Wat de gevestigde politieke orde niet voor mogelijk hield, is nu aan het gebeuren. Beppe Grillo’s beweging is als één van de grote winnaars uit de burgemeestersverkiezingen van 6 en 7 mei 2012 tevoorschijn gekomen. Berlusconi’s Volk van de Vrijheid en Umberto Bossi’s Lega Nord leden een vernederende nederlaag en de centrumlinkse Democratische Partij bleef gelijk.

In één klap is Grillo’s beweging de derde partij van het land geworden. Italië heeft er zelfs twee Vijf Sterren-burgemeesters bij; in de stad Sarego en in Parma heeft de Vijf Sterren Beweging de verkiezingen gewonnen. Nationaal bereikte hij 7% met 10% in het noorden van Italie, 15% in Genua – Grillo’s geboorteplaats – en 20% in Parma. ‘Er blijft niets over van de middenpartijen’, zei Grillo na de verkiezingen, ‘ze lossen op in de politieke diarrhee’.

Beppe Grillo was een gevierde komiek die in de jaren ’80 meer en meer politieke satire in zijn grappen gebruikte. Door Berlusconi’s mediamacht kwam hij niet meer op televisie. Maar zijn optredens verplaatsten zich naar het theater. Hier sprak hij zich uit tegen de massale golf van corruptie die door de Italiaanse politiek ging. Ook thema’s als economie en ecologie kwamen uitgebreid aan bod.

Zijn blog beppegrillo.it zette hij in 2005 op die snel doordrong tot de top 10 van ’s werelds meest bezochte en invloedrijkste blogs. In 2007 en 2008 organiseerde de Italiaanse komiek de zogenaamde V-Day’s (voor vaffanculo = ‘fuck you’), waarmee hij honderdduizenden mensen bereikte op honderden piazza’s in heel Italië. Hij zette daar plannen uit om het parlement te ontdoen van veroordeelde leden, een diverse informatiemarkt te creëren en meer burgerinitiatieven op te zetten.

In 2009 richtte hij de Vijf Sterren Beweging op. Hiermee zou zijn groeiende groep sympathisanten invloed kunnen uitoefenen in de lokale politiek. Zijn idee is dat burgers zichzelf kiezen en de gevestigde politiek opzij zetten.

Beppe Grillo bestrijdt de gevestigde macht met hun eigen middelen. Via showbusiness, populisme en demagogie keerde hij de stenen van de Italiaanse politiek om en maakte hij de corruptie zichtbaar.

2 REACTIES

  1. Duidelijk iemand met het hart op de juiste plaats. Hoewel geen libertariër volgens mij, geeft het wel aan dat mensen genoeg hebben van hun elitaire heerschers!

  2. Dat de Italiaanse bevolking genoeg heeft van de politieke vreters is meer dan duidelijk en is al jaren zo maar de veranderingen zijn er dagelijks en in de nabije toekomst gaan er grote veranderingen plaats vinden want we zijn het zat.

Comments are closed.