Uit het nieuws van week 22, 2012

“Torenhoge boetes om cafépoule”, Telegraaf.nl
Kroegbazen die in hun zaak een EK-poule voor klanten organiseren, zijn illegaal bezig en riskeren torenhoge boetes van de nieuw opgerichte Kansspelautoriteit.

Ja, we hebben er weer een nieuwe autoriteit bij. De kansspelautoriteit gaat “onafhankelijk” zorgen voor een goed gereguleerd en betrouwbaar aanbod van kansspelen, waardoor consumenten veilig en verantwoord kunnen deelnemen. Burgers kunnen namelijk niet met hun eigen geld omgaan en een “onafhankelijk” orgaan moet deze mensen daarom op het rechte pad houden. Het organiseren van een gezellige belastingvrije EK-poule in het café moet dus worden verboden.

Overigens is het deze “onafhankelijke” autoriteit niet gelukt om te voorkomen dat enkele handelingsonbekwame politici afgelopen week 40 miljard hebben vergokt aan het Europese kansspel “ESM”.

“Peiling: VVD en SP nek aan nek”, NOS.nl
De Socialistische Partij en de iets minder socialistische partij VVD staan volgens de jongste peilingen allebei op 29 zetels. De SP staat voor een nog grotere beperking op economische vrijheid dan we nu al hebben.

Het liefst ziet deze partij dat ieder individu in Nederland hetzelfde inkomen heeft, ongeacht de productiviteit van dat individu. Dat een dergelijk systeem contraproductief werkt en zichzelf ten gronde richt schijnt deze partij niet te begrijpen.

Mocht deze partij de grootste worden dan kan iedere ondernemer die risico’s heeft durven nemen en daar nu de vruchten van plukt beter het land verlaten. Misschien biedt op termijn Seasteading voor deze mensen een oplossing.

“SP overweegt andere partijnaam”, NU.nl
En we blijven nog even bij de SP. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het woord ‘socialistisch’ een belaste term, die nog te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden.

De partij heeft in het verleden zijn naam al vaker aangepast.  In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninistisch (KPN/ML) opgericht. Een jaar later werd (KPN/ML) veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In 1993 werd dat uiteindelijk de Socialistische Partij.

Misschien moet de partij nu eens een naam aannemen dat de lading beter dekt. Wat dacht u bijvoorbeeld van de RP (Rovers Partij) of de PvdC (Partij voor de Criminelen)? Enkele suggesties?

13 REACTIES

 1. Kameleon partij, lijkt me een wel een toepasselijke naam.

  Eigenlijk geldt dit ook voor veel andere partijen.
  Dit niet m.b.t de naam maar de inhoud voor en na de verkiezingen.

 2. Partij van de Armoede? (handig voor de fusie met de PvdA)

  Overigens is ESM geen kansspel omdat 100% zeker is dat je je inleg kwijt bent.

 3. Zelfs in de voormalige DDR en de Sovjet-unie was zoiets ondenkbaar!! Welkom in de nieuwe DDR-Heilstaat der Nederlanden!!!

 4. Hum, We beginnen met de kansspelautoriteit die afkomstig is van de kunduzcoalitie en gaan vervolgens de SP afzeiken ? niet erg kiezersvriendelijk moet ik opmerken.

  Even ter opfrissing, de afgelopen 3 decennia is ons land geregeerd (lees bestolen) door het CDA, de VVD en D66, uit de D in alle genoemde voordelen maak ik op dat het om “democratisch’ rechtse partijen gaat, met uitzondering van JP4 waar de PvdA de hand op de knip had en die enkele keer dat (weliswaar VVD maar slimmer dan de rest) Gerrit zalm enig succes wist te boeken met het tijdelijk terugdringen van de staatsschuld die dan later weer flink de lucht in werd gejaagd door ons zo geliefde VVD (ja die partij die de markt graag de baas laat worden over alles waar onze voorvaderen hard voor gestreden hebben en ons land in de uitverkoop heeft gezet.

  Als we dan werkelijk de kern van uw betoog zouden moeten kunnen vinden in het “onrecht” dat u zou worden aangedaan door de verdiensten eerlijker te verdelen dan moet ik constateren dat u uit de rechte hoek komt, daarmee tevens constaterende dat uw menig doorspekt is van juist datgene waar ons land (en overigens de rest van de wereld) aan kapot gaat, namelijk macht en de zucht naar rijkdom en dus niet het grootste deel van de kiezers vertegenwoordigd.

  Hoezo Roverspartij ???

 5. @J.Snijder [6]: Nee, de SP ontbrak inderdaad. Het Kunduz-plan ging Roemer niet ver genoeg, Roemer wil graag 100% belasting heffen, en dat is zelfs Kunduz te gortig.

