De Nederlandse strategie om de positie op de Europese gasmarkt verder te versterken en Nederland daarmee uit te bouwen tot de gasrotonde van Noordwest Europa leidt tot extra economische activiteiten. Een succesvolle gasrotondestrategie, waarvoor de benodigde investeringen voor de komende tien jaar 7,7 miljard Euro bedragen, levert volgens een onderzoeksrapport ruim 21 miljard Euro aan extra economische activiteit op. Ook leidt het tot aanzienlijke extra werkgelegenheid: gemiddeld ruim 13.000 banen per jaar gedurende de komende tien jaar.

Dit blijkt uit het rapport ‘Economic Impact of the Dutch Gas Hub Strategy on the Netherlands (PDF)’ van de Brattle Group. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het rapport woensdag 8 december 2010 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Morgen een artikel met de uitkomst. Is het 2 jaar later zo rooskleurig als de minister schetste? Of hebben we hier een verspilling te pakken die de Betuwe route en de Noord Zuid lijn doet verbleken?

1 REACTIE

 1. Interessant stukje en stelling. Wat mij betreft een prachtig idee om een transport netwerk van energie dwars vele landen heen te leggen. Laat ieder er op aansluiten en een vrij netwerk zijn ala internet. Ik zou er spaargeld inleggen. Echt iets waar iedereen beter van wordt. Mits geen overheden zich er mee bemoeien (fair enough of operators die regels en prijzen veranderen zijn ook geen engeltjes)

  Ik denk helaas dat de politiek van vele landen gezorgd hebben voor een falen. Zelf werk ik in de energiemarkt en weet wat voor desastreuze gevolgen de over regulering heeft. Het bedrijf waar ik voor werk is elk jaar miljoenen kwijt om de kunnen voldoen aan nieuwe voorschriften. Heel klein voorbeeld, de sector gaat over van edig@s format berichten naar XML (verplicht). Anders no more gas allocatie, reconciliatie en OV exit berichten meer. Geschatte kosten, 6 ton voor mijn bedrijf. Zo zonde aangezien edig@s prima werkt. Er zijn ruim 150 partijen actief op de NL energiemarkt….. Aandacht wordt nodeloos weggehaald van verbeteren.

  Als mens weet ik gewoon dat het fijn is dat er een netwerk is waar iedereen vrij aan kan deelnemen (en voor betalen of niet deelnemen). Helaas hebben vele overheden (en oligopolies) wederom een goed idee de nek omgedraaid door het te over reguleren waar het niet nodig is. En ingrijpen en aanpassen van de regels waar onnodig, sterker vaak ongewenst.

  Wat mij betreft is het prima dat de NL overheid opstaat voor een abitieus idee als dit. Maak je niet vaak mee. Ze moeten zich er alleen verder niet mee bemoeien. Wil je dat energie sector, ga je gang maar er zal geen zware bodem verontreiniging zijn bijvoorbeeld. Indien betrapt heeft de bevolking (niet overheid) recht op forse vergoedingen. Zo zie ik het graag als denkende energie man.Dat kan alleen met minder stupide nutteloze regels. Uiteraard ook geen subsidie.

  Zelf vind ik het een goed idee een netwerk van gas dwars door heel Europa. Zeker als LNG (liquidified natural gas) een grote rol gaat spelen. Directe concurrentie met olie, graag. Minder afhankelijkheid van (midden oosten) olie… fijn.

  Uiteraard heb ik een bias als gasman. Echter, het idee en mogelijkheden welke gas heeft heeft me een fan gemaakt en ben ik in de sector gaan werken. Ik werk er graag voor met iedereen in de business. Just please, leave us alone 🙂

Comments are closed.