Vrijspreker: Vandaag wilt U het probleem van de nulgrens bespreken. Is dat het probleem dat roverheden straks 0 euro in kas hebben?

Opperdienaar: Nee, dat gaat niet gebeuren, wij mogen de slaven plunderen, hun grenzen sluiten en hun geld drukken.

Vrijspreker: Wat is dan de nulgrens?

Opperdienaar: De rentestand van 0%. Dit is een probleem waarover geniale economen zoals Centrale Bank opperhoofd Ben Bernanke zich al vaak hebben gebogen (zerobound problem). Het probleem is niet inflatie, deze kan altijd beteugeld worden door de rente omhoog te dicteren. Dit zorgt dat er minder uitgeleend wordt en onttrekt geld aan de onderdanen, waardoor de prijzen omlaag gaan. Er is geen bovengrens aan de rente, dus inflatie kan nooit uit de hand lopen.

Bij deflatie is er echter wel zo’n grens en daar konden de centrale planners niets aan doen, omdat de rente niet onder de 0% kon. Als mensen zelfs tegen 0% geen geld willen lenen, omdat ze verwachten dat de prijzen dalen in de toekomst, dan kunnen centrale bankiers een deflatoire spiraal niet voorkomen.

Vrijspreker: Dat snap ik niet.

Opperdienaar: Kijk, als de rente 5% is en de prijzen met 2% stijgen, kun je elk jaar dat je geld spaart, er 3% meer van kopen. Die 3% koopkrachttoename is de echte reden dat mensen sparen. Echter als de rente 0% is en de prijzen dalen met 3%, dan kunnen mensen ook 3% meer per jaar kopen van hun spaargeld en ook meer koopkracht. Dus blijven ze ook sparen en gaan ze niet lenen of uitgeven. Als een ondernemer geld leent, moet hij of zij eigenlijk 3% meer terugbetalen. Als je economie zo in de puin ligt dat er geen winstkansen zijn van meer dan 3% waarom zou je dan lenen?

Vrijspreker: Dat lijkt me inderdaad zinloos. Het probleem lijkt me echter dat de economie niet voldoende winstkansen biedt. Als je als doel hebt om de rijkste persoon op de begraafplaats te zijn, zul je in die situatie niets meer uitgeven en alles op het laatste moment kopen.

Opperdienaar: Nu kan de overheid daar inspringen door geld te lenen en bruggen te bouwen naar onbewoonde eilanden, CO2 van in de grond te begraven en banken die foute leningen deden overeind te houden, om te voorkomen dat de economie zich aanpast en arbeid en kapitaal zich zouden verplaatsen naar sectoren waar de consumenten meer behoefte aan hebben.

Als overheid wil ten altijd voorkomen dat onderdanen krijgen wat ze willen hebben. Dat doe je of door ze met wetgeving, belasting en subsidies ergens heen te dwingen waar ze niet naar toe willen, of door omvallende bedrijven te steunen die dingen maken die onderdanen niet willen hebben of door banken te steunen die leningen geven aan bedrijven die producten maken die onderdanen niet wilden kopen.

Uiteindelijk wil je dat consumenten jou moeten betalen om de producten te mogen kopen die ze willen hebben en dat producenten jou moeten betalen om te mogen leveren wat consumenten willen hebben.

Vrijspreker: Dat is het Japan scenario, dat al 20 jaar dalende prijzen kent, vele zombie banken heeft en waar de roverheid allerlei zinloze projecten uit laat voeren en een schuld heeft van 220% van het nationaal inkomen.

Opperdienaar: Precies, nu heeft Bernanke een oplossing bedacht om dat nog langer vol te houden.

Vrijspreker: De genie, wat is het, wat is het, ik wil het zooo graag weten?

