Een opmerkelijk standpunt van Groen Links is te vinden op POWNED. Dat GroenLinks niet wil dat publieke bestuurders de bankier gaan uithangen met het geld dat hen is toevertrouwd kan ik nog wel begrijpen. Dat kan tenslotte goed misgaan. Jesse Klaver roept echter ook het volgende:

Ik wil kleine klassen, veel handen aan het bed en gezonde huizen”, aldus Klaver in een toelichting. Daar betalen we belasting voor.

De zaken die Klaver noemt worden inderdaad via de belasting gefinancierd en dat is ook gelijk de oorzaak van de problemen die hij opnoemt. We werken de helft van onze tijd voor de overheid, en die is blijkbaar niet in staat om voldoende leerkrachten aan te trekken om de klassen te verkleinen of om voldoende verpleegkundigen aan te trekken om elk bed afdoende te voorzien. Dit terwijl talloze ouders van schoolgaande jongeren of zieken met het grootste genoegen zouden betalen voor beter onderwijs of betere zorg. Jammer genoeg zit daar dus belasting tussen, en zelfs als een uilskuiken – vrijwillig – extra belasting zou betalen dan zou van dat geld nog geen gekliefde duit naar zijn zorg of onderwijs gaan.

Als het Klaver ernst is met zijn kleinere klassen, handen aan het bed of gezonde huizen dan moet hij eerst maar eens ophouden de brave burgers te verbieden daaraan geld uit te geven. Dat zou al een heel stuk schelen.

Veel beter is het natuurlijk om die belasting en de bijbehorende bureaucratie en regeldruk er helemaal tussenuit te halen. Mensen kunnen dan helemaal zelf bepalen hoeveel ze waaraan uit willen geven. De overheid zou, als ze per se iets willen doen, dan mensen geld kunnen geven om dat zelf te kopen.

Jammer genoeg voor Klaver heeft hij dan niet meer de mogelijkheid om macht uit te oefenen op ons eenvoudige burgers. Het is tenslotte heel wat als je in staat bent om te bepalen hoe ons onderwijs eruit moet zien en hoeveel geld er naar toe moet gaan. Klaver en zijn kornuiten zullen die macht niet snel uit handen willen geven.

4 REACTIES

  1. Zozo, het einde van het tijdperk Sap? Scoren met Sap werkt niet, dan maar vlak voor de verkiezing als noodsprong Klaver inzetten als troef?

Comments are closed.