Een vriend van mij overkwam het: verliefd worden op een meisje in het buitenland. Ze werden aan elkaar voorgesteld door familieleden (hij heeft buitenlandse roots) en ze vielen als een blok voor elkaar. Zes weken later, drie weken later dan gepland, kwam mijn vriend terug. Smoorverliefd en met maar één doel: haar naar Nederland halen. 

Nu is mijn vriend van beroep accountant, dus je begrijpt dat hij niet van plan is een bruidje te importeren. Nee, het grote strategische plan is (of beter: was) om haar eerst op een toeristenvisum een maandje te gast te laten zijn, kijken of de liefde hier net zo groot kan worden als hij daar pril was. Aldus vroeg hij een toeristenvisum voor haar aan.

Deze werd afgewezen. In diplomatieke bewoordingen werd hij eigenlijk tot op het bot vernederd: het meisje komt uit een land waar grootschalige vrouwenhandel plaatsvindt en om het risico te beperken dat hij haar in de prostitutie doet belanden(!), kreeg ze dat visum niet. Het zou je maar gezegd worden door iemand die zelf minder waard is dan het ei van een worm in een drol.

Nu is die vriend vanwege zijn werk wel wat gewend. Als account sta je immers in doorlopend contact met het ongedierte uit de samenleving. Dus schakelde hij een advocaat in. Het mocht niet baten: omdat hij haar te kort zou kennen, kwam dat visum (let wel: een toeristenvisum!) er niet.

Ik vind dit onvoorstelbaar.

Iedere geitenhoeder (*) mag zijn nicht importeren om zich onder het mom “gezinshereniging” op kosten van de belastingbetaler te laten fêteren. Maar een bovenmodaal verdienende, brave belastingbetaler mag niet op eigen kosten een vriendin als toerist laten overkomen.

Er zijn nu twee mogelijkheden. Keuze één is dat hij alsnog gaat voor een permanente verblijfsvergunning waardoor zij, in tegenstelling tot die nicht, eerst een dure inburgeringscursus moet volgen. Verder loopt hij het risico dat de liefde toch niet zo groot blijkt en hij dan gedwongen is borg te staan voor een vrouw die wellicht niet meer onder zijn hoede valt.

Keuze twee is dat hij de boel de boel laat en met ruim 3 ton aan vermogen als een God gaat leven in háár land, wat immers ook zijn geboorteland is.

De mensen die als argument willen gebruiken dat hij “dan maar op moet rotten naar zijn eigen land”: hij is hier komen wonen toen hij 4 was. Voor hem is Nederland zijn land. Zijn onmogelijke naam werd door een bewonderaar van zijn voetbaltalent vereenvoudigd tot Japie. Sindsdien noemt iedereen hem zo. Hij is een geweldige vriend die nu als een potentiële pooier behandeld wordt door het land dat hij altijd trouw is geweest. In een oranje shirt. En zeker ook als belastingbetaler.

It makes me sick.

(*) Hier gebruikte ik eerst het woord “bijstandstrekker”, maar dat bleek meer ophef te veroorzaken dan ik wilde. Vandaar dat ik het woord dat ik oorspronkelijk wilde gebruiken alsnog geplaatst heb.

35 REACTIES

 1. Dat is Nederland inderdaad. Vrienden van me die nota bene getrouwd zijn krijgen hun vrouw ook Nederland niet in voor een paar weken, na tot op het bot vernederd te zijn door ambassadepersoneel. Wat hij beter kan doen: haar een hotel laten reserveren en dan een toeristenvisum laten aanvragen. Heeft ze hem niet nodig als sponsor.

 2. Normaal moet je dan eerst naar de gemeente. Een uitnodiging vragen. En dan een visum.
  Maar het is onderdaad werkelijkheid, dat in dit land, dankzij de Allochtonenpartij (PvdA) Nederlanders als 2e keus volk behandeld worden. Wij importen zoveel buitenlands ‘Crapuul’, dat we jammergenoeg als Nederlander beter kunt vertrekken naar het buitenland ! In dorpen is het overigens nog fatsoenlijk leven, alhoewel het OostEuropeseInbrekersGilde ook dit reeds weet te vinden !