Opperdienaar: Negatieve rente. De centrale bank drukt geld en leent bijvoorbeeld 100 miljard uit aan commerciële banken, maar vraagt maar slechts 90 miljard terug. Dit komt neer op een rente van -10%, commerciële banken kunnen dat dan weer doorlenen en 94 miljard terugvragen (-6%). In eerder genoemde voorbeeld van prijsdalingen van 3% per jaar, wordt het dan toch weer interessant voor ondernemers om een nieuwe lening aan te gaan en hun schulden verder op te bouwen. Zelfs bij 3% prijsdalingen, zullen ze op die lening nog 3% winst maken, door met geleend geld zooi te kopen, die in een jaar weliswaar 3% in prijs daalt, maar hun lening gaat met 6% omlaag.

Vrijspreker: Kortom, de manier om een verwrongen markt en een met schulden opgeblazen roverheid nog langer in stand te houden en de schuldenberg verder op te blazen, op een punt waarbij iedereen dacht dat het einde bereikt was?

Opperdienaar: Als schulden toenemen, neemt de geldhoeveelheid toe en zullen de echte goederen en macht zich verplaatsen van degenen die het nieuwe geld het laatst krijgen (de onderdaan) naar degenen die het nieuwe geld het eerst krijgen (de heerschers). Dit omdat degenen die het dichtst bij het vuur zitten het nieuwe geld nog voor de oude waarde uitgeven en degenen die het pas later krijgen al minder kunnen kopen, omdat de prijzen dan al zijn gestegen.

Vrijspreker: Is rente niet altijd positief, omdat mensen ‘spullen nu’ prefereren boven ‘een belofte op spullen later’ en daarvoor gecompenseerd willen worden?

Opperdienaar: Daar maken wij als heerschers dus een einde aan. Deze korte termijn blik van ‘nu nu nu’, is precies wat er mis is met de onderdaan. Wij dicteren dat onderdanen een vage belofte op een willekeurig moment in de toekomst gaan prefereren boven keiharde boter bij de vis in het hier en nu.

7 REACTIES

 1. Deze reactie is niet de mijne, maar van
  Martin K. 03-06-2012 12:57 op biflatie.nl

  Quo Vadis, waar gaat dit heen, het artikel van Dr. Dietmar.

  Nog steeds kan de theorie slechts een denkbeeldige rol spelen. Het is de realiteit die uiteindelijk de waarheid schrijft.
  Dat de huidige situatie met een stilte voor de storm wordt vergeleken is natuurlijk niet moeilijk te voorspellen, tenzij je de politici geloofd, die zeggen dat er niets aan de hand is en alles straks weer goed komt met onze (Europese) economie.(hahahaha, lachen toch met die jongens!)

  Wat er dus tussen de regels door te lezen staat, is dat de politiek onzin kraait, ofwel glashard staat te liegen!
  Ik denk dat inmiddels het grootste deel van de bevolking dat wel doorheeft. Politiek staat voor list en bedrog en verdeel en heers.
  Langzaam maar zeker zal men zich de gevolgen van dit vernietigende economische beleid gaan merken. Jaren lang hebben schofterige politici met een andermans geld gestrooid om daar zelf ook beter van te worden (Wat zijn we toch aardig hè, geef maar aan de Grieken!). Nu krijgen de burger dit spel door en vallen de heren door de mand.

  Om te redden wat er te redden valt (lees slechts uitstel van executie) zullen de heren de geldpers laten draaien, dat is voor 100% zeker, anders stort het kaartenhuis nog deze zomer in.
  De vraag is niet of de geldpers gaat draaien, maar hoeveel er in omloop wordt gebracht. Gebeurd dit met enige beheersing (10%), dan kan er nog een paar jaar uitstel volgen (van executie). Natuurlijk gaan burgers dit merken aan prijsstijgingen. Eigenlijk is dit niet anders dan belastingverhoging. De volatiliteit wordt mede bepaald, door hoeveel geld er in omloop wordt gebracht. Ofwel ,hoe meer geld , hoe groter de uitslagen. Naast de angst die nu regeert onder de beleggers. De meeste doen niets en houden liquiditeit aan. Dat zal dus veranderen, anders raak je alles kwijt en mag je blij zijn er nog een brood van te kopen over een paar jaar!

