothing of my religion. It is known to God and myself alone. Its evidence before the world is to be sought in my life: if it has been honest and dutiful to society the religion which has regulated it cannot be a bad one.”

  “I never will, by any word or act, bow to the shrine of intolerance or admit a right of inquiry into the religious opinions of others.”

  “In every country and every age, the priest has been hostile to Liberty. ”

  >Die drie vond ik vooral in combinatie bijzonder scherp.

  “The natural progress of things is for liberty to yield and government to gain ground.”

  “The price of freedom is eternal vigilance.”

  >Die twee vormen ook een mooi team, vigilance= waakzaamheid….. waar kennen we dat woord van…oh ja de politie, epic fail dus 🙁

  “An elective despotism was not the government we fought for.”

  “Timid men prefer the calm of despotism to the tempestuous sea of liberty.”

  > Die laatste is “de” reden dat er in Nederland niks gaat veranderen, Nederlanders zijn (de meeste) timide, en het is dus niet zozeer een kwestie van niet zien en horen (wat vaak het argument is) maar het gewoonweg niet willen van de vrijheid, met de verantwoordelijkheid die erbij hoort, zelfs de Amerika nog enigszins bewaarde waakzaamheid is hier uitbesteed.

 7. Het was te verwachten dat Sinterklaas niet al die jaren gratis kadootjes kon blijven geven aan kinderen in nederland. Logisch dat je dan gigantische schulden op elkaar stapelt.

Comments are closed.