 3. Dat is een oplossing. Maar, gebruikmakend van de EU en Schengen, kan hij ook de Belgie route proberen. Waar ik nu leef is de NL ambassade gewoon corrupt en a-sociaal. Ik help mijn NL vrienden door een Schengen visa via de Belgische ambassade. Vriendelijk, behulpzaam en correct advies daar wat maakt dat de meeste visas’s niet langer dan 14 dagen op zich laten wachten.

  Ook de vlucht van hier naar Zaventem t.o.v. Schiphol is een verademing. Meestal meer dan 20% goedkoper.

  Eenmaal in Belgiekan de visum houder onbeperkt in all Schengen landen reizen voor de duur van de visa.

  Eind datum visaum is meestal gelijk aan datum geboekte retour vlucht plus 1 dag.

  Groeten

  Ron Arends [22] reageerde op deze reactie.

 4. “Het zou je maar gezegd worden door iemand die zelf minder waard is dan het ei van een worm in een drol”

  Waarom deze misplaatste compliment?

 5. Misschien niet zo duidelijk waar ik naartoe wil, maar het valt mij op dat een welbepaalde reactie en het artikel toch een heikel punt blootlegt en dat is het verschil tussen import van een vrouw of een man. In het ene geval is het een “moeilijke” procedureslag en financiële aderlating voor de aanvrager, aan de andere kant zien we een “gemakkelijke” instroom van vooral (mannelijke) vluchtelingen, (arbeids)krachten… op kosten van de belastingbetaler. Om de tweespalt van een overheidsbemoeienis te willen aantonen zijn natuurlijk meer parameters vereist en zitten we voor we het beseffen, weer op het spoor van discriminatie en racisme. Maar eerst zijn vele politieke jaren voorafgegaan om het gezinsleven tussen autochtone partners kapot te krijgen om vervolgens met een multicul-oplossing te staan zwaaien. Die migranten zijn hier soms “schijnbaar” al jaren alleenstaande en hebben “blijkbaar” geen behoeftes desondanks dat er dan weer veel gescheiden en alleenstaande dames zijn. Opvallend dat het bureau voor statistiek hier geen cijfers beschikbaar heeft of terwille publiceert. Of hoe zit het probleem van de vrouwenhandel en schijnhuwelijken nu precies in elkaar?

 6. Schandalig maar me welbekend.
  Ben om die reden enkele jaren geleden in Belgie gaan wonen (opnieuw na ruim 20 jaar) en ben er dan maar gebleven. (De aanpassing was niet groot gezien ik er ook mijn kinderjaren had doorgebracht – en gezien het eten en het bier er veel lekkerder is).

  Dat zou “Japie” ook kunnen doen. Zeg maar “de Belgieroute” maar dan halverwege besluiten te blijven en niet naar NL terug te keren.

  Overigens zou ik in zijn geval de optie om met zijn kapitaal in het land van het meisje te gaan leven als God in Frankrijk (of was het “Allah in Turkije”?) serieus overwegen, zeker als hij er zelf vetrouwd is met de taal en de cultuur en ze hem er o.b.v. zijn (dubbele) paspoort zo binnenlaten.

 7. Met tweedeling in de samenleving te zaaien en goede mensen, die de pech hebben “bijstandstrekker” te zijn te bashen, krijg je niet de handen op elkaar voor dit verhaal. De “bijstandstrekker” zal zeggen: “Zakkenvuller, zeur niet. Er zijn toch genoeg leuke vrouwen in dit land.”

