Dit artikel op FOK! trok mijn aandacht. Het CDA doet weer zijn gebruikelijke beloften, zoals meer economische groei en extra geld voor gezinnen (waarvan dat geld eerst is afgenomen). Eén plan trok mijn aandacht:

Ook moeten bankiers een eed afleggen waarin ze beloven integer te zullen handelen.

Waarom alleen bankiers en niet gelijk de rest? Het zou bijvoorbeeld voor reclamemakers en advocaten ook erg goed uitkomen. En bovenal, waarom geldt het niet voor ambtenaren en politici? Het zou erg handig zijn als je politici later kon aanklagen omdat ze hun beloftes breken en dus ten onrechte op het pluche zitten. Politici die voor een multiculturele samenleving ijverden om zichzelf sociaal voor te doen ten koste van de samenleving zouden eveneens wegens meineed vervolgd kunnen worden. Ik kan die lijst eindeloos lang maken. Geldverslindende infrastructurele projecten die slechts ter meerdere eer en glorie van de heren volksmenners werden uitgevoerd. Het invoeren van een basisvorming omdat we volgens rozerode theorieën allemaal gelijk zijn ten koste van de schooljeugd die intelligenter is dan hun broeders.

Op dit moment kan een politicus op geen enkele manier ter verantwoording worden geroepen voor zijn beleid of de gevolgen daarvan. Het enige Zwaard van Damocles dat hen boven het hoofd hangt is dat ze bij de volgende verkiezingen wel eens niet herkozen zouden worden. Veel hindert dat niet, want ze komen altijd wel weer goed terecht met één of ander erebaantje. Iemand die een klusjesman inhuurt heeft nog meer te verliezen dan een politicus! Zoals Leo Derksen al zei: om een auto te besturen is een rijbewijs nodig. Om een land te besturen is zelfs dat niet nodig.

Als het het CDA echt ernst is met hun integriteit en beloften roep ik al hun politici op om alvast de eed af te leggen die van hen alleen bankiers hoeven af te leggen. Hoewel je van een CDA’er kan verwachten dat hij de Gesel Gods zou vrezen bleek dat onder de nog veel vromere priesters lang niet altijd het geval te zijn. Een wereldlijke eed zou hun betrouwbaarheid flink kunnen vergroten, hetgeen ongetwijfeld de reden is dat dit plan nog niet is doorgevoerd.

23 REACTIES

 1. Ook moeten bankiers een eed afleggen ,
  waarin ze beloven integer te zullen handelen……..
  Dat kan niet , want dan zijn er veel te weinig bankiers over .
  Te beginnen met Grijpmaar Groenink van de Amro , zou dan minimaal levenslang moeten krijgen .

  Overnight [2] reageerde op deze reactie.

 2. er zal dan ongetwijfeld ook nog een eed-authoriteit, met hoofdletter, ingesteld moeten worden om al die eden te controleren?

 3. Ik weet het niet hoor, maar volgens mij moeten politici en advocaten al een eed afleggen. Toont maar aan hoeveel waarde die heeft.

  Iemand die integer is hoeft niet te beloven integer te zijn, en van iemand die niet integer is is zo’n belofte niets waard. Zeker niet als eedbreuk zonder consequenties blijft.

  Vlagvertoon. Ook al gezien dat men een ‘vlaktax’ wil, maar wel met een ‘solidariteitsheffing’ voor de hogere inkomens? Dat noemen we dus gewoon weer een progressief stelsel. Wie denken ze voor de gek te houden?

  Om over de belachelijk hoge 35% nog maar te zwijgen. Of over de werkelijke betekenis van ‘solidair’.

  Kan iemand deze Farizeeërs de tempel uitflikkeren aub?

 4. @keuleniscool [7]:
  lekker, die ‘feitelijke’ onderbouwing die u nu geeft….
  – waarom, wat en hoe?
  – welke schade?
  – en zijn ziekte? die u ongetwijfeld als arts heeft gediagnostiseerd,
  echt de moeite waard om daar op te reageren.
  Of wenst u dat wij dezelfde soort ongefundeerdheid naar u gaan roepen?

 5. Keul heeft denk ik een beetje moeite met het corrupte systeem loskoppelen van individuele mensen die werkzaam zijn in de sector.