  Gevolgen voor de edelmetalen zijn dan ook simpel te voorspelen (hiervoor hoef je geen economie te hebben gestudeerd)
  Het edelmetaal zal ALTIJD IN PRIJS STIJGEN ALS DIT GEMETEN WORDT TEGEN VALUTA (EURO,DOLLAR).

  Alleen wat bereik je met edelmetaal, eerlijk gezegd weinig, omdat ook andere grondstoffen en producten veel duurder worden, blijft er weinig over. Je kan dus net zo goed OLIE of TARWE nemen.

  Daarnaast moeten we niet vergeten, dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken (de staat zal eigendom van edelmetaal verbieden, of gewoon belasten, als er echt grote problemen ontstaan).

  Iedereen draait om de brei heen en lijkt niet te kunnen of willen voorspellen wat de uitkomst is.
  Ik zal het nogmaals zeggen, heel simpel;
  WE GAAN GEWOON IN WELVAARTSNIVEAU MET MINIMAAL 30% ACHTERUIT.
  Leef met de dag en geniet van het zonnetje, dit tij is niet meer te keren.

  MARTIN K.
  1. Runaway government spending that is devaluing the dollar (euro) due to socialism. [HEEL STERK ARGUMENT, FRANKRIJK, Hollande, aow naar 60! Eindeloze uitkeringen aan Jan en alleman, ga zo maar verder]

  Ik kan me voorstellen dat overheden hier niet blij mee zullen zijn. Nederland heeft als 1e ook de btw op zilver verhoogd van 6% naar 19% (wordt straks zelfs 21%!).

  Zo zie je maar, dat uiteindelijk toch de overheid de dienst uitmaakt en desnoods zilver net als drugs, als een strafbaar feit verklaard. Ofwel, mensen die zilver in bezit hebben tegen een onbetrouwbare overheid zullen in de gevangenis belanden, dat doen dictaturen ook, als de burger een bedreiging gaat vormen voor hun macht. In China waren edelmetalen jaren verboden bezit. Ultra linkse kabinetten zullen alles afpakken (Frankrijk, Griekenland volgt etc) wat maar enige waarde kan hebben en wij (Nederland) moet niet raar opkijken als SP hier straks aan de macht komt. Deze politieke stromingen zijn erop uit iedereen even arm te maken, onder het mom van “valse” solidariteit. Eerlijk gezegd spreekt dit wel aan, want minder inkomen en meer belastingen, betekend altijd minder “productief” werk, want werken wordt eigenlijk ook strafbaar!
  Kijk maar naar de 1e voorbode, het belasten van reisgeld, deze belasting is volkomen krankzinnig, hier staat eigenlijk ,dat diegene die werkt gek is en niks doen veel beter is (zeker voor het milieu!).
  Zoals gezegd, het tij valt niet te keren, ook niet met edelmetaal, dat gaat in een dictatuur niet meer op.
  Een oud amerikaans gezegde; IF YOU CAN’T BEAT THEM, JOIN THEM.
  Ofwel, ga lekker 3 dagen in de week werken (VALT ER OOK NIETS BIJ JE TE HALEN EN GENIET JE VAN DE SUBSIDIES) en geniet van je vrije tijd, voordeel is dat dit gemakkelijk is vol te houden tot 68 jaar, waarna het staatspensioen ingaat. Dan maar geen vakanties (ook niet nodig, want die heb je dan wekelijks, MET ZO VEEL VRIJE TIJD). Geloof me al deze linkse dictaturen hebben nooit enige productiviteit opgeleverd. In de USSR werkte op papier iedereen 50 uur per week,….als je het wodka drinken dan als werktijd beschouwd kan dat wel kloppen. Effectief deed men geen reet, waarom werd ook niet beloond!
  Die tijd krijgen we hier straks ook, niemand gaat nog aan de slag om iets te presteren, jaloezie belastingen, het afnemen van bezit (wou de pvda de vermogensbelasting niet verhogen!) het belasten van reisgeld, blijf maar thuis!
  Nee, we gaan roemrijk te onder, dit is het einde van de westerse beschaving, geen redden mogelijk, nergens meer mee. Jammer, maar de toekomst zal binnen een paar jaar mijn gelijk aan tonen.