  Ron Arends [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Vilseledd [8]:
  Ik wilde een ander woord voor “bijstandstrekker” gebruiken, en wel het woord waarvan iedereen direct begrijp wat ik bedoel. Maar dat woord is politiek incorrect. Je mag in Nederland de problemen immers niet bij naam noemen, want dan ben je een populist. Dat wilde ik met bovenstaand artikel voorkomen.

  Overigens “heb je niet pech als bijstandstrekker”, maar “geniet je de luxe als bijstandstrekker”.

  Over tweespalt gesproken: Waarom zou de zakkenvuller zijn vrouw niet uit het buitenland mogen halen en de bijstandstrekker wel? Er zijn immers genoeg leuke bijstandsmoedertjes. Krijg je een bijstands-stel en daarvan kan er dan eentje gaan werken. 2 problemen opgelost.
  Vilseledd [12] reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb precies hetzelfde mee gemaakt.
  Echter, had ik besloten om mij uit te laten schrijven bij de gemeente, heb m’n biezen gepakt en ben beneden de Sahara gaan wonen, waar ik nu gelukkiger ben met mijn gezin.

  Bovendien betaal ik nu geen inkomstenbelasting, geen ziektekostenverzekering, geen andere verplichte “verzekeringen”.

  .M [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron Arends [9]:

  Nee, het woord gaat er bij voorbaat vanuit, dat een bijstandsgerechtigde nooit aan je zijde zou kunnen staan, tenzij die van zijn recht op bijstand afziet, of hij of zij nu werk kan vinden of niet. In feite vraag je hem alleen voor zichzelf het fenomeen ‘bijstand’ op te heffen en stuur je hem op een zoektocht naar werk in een maatschappij, waar nog steeds bijstandsafhankelijkheid bestaat en waar het bestaan van dat fenomeen ervoor zorgt, dat hij nooit een zodanige baan kan krijgen, dat hij (of zij) daar langdurig – het liefst tot pensioen – in zijn onderhoud kan voorzien. Als die een keuze heeft, dan is de keuze om in de bijstand, zelfs met alle beschimpingen, gemakkelijker dan een tijdelijk baantje onder bijstandsniveau te accepteren met alle fouten in berekeningen door gemeentenaren op de koop toe en het risico op te late betaling en deurwaarderstrajecten, die daaruit kunnen volgen.

  “Overigens “heb je niet pech als bijstandstrekker”, maar “geniet je de luxe als bijstandstrekker”.”

  Nee, ben ik niet met je eens. Je geniet misschien enige materiële luxe, wanneer je een beetje uitkijkt, maar het leidt tot sociale uitsluiting, het niet mee mogen doen met de echt leuke dingen, zijstraatjes inschieten, wanneer je toevallig een oud-leraar in de verte ziet, het geen contact kunnen opnemen met vrienden van vroeger en wat ik nog meer allemaal van mensen in een dergelijke situatie hoor. Voorts lees je wel bijna dagelijks berichten van een Herr Kampf en zijn belangrijkste handlanger, Paul de Krom, die erop neerkomen, dat beide heren de WWB-gerechtigde het licht in de ogen niet gunnen, en dan kom jij met het groepje van 5 à 10%, die nog in enige luxe kan baden, omdat er geen kinderen zijn en de persoon verder gezond is.

  “Waarom zou de zakkenvuller zijn vrouw niet uit het buitenland mogen halen en de bijstandstrekker wel?”

  Dit krijg je, als je tweedracht gaat zaaien. Strijd met alle slachtoffers van dit systeem zij aan zij, maar zeg niet tegen degene, die het minder getroffen heeft, dat die feitelijk geen haar beter zou zijn.

  Ron Arends [17] reageerde op deze reactie.

 11. IK kan hem alleen maar aanmoedigen om lekker te emigreren. IK had zelf andere redenen maar ben met mijn vrouw lekker verkast naar haar vaderland. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ook hier betaal ik belasting, echter vele malen minder dan in Nederland. IK betaal lachend terwijl de mensen hier klagen over hoge belastingen…. Enige dat ik nog doe is het nieuws in de EUSSR volgen en Nederland omdat het mijn eigen familie wel aangaat.