  Valt weinig op die groenink aan te merken, goede speler van het corrupte spel, 30 jaar werken en dan lekker 23miljoen cashen, voor ons een bak geld maar echte eindbazen die zijn miljardair en dan is 23miljoen ineens nog maar 2.3% van het eerste miljard. En in dat perspectief is groenink niets anders als een goed betaalde accountant, een tandwiel in de corrupte machine, maar dat zijn al die anonieme aandeelhouders net zo goed.

 6. Er is maar één manier om de wereld te zuiveren en te ontdoen van alle ongedierte met of zonder eed. Schaf geld af of wacht tot geld zichzelf afschaft, maar hoe dan ook, zodra dit door en door verrotte middel wat mensen laat liegen, moorden, stelen, bedriegen, kruipen, huichelen, oorlogszuchtig maakt, en onze maatschappij op alle fronten ontwricht is verdwenen zal de wereldwijde elite geen basis meer hebben en daarmee ook alle netwerken en pionnen en mollen zoals banksters en politici die daarin verknoopt zijn totaal niets meer voorstellen en zijn ze in één klap totaal waardeloos geworden voor het reilen en zeilen van de maatschappij. Dan zal het aankomen op human skills en zal er een wereld aanbreken waarin men het moet hebben van het gezonde en weldenkende (libertarische) verstand. Pas als geld is verdwenen zal de mens weer zichzelf kunnen worden en zal het in de wereld alleen nog gaan over primaire zaken en menselijke interactie.

  Igor [12] reageerde op deze reactie.

 7. Hoewel je van een CDA’er kan verwachten dat hij de Gesel Gods zou vrezen
  Was het maar waar: ondanks het “Gij zult niet doden” staan CDA’ers altijd vooraan om JA te roepen zodra er oorlogje mag worden gespeeld…

 8. @Igor [12]:

  De mensheid zit in een spagaat; of we schaffen (afmaken van) de corrupte elite/banksters/politici af of we zullen geld tot de waarde nul moeten reduceren en zo de elite zijn macht moeten afnemen. Het gezonde verstand krijgt nog steeds geen kans om door te dringen tot de massa en de machtige idioten die ons reeds over de afgrond van het onmogelijk en ontoelaatbare hebben gedreven.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6sCioKnpHdY

 9. Die eed is overbodig, omdat er al allerlei wetten tegen financiële misdaden zijn.
  Ik denk dat de motivatie eerder is dat de bankiers er rijp voor worden gemaakt om allerlei eden van trouw aan de overheid te gaan afleggen.

  pcrs [16] reageerde op deze reactie.

 10. @Pteranodon [15]: Een eed is nodig voor alle corrupte beroepen. Dit omdat de vergunningen, licenties en regulering van de overheid corruptie veroorzaken en ipv het wegnemen van die geweldsuitingen, wordt er een schaamlap tegenaan gegooid van een eed.

 11. Een eed is belachelijk. Alsof je zonder eed zomaar mag liegen en bedriegen. Ik dacht dat libertariers ervan uitgingrn dat naast initiatie van geweld of dreiging hiermee, ook fraude verboden is.
  Waarom dan nog een eed voor iets wat self-evident behoort te zijn?

 12. Wellicht verstandiger dergelijke personen een psychologische test af te laten leggen, en zo het meeste kaf van het koren op voorhand te kunnen scheiden.
  De vraag is dan natuurlijk weer wel wie die test gaat opstelllen en afnemen.

  Vrede, Zé.

 13. Misschien is de oplossing veel sompler….aan het einde van 4 jaar regeren verschijnen voor de Autoriteit der Autorieteiten en als ze aggeweken zijn van hun belofte naar de kiezer…. voor de muur en afschieten….

  Zé. [23] reageerde op deze reactie.

 14. die overheidsfiguren werken het liefst met ambsbelofte, want als ze onder ambtseed zouden werken kwam er geen een meer in de hemel

 15. Dat heeft alleen zin, als de gevolgen ook ernstig zijn bij schenden van de eed, zoals executie, levend begraven worden of een bom laten inbouwen, die op afstand bestuurd kan worden.

Comments are closed.