- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

If, elseif, else. Of: hoe denkt een libertariër?

Veel libertariërs zitten in de IT. Ik ook. Ik ben een webbouwer die vaak programmeert in PHP. Niet omdat ik zo goed was in wiskunde, maar wel omdat ik goed kon rekenen: als ontwerper had ik steeds vaker interactieve scripts nodig. Die kocht ik in. Een simpele rekensom leerde me dat het een slimme zet zou zijn om mezelf het programmeren machtig te maken. Dat was 10 jaar geleden.

Als een script niet goed in elkaar zit, gebeuren er gekke dingen. Daar houden mijn opdrachtgevers niet zo van, dus vandaar dat ik altijd mijn uiterste best doe om het werkend te krijgen. Daarvoor is logica vereist. En een portie creativiteit. Drie maal linksaf is ook rechts, hoorde ik ooit iemand eens zeggen. Een waarheid als een koe. Behalve in de politiek dan, waar “drie keer links” het ravijn betekent.

Juist dat politieke stuk is echter iets dat veel programmeurs doet fronsen. Als je namelijk je programmeerkennis los laat op politieke vraagstukken en de besluitvorming daartoe, dan komt een IT’er vaak tot hele andere uitkomsten. In eerste instantie denk je dan zelf dat je gek bent. Als je de uitkomsten gaat ventileren bij vrienden en familie, zeggen ze enthousiast: Je hebt gelijk, ga de politiek in!

Als je op internet gaat zoeken, kom je er achter dat er meer mensen als jij zijn. Zij noemen zich libertariërs en hebben dezelfde uitkomsten gevonden als jij. Het muntje valt: je weet dat je niet gek bent! Blij deel je de nieuw verworven kennis met vrienden en familie. En niet lang daarna verklaren zij je voor gek 😀

Hoe denkt een programmeur dan?
Wel… Laten we eens een debiteurenprogrammaatje als voorbeeld nemen.

We hebben de volgende variabelen met de waarden er tussen haakjes achter:

Wat zou hier de logische uitkomst zijn? Precies: deze klant is een wanbetaler!

Ander voorbeeld:

Uitkomst:
Publieke mening: algehele verontwaardiging

Welke conclusie zou je hier trekken? Precies: de man is van 50 euro beroofd!

Laatste voorbeeld:

Uitkomst:
Publieke mening: zeer positief

Huh? Hier klopt iets niet! Hoe kunnen dezelfde variabelen plots een andere uitkomst geven? Een niet-vrijwillige afdracht van 50 euro is immers altijd reden tot verontwaardiging, of op zijn minst tot negatieve gevoelens.

Dan wordt “de programmeur” gewezen op een nieuwe variabele: overheid (ja / nee). Afhankelijk van deze waarde is de uitkomst opeens goed of slecht. Wat het nog onlogischer maakt: iedere bestaande lijst met variabelen kan ieder willekeurig moment uitgebreid kan worden met die variabele overheid (ja / nee). Wat vandaag goed is, kan morgen opeens fout zijn en andersom, simpelweg door het toevoegen van één variabele. Tot overmaat van ramp kunnen alle andere variabelen opeens andere waarden bevatten zodra de variabele overheid waarde ja bevat.

En dát gaat er bij iemand, die logisch na kan denken, niet in.  En ik denk dat daarom veel libertariërs in de IT zitten of beta-geschoold zijn.