  Maar ik kan het een ieder met een opleiding en een beetje geld aanraden. Pak je koffers. Verdien geld voor je zelf in een mooier land, minder stress en veel meer plezier in je dagelijks leven, met veel meer vrijheid.

  Groeten uit zonnig Brazilie

  J.H [14] reageerde op deze reactie.

 12. En die wereldvreemde opmerking over bijstandstrekkers makes me sick! sjongejonge, begint dat hier ook al??? ik probeer al jaren mijn engelsman(!) hier te krijgen en dat lukt ook niet, maar om daar nou een mens met een uitkeringing om af te zeiken? schandalig, schaam je diep!!! Aan jouw soort gaat de wereld kapot, maar ach, als de bovenmodaalverdiener zijn zin maar krijgt… verwende klojo!

  Ron Arends [17] reageerde op deze reactie.

 13. @J.H [14]: Ik zit in Campo Grande, de hoofdstad van Mato Groso do Sul.

  Wat betreft je overige vragen, wat je nodig hebt per maand hangt uiteraard van de persoon af. Huizen, dat wordt ook hier een leuk verhaal, om verkoop met starters te bevorderen wordt subsidie gegeven, die aardig op kan lopen, deze geldt echter alleen voor nieuwbouw, waardoor de verkoop van bestaande woningen aardig in elkaar ligt. Als voorbeeld geef ik wat ik heb gedaan. Ik heb in een buitenwijk een stuk grond gekocht van 720 m2, hier heb ik omgerekend ongeveer 16.000 Euro voor betaald. Het bouwen van het huis heeft mij vervolgens nog eens +/- 40.000 Euro gekost. Let wel, dan hebben we het over een huis twee verdiepingen 4 slaapkamers met eigen badkamer, kantoor inloopkasten en meer van die ongein. Voor boodschappen voor mijn vrouw en de twee kleintje ben ik per maand ongeveer 250 Euro kwijt. Internet is stervensduur, maar dit is enkel vanwege het gebrek aan concurrentie, het is hier namelijk protectionisme. Gas en licht kost me ongeveer 70 Euro per maand. Liter brandstof normaal kost me ongeveer 1 Euro tien dit is inclusief alle belastingen. Wegen belasting voor mijn auto Ford ecosport is ongeveer 150 Euro per jaar. Mensen klagen over de prijzen van nieuwe auto´s echter die liggen lager dan in Nederland, waarbij de auto ook nog eens een veelvoud van zijn waarde behoud ten opzichte van Nederland. Een Uno uit 1995 doet hier doodleuk nog 2000/2500 Euro. Probeer dat eens in Nederland.

  Indien je zelf je huis kan kopen in een keer, dan kan je met 2000 Euro per maand een vorstelijk leven leiden alhier. Dit is ongeveer 5000 Reais, gemiddeld inkomen hier is 2000 Reais per maand. Uit eten met vijf personen kost je net zoveel als met zijn tweeën of alleen in Nederland.

  En uiteraard minder stress en het lekker weer. Nu is het winter met momenteel 20 graden.

  J.H [21] reageerde op deze reactie.

 14. @Ron Arends [17]:
  Nooit bang zijn om te spreken naar je hart ron, hoogstwaarschijnlijk zijn er ook mensen die geitenneu…erm hoeders niet leuk vinden maar dan heb je in ieder geval gezegd wat je bedoelt 🙂

 15. Een roverheid die ingrijpt in het relatieleven dan de onderdaan, is al in vele boeken beschreven. Het allereerste boek over fascisme van Plato (de Republiek) wilde al partners toewijzen via elite.
  Daarnaast stelde Plato voor gezinnen uit elkaar te halen en de kinderen apart op te voeden.
  Hier is aardig wat op doorgeborduurd, bijvoorbeeld door de door Stalin uitgewezen schrijven Yevgjeni Zamyatin in zijn boek ‘wij’, waar de overheid zelfs bepaalde wie met wie sex had.
  Het is natuurlijk onvermijdelijk dat de roverheid ook in dit gebied doordringt. Horizontale relaties zijn slecht voor de roverheid, aangezien ze de onderdaan sterker maken. Hij moet het liefst hulpeloos, alleen en helemaal afhankelijk zijn van zijn heerschers.

