Een vriend van mij overkwam het: verliefd worden op een meisje in het buitenland. Ze werden aan elkaar voorgesteld door familieleden (hij heeft buitenlandse roots) en ze vielen als een blok voor elkaar. Zes weken later, drie weken later dan gepland, kwam mijn vriend terug. Smoorverliefd en met maar één doel: haar naar Nederland halen. 

Nu is mijn vriend van beroep accountant, dus je begrijpt dat hij niet van plan is een bruidje te importeren. Nee, het grote strategische plan is (of beter: was) om haar eerst op een toeristenvisum een maandje te gast te laten zijn, kijken of de liefde hier net zo groot kan worden als hij daar pril was. Aldus vroeg hij een toeristenvisum voor haar aan.

Deze werd afgewezen. In diplomatieke bewoordingen werd hij eigenlijk tot op het bot vernederd: het meisje komt uit een land waar grootschalige vrouwenhandel plaatsvindt en om het risico te beperken dat hij haar in de prostitutie doet belanden(!), kreeg ze dat visum niet. Het zou je maar gezegd worden door iemand die zelf minder waard is dan het ei van een worm in een drol.

Nu is die vriend vanwege zijn werk wel wat gewend. Als account sta je immers in doorlopend contact met het ongedierte uit de samenleving. Dus schakelde hij een advocaat in. Het mocht niet baten: omdat hij haar te kort zou kennen, kwam dat visum (let wel: een toeristenvisum!) er niet.

Ik vind dit onvoorstelbaar.

Iedere geitenhoeder (*) mag zijn nicht importeren om zich onder het mom “gezinshereniging” op kosten van de belastingbetaler te laten fêteren. Maar een bovenmodaal verdienende, brave belastingbetaler mag niet op eigen kosten een vriendin als toerist laten overkomen.

Er zijn nu twee mogelijkheden. Keuze één is dat hij alsnog gaat voor een permanente verblijfsvergunning waardoor zij, in tegenstelling tot die nicht, eerst een dure inburgeringscursus moet volgen. Verder loopt hij het risico dat de liefde toch niet zo groot blijkt en hij dan gedwongen is borg te staan voor een vrouw die wellicht niet meer onder zijn hoede valt.

Keuze twee is dat hij de boel de boel laat en met ruim 3 ton aan vermogen als een God gaat leven in háár land, wat immers ook zijn geboorteland is.

De mensen die als argument willen gebruiken dat hij “dan maar op moet rotten naar zijn eigen land”: hij is hier komen wonen toen hij 4 was. Voor hem is Nederland zijn land. Zijn onmogelijke naam werd door een bewonderaar van zijn voetbaltalent vereenvoudigd tot Japie. Sindsdien noemt iedereen hem zo. Hij is een geweldige vriend die nu als een potentiële pooier behandeld wordt door het land dat hij altijd trouw is geweest. In een oranje shirt. En zeker ook als belastingbetaler.

It makes me sick.

(*) Hier gebruikte ik eerst het woord “bijstandstrekker”, maar dat bleek meer ophef te veroorzaken dan ik wilde. Vandaar dat ik het woord dat ik oorspronkelijk wilde gebruiken alsnog geplaatst heb.

35 REACTIES

 1. @Nico [29]: ideaal is niets na in 9 landen gewoond en gewerkt te hebben; relativerend is het goed alhier. Regering is corrupt als in de rest van Europa; hier niet alleen mentaal maar ook fisiek stelend van het volk.

  Wij hebben de wereld, net als vele onder ons (escape artists) goed onderzocht naar de ideale woonplaats. Dit is ons resultaat en het zou alleen leuk zijn als er meer noorderlingen hier hun zuur verdiende euro’s komen wisselen tegen wijn,eten en mooi wonen…..waarom niet? 95% vvan het volk is slaafs dus zoveel kunnen het er niet zijn; plaats zat hier.
  Nico [33] reageerde op deze reactie.

 2. @Eric [32]: Ik snap wat je bedoelt. Wie de taal kan leren, zich leert aanpassen aan de Hongaarse cultuur, de bureaucratie leert te hanteren en conflicten probeert mis te houden (denk aan de haat van Hongaren richting Roma) kan inderdaad een vrij aardig bestaan daar hebben.

  Ik denk dat we allebei wel weten dat het nergens ideaal is. Maar naar Nederland zou ik niet meer terug willen, zoveel is zeker. En doorschuiven naar HU is zeker nog een optie. Het belangrijkste wat ik wilde zeggen is; niet idealiseren.

  Een tijdje terug las ik dat in HU een boete van 100k forint staat op het niet (tijdig) wieden van onkruid uit je tuin. Dat is dus ca. 3 maandsalarissen voor veel Hongaren. Vanuit andere bron (E.J. Bron om precies te zijn) las ik dat een aantal straffen omhoog gaan:
  http://ejbron.wordpress.com/2012/06/27/hongarije-strengere-straffen-voor-smaad-van-nationale-symbolen/
  Kennelijk voelt men behoefte om politie agenten ook meer te gaan beschermen. Zou men iets voelen aankomen?

  Eric [34] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [33]: Absoluut Nico ; dit is een politiestaat maar dat is Nederland ook nietwaar. Hoe is dat bij jullie?
  Hier moet je voor alles 3x moeite doen net als in Afrika maar als je de tijd neemt lukt het en voor ons zijn familiewaarden en tijd nemen voor eten en elkaar als hier in Hongarije erg belangrijk.
  Verliefd kun je hier dus worden en ook mijn vrouw is toen we trouwden 18 jaar terug behandeld bij alleen reizen aan de grens als een prostituee ; ik weet dus wat de schrijver van dit onderwerp voelt. Ambtenaren en politiemensjes doen wat ze willen en komen ermee weg. Helaas.

 4. Ik vraag me af waarom het aanvragen van een verblijfsvergunning voor een Turk slechts 41 euro kost, terwijl mijn Amerikaanse vriendin voor diezelfde aanvraag 830 euro moet neertellen.

  Waarom is dit ? en waarom is het verschil zo groot ?

  O, en dat geld ben je dus kwijt, er is geen enkele garantie dat de aanvraag ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Comments are closed.