Het komende Europese voetbalkampioenschap is net zo spannend als een film van pakweg Spiderman. De uitkomst staat namelijk al vast. Om de spanning en de verdiensten hoog te houden, zal je dat alleen nooit van de FIFA, KNVB en de (MS-)Media horen. Het EK is gekocht en de uitslagen zijn geregeld. Aziatische gokkantoren draaien wekelijks voor ruim 2 miljard dollar aan omzet in voetbalpoultjes en toernooien wereldwijd. Met ’n dergelijke inleg laat je de uitslag natuurlijk niet aan ‘geluk en vakmanschap’ over.

Eerder berichten we op de Vrijspreker over The Fix van Declan Hill, een Engelse journalist die diepgaand onderzoek doet naar omkooppraktijken en gemanipuleerde wedstrijden in het betaalde voetbal. Op zijn blog en Twitteraccount brengt hij de laatste schandalen.

Volgens Interpol gaat er meer dan 1 biljoen dollar om in het gokken op sportwedstrijden. Daarvan zit er zo’n 70 % in voetbal. De explosieve groei reflecteert de opkomst van online gokken die lokale wedkantoren tot wereldhandelaren maakt. ‘Het is nu een gigantische liquide markt’,  zegt David Forrest, economie professor aan de Salford University in Manchester (UK) en specialist op het gebied van manipulatie van sportgokken.

Voor de sportgokker zijn de wedmogelijkheden eindeloos. De FIFA erkent 208 voetbalfederaties die elk in hun land de professionele divisies en nationale teams beheren. Wereldwijd gaat het totaal van professionele en nationale elftallen over de 10.000. Op sbobet.com, één van de grootste wedkantoren in Zuidoost Azië, kan een gokker wedden op tientallen wedstrijden. Van de Engelse Premier League tot de Indonesische Super League tot de Oekraïnse jeugdkampioenschappen. Online gokken op sportuitslagen komt overeen met de aandelenmarkt met haar constante fluctuaties.

In de kielzog van deze enorme geldstroom komen de fixers om de ideale uitslag te kopen en zo de winst te maximaliseren. In Malesië is 60 % van alle voetbalwedstrijden gekocht. In China, Singapore, Thailand, Indonesië en Vietnam gelden gelijke cijfers. Op een event als het EK 2012 wordt dermate grof ingezet dat fixen onvermijdelijk is.

In meer dan 25 landen lopen momenteel onderzoeken naar omgekochte spelers, scheids- en grensrechters. In Italië wachten 22 clubs en 52 spelers van de Italiaanse Voetbal Federatie op hun vonnis aangaande omkoping. De Chinese scheidsrechter Lu Jun (eerste Chinese arbiter op een WK) kreeg vijf en een half jaar gevangenisstraf omdat hij meer dan 128.000 dollar aannam om uitslagen in de Chinese Super League te regelen. In Zuid Korea werden 57 mensen aangeklaagd voor omkoping in de Zuid Koreaanse K-League. Vier daarvan zijn al via een verdachte zelfmoord omgekomen. De directeur van de Hongaarse club REAC Budapest sprong van een gebouw toen zes van zijn spelers gearresteerd werden voor gamefixing.

In april 2011 werd de Kroaat Ante Sapina en vijf anderen veroordeeld tot 3 jaar cel omdat hij 47 voetbalwedstrijden in Europa had gekocht. In de Malta-Noorwegen kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012 bleken 4 spelers van Malta omgekocht te zijn. Malta ‘verloor’ met 4-0. Tijdens de rechtzitting vertelde Marijo Cvtak dat hij de spelers van Malta voor de wedstrijd in hun hotel in Oslo ontmoette. ‘Ik had liever een uitslag van 5-0 gehad maar de spelers waren dit onderling al overeengekomen.’

Geen enkel internationale sportorganisatie neemt de leiding in het gevecht en openbaring van deze massale corruptie. Vorige maand ontsloeg de FIFA zelfs haar chief integrity officer. Het Internationaal Olympisch Committee heeft tot dusver alleen over de kwestie vergaderd met Europese bureaucraten en officials waarbij er veel lucht verplaatst werd. De belangen zijn simpelweg te groot.

Nationale trots, sportiviteit, talent, fair play, conditie, geluk en tactisch inzicht. Het doet er allemaal weinig toe. Je kan tijdens het EK rustig op vakantie of maak gebruik van het systeem en zet je vakantiegeld op de gemanipuleerde winnaar !

 

5 REACTIES

 1. Verklaart hoe Denemarken en Griekenland Europees kampioen konden worden. De goksyndicaten willen dat de outsider wint voor optimale winst. En de fifa is één grote corrupte bende.

  *gaat naar gokkantoor om vermogen in te zetten op Oekraïne*

 2. @Ron Arends [4]:

  Alleen al het feit dat de “vastkokers” uit Malta het al gered hebben tot de wedstrijd is al ernstig verdacht.

  En ja…het hele festival is al “gefixed” , daarom deze maand weer veel wandelen in het bos.

  PS. En de functie van een EK of WK is echt niet bedoeld voor de gok wereld ( levert tegelijk wel aardig op ) , maar heeft een diepere bedoeling.

  Een volk dat geen identiteit meer heeft……nou dan geef je er toch een.
  Mensen zouden hier wel eens over kunnen gaan nadenken !

Comments are closed.