  Rechtse Rakker [23] reageerde op deze reactie.

 16. @pcrs [20]:

  “Daarnaast stelde Plato voor gezinnen uit elkaar te halen en de kinderen apart op te voeden.”

  De opperdienaar heeft aardig wat bereikt in die tijd, getuige de alsmaar groeiende macht van de jeugdzorgbureaucratie!

 17. Tsjonge jonge… Een dure inburgeringscursus is wel erg veel gevraagd voor ware liefde en het feit dat je borg moet staan als die ware liefde er toch niet blijkt te zijn, kan natuurlijk echt niet door de beugel. De vriendin is dan inmiddels alweer (op een andere manier) ingeburgerd in Nederland en de kosten zijn dan voor de maatschappij. Kortom, jouw vriendje de accountant wil wel de lusten, maar de (mogelijke) lasten (een levenslange uitkering) zijn voor de Nederlandse maatschappij. It makes me sick thinking about that, indeed!

  Johnny Feelgood [26] reageerde op deze reactie.

 18. Nou Frank er zijn anders voldoende buitenlandse meisjes die een beter leven in Nederland ambiëren en hiervoor bereid zijn de liefde te veinzen. Denk dat de terughoudendheid eerder emotioneel dan financiëel is, we worden al genoeg genaaid door de overheid, daarvoor heb je geen golddiggers nodig.

  Maar Nederland of het westen is al lang niet meer het alpha en omega, en ik mis net als veel lezers optie drie: niet haar land, maar een willekeurig ander buitenland.

 19. @Frank [24]:
  Kortom, jouw vriendje de accountant wil wel de lusten, maar de (mogelijke) lasten (een levenslange uitkering) zijn voor de Nederlandse maatschappij.

  Dus omdat Jantje en Fatima een carrière ambiëren als uitkeringstrekkers mag vriendje accountant zijn buitenlandse vriendin niet uitnodigen, voor zelfs een zelfbetaalde eenvoudige VAKANTIE, zonder door de ImmigratieGastapo gekeurd te worden??

  Afschaffen, die vulgaire verzorgingsstaat!!

 20. Kom bij ons ‘om de hoek’ wonen; geen euro’s en prijzen van huizen 20% van Nederlandse. Leven in perfect klimaat met al het eten en wijn vers naast de deur verbouwd.

  Wij wonen hier al 20 jaar en helpen Noorderlingen graag hier te settlen; ambassade = waste of time……..ook hier.

 21. @Eric [28]: Jo napot 😉 Je vergeet erbij te vertellen dat HU lid is van de EU, onder vuur ligt van het IMF, bizar hoge en stijgende BTW tarieven kent, kortom een mooi land is maar wel in afbraakfase. En natuurlijk een land met een moeilijk te leren taal.

  Wij wonen in CZ en zijn een tijdje terug in HU geweest om eens te kijken of we door zouden gaan schuiven. Aardige mensen, maar een overheid die nog veel erger is dan de Nederlandse. Dat kan moeilijk ‘het beloofde land’ genoemd worden. Hoewel het zeker het overwegen waard is emigratie naar HU te overwegen (want er zijn zeker voordelen), zijn er ook veel Nederlanders met de staart tussen hun benen vertrokken. Het enige wat ik zeggen wil is dit: Niet idealiseren.

  Igor [30] reageerde op deze reactie.
  Eric [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.