RED: “Negatieve rente is voor mij een raar idee dat ik helemaal niet zie zitten. Maar er wordt nu door het kapot gaan van de euro over allerlei alternatieven gesproken. Maar toen ik las dat zelfs de Zwitserse regering over iets dergelijks zat te studeren, vond ik het tijd worden om er eens serieus naar te kijken.”

“Already last December it filtered out that the Swiss government was preparing for a collapse of the euro. Finance Minister Eveline Widmer-Schlumpf told parliament back then that a task force was studying the imposition of capital controls and negative interest rates to protect Switzerland from the capital flight that a euro collapse would engender.”

 

Nu ontvingen we een pleidooi van Adriaan Koreman voor die negatieve rente dat hier volgt.

Hopelijk volgt hieruit een  serieuze discussie waardoor we allemaal meer inzicht krijgen en daardoor misschien rationeel vóór of tegenstanders worden:

 

Negatieve Rente,  door Adriaan koreman.

Veel libertarians zijn “goldbugs”. Goud voor geld is natuurlijk een aantrekkelijke gedachte, omdat een staat zich daar niet mee hoeft te, of kan bemoeien. Maar al honderden jaren groeit de wereldeconomie meer dan dat er aan goud gevonden wordt.

Op dit moment geld vervangen door goud, zou de goudprijs doen exploderen. En die prijs zou blijven stijgen. Met als gevolg dat mensen hun geld niet uitgeven, maar het oppotten, omdat het steeds meer waard wordt. Een gigantische werkloosheid en armoede is het gevolg.

Echter …. discussieren met “goldbugs” is bijna hetzelfde als met een gelovige Christen discussieren over God. Hij bewijst niet dat God bestaat, maar vraagt de ander te bewijzen dat Hij niet bestaat. Gelukkig is er een alternatief dat voor libertarians aantrekkelijk is: Negatieve Rente Geld!

Bij negatieve rente geld moeten private banken het geld van hun klanten op betaalrekeningen voor 100 % aanhouden op hun eigen tegoed bij de Centrale Bank.

Vervolgens werkt negatieve rente 2 kanten op:
1. De Centrale Bank verstrekt leningen aan private banken met net zoveel negatieve rente als nodig is, tot de werkloosheid onder de 5 % is.
2. De Centrale Bank belast net zoveel negatieve rente over de tegoeden van private banken als nodig is, tot de inflatie onder de 3 % is.

Private banken belasten die negatieve rente door aan rekeninghouders, waardoor besteedbaar geld in omloop niet sneller groeit dat hetgeen ervoor te koop is. Dan ontstaat geen inflatie.

Ik heb geprobeerd een spannende dramatische roman te schrijven, waarin het paradijs voor een libertariër wordt geschetst. Graag zou ik met andere libertarians hierover discussieren. U vindt het boek op:
http://geldhervorming.wordpress.com/2012/05/18/geld-door-adriaan-koreman/

Veel leesplezier, Adriaan Koreman

—————————————————–

Extra:
“Why not Negative Interest Rates” By Allex Pollock

9 REACTIES

 1. Overigens, is inflatie niet hetzelfde (maar in een ander jasje) dan negatieve rente?
  En heeft inflatie geholpen?

 2. De Katholieke Kerk heeft de economie van Europa blijvend kapot gemaakt door Christenen de handel in geld te verbieden. Wij zullen de Katholieke Kerk kapot maken. Zolang de Katholieke Kerk haar macht bezit, zal Europa van economische crisis naar crisis wentelen. De mensen die geprofiteerd hebben van de oneerlijke economische regels van de Katholieke Kerk, zullen hun oneerlijk verkregen winsten moeten afstaan.

  Igor [5] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [6]:
  Ik bedoel maar dat hele blog club waar ie bij zit promoot een bepaalde ideologie, lijkt allemaal goed te passen binnen de vrijmetselaars agenda.

  http://www.conspiracyarchive.com/Articles/Pike-Mazzini_Three-World-Wars.htm

  Debunked het WW3 verhaal, maar sluit wel mooi aan bij het gezwets van Columnist, eerst de wereld veroveren en dan gaan ze hun religie opbaren en gaat iedereen die nog niet dood is vanzelf in hun god geloven of zoiets, taalgebruik en fixatie op het verdelen van volkeren om zo de boel beter te exploiteren komt ook overeen, eerst die anno zijlstra en nu deze mafkees, metselaars zijn de jehova getuigen van de digitale snelweg 😛

 4. Negatieve rente betekent in deze context dat diefstal bij wet geregeld wordt.

  Inflatie ontstaat doordat er steeds meer ‘geld’ ofwel fiat money in omloop komt waar steeds minder tegenwaarde ofwel ‘consumentenvertrouwen’ tegenover staat. Goud kent geen inflatie. Andere waardemiddelen ook niet. Maar gebakken lucht ofwel wat wij ‘geld’ noemen wel. Inflatie is dus een gevolg van bedrog. En negatieve rente een volgende stap in het bedrog.

  Ik zie geen enkele reden waarom derden aanspraak zouden kunnen of mogen maken op tegoeden c.q. kapitaal die de burger opbouwt. Niet door belasting, noch door inflatie, noch door negatieve rente.

  Voor een rechtgeaarde libertariër is dat in strijd met het principe van geen dwang uitoefenen (NAP). Want of het nu belasting, inflatie of negatieve rente heet, het komt allemaal neer op dwang (beroving is ook een goed woord).

 5. het kapot gaan van de euro ….
  wat een onzin
  de EURO is gezond en zal niet verdwijnen .

Comments are closed.