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.
  Aryan [3] reageerde op deze reactie.

 2. @leo [1]: sommige dingen zijn idd niet moeilijk te voorspellen:de economie bezwijkt onder de parasitaire last van roverheden. Problemen zullen aan te veel vrijheid worden geweten en de oplossing zal meer macht naar minder mensen zijn. Uiteindelijk alle macht bij 1 mens, het liefst wereldmacht.
  De rare sprongen zijn misschien ook niet zo moeilijk te voorspellen:
  in beslagname goud en zilver, hoge belastingen, kapitaal export controles, prijs controles, emigratie verbod, oorlog. De wereld is natuurlijk wel iets veranderd (globalisatie), dus deze zaken zullen ook allemaal in iets andere vorm terugkomen, maar het zal in principe een herhaling van zetten zijn die bekend is van de implosie van het Romeinse of Spaanse rijk.

 3. @leo [1]: Ja maak Uw borsten maar nat want hier komen de lachende Roemer’s, Samsom’s, Sapjes en nieuwe Mao’s, Stalin’s, Lenin’s, Hitlers en Castro’s. En deze linkse hufters hoeven geen ‘FEMA’ Kampen meer te bouwen want alle Concentratie Kampen van WO2 zijn nog aanwezig en kunnen zo heringericht worden.

  Ron Arends [4] reageerde op deze reactie.

 4. al onze z.g.n. kroonjuwelen heeft men de afgelopen jaren verpatst
  de elektrische voorzieningen, het openbaar vervoer, de afvalverwerking, de zorg voorzieningen enz. allemaal in buitenlandse handen.

  tankstaions waar benzine maatschappijen op moeten inschrijven, en als je dan hoord voor wat voor bedragen, dan kunnen ze daar toch nooit stunten met prijzen.

  Die overheidsfiguren die we dit hebben laten regelen zijn of grote sukkels of ze hebben ons belazerd.

  pcrs [6] reageerde op deze reactie.
  J.Snijder [7] reageerde op deze reactie.

 5. @john [5]: Ik weet niet wat het met negatieve rente te maken heeft.
  Roverheidsfiguren zijn geen grote sukkels, daarom kunnen ze het grootste deel van je inkomen bij elkaar graaien. Ze klimmen op naar de top van de machtsstructuur om dan hun slaven aan de hoogste bieder te verkopen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een aantal monopolies te verkopen. Ze beloven de benzineverkoper dat ze verdere concurrentie aan de snelweg met geweld zullen stoppen, waardoor degene die de roverheid betaalt voor het monopolie, hogere prijzen kan rekenen. Zo krijg je de absurde situatie dat brandstof aan de snelweg, waar voordelen van schaalgrootte zijn, duurder is dan bij een klein pompstationnetjes op het platteland.
  Als je de hoge prijs aan de snelweg betaalt, geef je het geld gelijk aan de politicus die met zijn machtsapparaat meer aanbod tegenhoudt.

 6. @john [5]:

  Politici zijn per definitie nooit sukkels, ergo: ze hebben de kluit gewoon belazerd.

  Maar dat de burger daar nú pas achter komt is wel erg naïef, als je een beetje hebt opgelet had je dit al jaren kunnen zien aankomen, en eigenlijk waren er ook wel enkele die dat gezien hebben maar juist die personen werden door de meerderheid uitgemaakt voor doemdenkers, tja, wie niet horen wil…..

Comments are closed.