  Dit schreef ik een half uurtje geleden toevallig elders, aangaande hetzelfde onderwerp. Doe er uw voordeel me:

  De SP, u weet wel de socialisten die overwegen hun naam te veranderen omdat de ontkenning dat Hitler een socialist was steeds moeilijker is vol te houden (niet dat hun gedachtegoed daardoor verandert) heeft geen enkel probleem met de Wilders=Hitler-en-dus-een-monster mantra, maar aanbidt nog steeds een monster dat vele tientallen malen het aantal slachtoffers van Hitler op zijn naam zette: Mao.

  Nog niet zo lange geleden zei Marijnissen daarover: maar Mao heeft ook goede dingen gedaan. Dus waar men Hitler (terecht) veracht dweept men met iemand die vele malen erger is en dat levert dan 31 virtuele (want peilingen) zetels op.

  En dan wil Tofik Dibi Rosenmöller terug, die ook al met zo’n massamoordenaar dweepte. Aardig detail is dat al die massamoordenaars links waren, en dan mag het, behalve als het te dicht bij huis is; dan noemen we ze extreem-rechts, om de aandacht af te leiden van de verwantschap van het gedachtegoed.

  En de ‘kiezer’? Die valt er gewoon voor. Een weldenkend mens zou ALLE massamoordenaars verachten; dan zouden partijen als de SP en GL nooit ook maar een zetel kunnen halen.

  Bewijst maar weer eens dat socialisme een zeer ernstige hersenafwijking veroorzaakt, die nauwelijks te genezen blijkt.

 6. @J.Snijder [6]: Even een stukje uit het interview dat Kustaw Bessems met wolf-in-schaapskleren Roemer had:

  Jullie laten het socialisme zelf ook deels los. Tot voor kort wilde de SP maximuminkomens, ook bij bedrijven. Nu alleen nog voor de overheid en in de semi-publieke sector.
  ‘Wij komen inderdaad niet met een voorstel om boven een bepaald bedrag 100 procent belasting te heffen.’

  Waarom niet?
  ‘Als ik eerlijk ben, vooral om praktische redenen. Dat is voor heel veel mensen niet uit te leggen en is voor hen een duidelijke drempel. In de fase waarin we nu zitten, denkend over wat we de komende tien jaar voor elkaar kunnen krijgen, wil ik voorkomen dat mensen door iets dat toch niet haalbaar is zeggen: dat gaat me veel te ver.’

  Zou je het idealiter wel willen?
  ‘Als ik de wereld opnieuw kon uitvinden, zou ik alles veel eerlijker verdelen.’

  Dan zou je dat dus wel willen?
  ‘Dan zou ik dat misschien… laat ik het zo zeggen, anders staat weer ergens dat ik het wel wil en krijg je misverstanden: dan zou ik me er veel meer bij voor kunnen stellen. Ja, echte politicus hè?’

  Dat is Haags voor wel willen.
  ‘Op dit moment is het niet haalbaar en pleit ik er niet voor.’

  Je zegt: in de ideale situatie zou ik wel maximuminkomens willen, hoort ook bij het socialisme, maar het schrikt mensen af en we krijgen het toch niet voor elkaar, daarom passen we het nu in zo’n tekst aan.
  ‘Ik denk dat dat een eerlijk antwoord is.’

  Met dank aan GeenStijl.

  Goed hè, die SP…

 7. omdat de ontkenning dat Hitler een socialist was steeds moeilijker is vol te houden

  ?????

  Wie dat durft beweren zou zich eens achter zijn oren moeten krabben, een socialist zou geen miljoenen joden, zigeuners of gehandicapten hebben vermoord.

  Einde discussie, uw opvattingen gaan me te ver, u zou uzelf eens moeten afvragen of u in dit land wel thuishoort met commentaren zoals deze.

  Ik sluit hierbij mijn reacties af,ik heb geen zin om met nazi aanhangers te communiceren, ieder zijn meug.

  LvM [12] reageerde op deze reactie.

 8. Volgens Elsevier zou het de Sociale Partij moeten worden. Ik ben blij dat ik niets aan het knabbelen was, want ik was er in gebleven. “Sociaal” en “socialistisch” zijn antoniemen van elkaar. Je bent sociaal als je vrijwillig goed bezig bent met en voor je medemens, je bent socialistisch als je vindt dat anderen daar voor moeten betalen.

 9. @J.Snijder [9]:
  een socialist zou geen miljoenen joden, zigeuners of gehandicapten hebben vermoord.
  Inderdaad, de Stalins en Mao’s en Pol Potten van deze wereld waren helemaal niet zo kieskeurig in wie ze uitmoordden.

  ik heb geen zin om met nazi aanhangers te communiceren
  Wat een rare gedachtekronkel. Als iemand zegt dat Hitler een socialist was en dat socialisme slecht is, is diegene toch juist géén “nazi aanhanger”?
  R. Hartman [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.