Uit het nieuws van week 25, 2012

“Google geeft statistieken overheidsaanvragen vrij”, Google Blog
Volgens Google zijn de resultaten alarmerend. Steeds vaker krijgen ze aanvragen van landen waar je het niet van zou verwachten, Westerse democratieën.

Voor veel vrijsprekers is dit natuurlijk niets nieuws onder de zon. Google krijgt regelmatig van overheden en rechtbanken aanvragen om bepaalde gegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Kwamen deze aanvragen vroeger nog vooral van (censuur)landen uit het oosten, nu komen ze ook steeds vaker vanuit westerse landen.

Onder andere uit Canada, Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vanuit de Nederlandse regering zijn in 2011 totaal 10 verzoeken gekomen. Ook heeft de Nederlandse staat Google 37 maal verzocht om informatie van specifieke gebruikers te geven. In de VS waren dat er 6321 en daar zijn bedrijven als Google en Facebook ook grotendeels verplicht om deze informatie te prijs te geven.

“Overheid staat voor 465 miljard euro garant”, NU.nl
De overheid staat in totaal voor 465 miljard euro garant voor risico’s van burgers, bedrijven, banken en andere eurolanden. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

In 2008 was dat nog 42% van het bbp en dit is inmiddels opgelopen naar 77% in 2011. Het is niet duidelijk of daar de bijdrage van het ESM al bij zit inbegrepen, maar anders komen we voor 2012 al rond de 83%.

Garanties worden door de overheid niet gezien als uitgaven, omdat men er van uitgaat dat deze garanties uiteindelijk weer terug komen. Dat de overheid dit geld helemaal niet bezit, dat doet er niet toe. Wij zijn de overheid dus wij kunnen garant staan wat we willen, ook al is het risico groot dat het niet terugkomt. En als het misgaat? Tja, dan verhogen we gewoon de BTW en accijnzen en laten we onze trouwe burgers dit betalen onder het mom van “in tijden van crisis moeten we allemaal een steentje bijdragen!”.

“ECB versoepelt eisen voor banken”, NU.nl
En daar gaan we weer. Als veel spelers zich niet meer aan de regels kunnen houden, dan versoepelen we toch gewoon de regels? Dat het niet zo nauw nemen van de regels één van de oorzaken was van de schuldencrisis, daar lijken ze bij de ECB niet mee te zitten.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat zwakke banken toegang houden tot de kredieten van de centrale bank. Op die manier hoopt de ECB de kredietverlening in de eurozone aan de gang te houden.

Banken mogen nu onder meer beleggingen die zijn gekoppeld aan hypotheken, gebruiken als onderpand. Dit maakt het vooral voor de noodlijdende Spaanse banken makkelijker om aan ECB-leningen te komen. Daarnaast versoepelde de ECB ook de eisen die gelden voor de minimale rating die producten moeten hebben om in aanmerking te komen als onderpand.

3 REACTIES

 1. @Hub Jongen [1]:
  Het rapport geeft inzicht in de garanties en de uitstaande leningen en de risico’s daarvan. Het zegt niets over geld dat niet meer terugkomt al kun je daar bij landen als Griekenland wel van uitgaan.

  Feit blijft wel dat de tweede kamer leden zelf vaak ook niet weten voor hoeveel geld de overheid garant staat en wat de risico’s daarvan zijn.

  Momenteel zij de garanties als percentage van het bbp:

  – Woningmarkt 38%
  – Europese noodfondsen 21%
  – Financiële sector 5%
  – Overig 13%

Comments are closed.