De website nu.nl meldde gisteren dat de euro op een laagterecord staat (gemeten over de laatste 2 jaar) ten opzichte van de dollar. Maar wat zegt dat eigenlijk?

Volgens mij zegt dat niets meer dan de verhouding tussen die twee: de dollar en de euro. Ofwel “welke van de twee zakt het hardst?” Het is meten van de verhouding van deze twee fiatvaluta.

Beter is het om ook met andere valuta te meten, wat ook vermeld staat in het artikeltje van nu.nl (http://www.nu.nl/economie/2863841/euro-laagterecord.html). Zo is de euro op het laagste punt beland t.o.v. de Japanse yen, de valuta van een andere belangrijke economische macht.

En nóg beter is om te kijken wat de goudprijs doet. Jawel, goud is per kilogram in euro’s en dollars een sprongetje van enkele honderden euro’s duurder geworden vandaag, circa 300 euro duurder per kg. Eigenlijk hebben we meer waardelozer geworden euro’s nodig voor dezelfde hoeveelheid goud te kopen.

Iets wat enkele “goud-goeroe’s” al eerder voorspelden: goud zou de tweede helft van dit jaar duurder worden in euro’s (= de euro’s worden nóg waardelozer). En nu, half juli, is het eerste sprongetje al gemaakt. En hoe zal dat verder gaan? Met de negatieve geluiden van hulp aan Spanje, het niet rond krijgen van de bezuinigingen in Griekenland en zelfs het negatieve nieuws over de Nederlandse pensioendekkingsgraden?

En wat betreft die heilige euro en even heilige EU? Hoe staat het met bijvoorbeeld een land als Noorwegen en zijn Krone? Zo’n eigenwijs land dat helemaal niet meedoet met euro en EU? Daar moet het toch wel kommer en kwel zijn en ze moeten toch wel heel graag onze (af-)gewaardeerde euro’s willen? Neen, niets is minder waar. Ook dat land gaf gisteren weer minder Kronen voor een euro, minder dan 7,4 NKR voor een euro, zie onderstaande plaatje.

 

Mijn advies luidt dan ook, zoals altijd: bescherm u tegen koopkrachtverlies van fiatvaluta (geld waarin je vertrouwen zou moeten hebben) door de aankoop van fysiek edelmetaal.

Ik ben dit weekeinde even wat goud en zilver kopen. Voor betrouwbare bedrijven kunt u even googlen op AmsterdamGold, Goudpensioen, TheSilverMountain, Doijer&Kalff of HaagenInvest om er maar enkele te noemen.

Succes met de bescherming van uw waarde/kapitaal en een fijn weekeinde,

MMAP.

10 REACTIES

 1. MMap, over goud en zilver heb ik een paar korte vragen.

  1. Als je goud voor (bijv) 100% van de marktwaarde koopt. Hoeveel krijg je het terug als je het weer in de verkoop doet bij zo’n zelfde zaak?

  2. Na mijn weten was er een bank waarbij je goud kon kopen en ergens anders kon stallen. Je had zelfs de mogelijkheid om het gekochte goud in huis te halen. Deze kreeg onder een of ander bureaucratisch wet een verkoop verbod in nederland. Is deze nog steeds geldig?

  MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 2. Goed artikel mmap. Inderdaad de euro en dollar maken samen een glijvlucht naar beneden… Er is eigenlijk gewoon een valuta oorlog gaande. China beinvloed hun munt eigelijk altijd en Zwitserland heeft de munt ook gekoppeld aan de euro…en koopt dus ook als een gek euro’s om hun munt niet te duur te maken. De Pond is ook na weer 50 miljard extra geld niet sterker op geworden.

  MMAP [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Rupsie [1]: Hallo Rupsie.

  Jouw vragen:
  1. Verschil tussen inkoop en verkoop zal tussen de 25 en 30 euro per kilogram bedragen. Peanuts als je weet dat de inkoopprijs tegen de 41.900 ligt. En dan spreek ik even over de pure goudwaarde in euro’s.
  Maar dit dient genuanceerd te worden. Als ik bestel, doe ik dat bij gerenommeerde bedrijven, waarvan ik bijna onderaan in het artikel een paar voorbeelden (namen) heb genoemd. Met bestellen krijg je te maken met kosten voor aangetekende verzending en verzekering (enkele tientjes per bestelling). Omdat deze kosten per bestelling natuurlijk zwaarder doorwegen per gram edelmetaal als ik voor een paar honderd euro bestel, is mijn bestelgrootte doorgaans rond de 4000 euro (soms 3000, soms 5000, alnaargelang mijn budget het toelaat). Deze kosten krijg je dus niet “terug” als je weer wilt verkopen.

  Maar aan de praktische kant kan ik je een voorbeeld geven vanuit mijn inkoop van vorig jaar. Ik heb in 2011 verspreid over het hele jaar 12.500 in goud geïnvesteerd (en ongeveer hetzelfde bedrag in zilver). Mijn rendement op goud ligt op 8% inclusief de hier omschreven kosten (14,2% als ik alleen de goudprijs bekijk, dus zónder deze verzend- en verzekeringskosten). Zilver heeft het slechter gedaan, omdat ik in het eerste kwartaal zilver gekocht heb toen dit op 1200 €/kg stond en nu maar op een stukje boven de 700 euro staat. Maar goud houd ik aan voor koopkrachtbehoud/pensioen, zilver is voor mij puur belegging en gokken (= verwachting) op betere tijden.

  Ter vergelijking: de pensioenfondsen zijn in die periode van een dekking van rond de 105% gedaald naar 90%.
  Andere vergelijking: voor kapitaal op de bankrekening betaal je vermogensbelasting van 1,2% en dat bespaar ik dan weer.
  Nóg een vergelijking: ik geloof niets van de door de overheid opgegeven inflatie van 2,5-3% per jaar maar denk dat dit eerder tussen de 8-10% ligt. Dus van het momenteel negatieve rendement op zilver lig ik niet zo wakker, en mijn goud presteert dan eigenlijk beter dan die 14,2%.

  Beste is gewoon een mailtje of telefoontje aan zo’n bedrijf te wagen. Dan weet je het verschil tussen in- en verkoop zeker.

  Bovendien houd ik beide edelmetalen aan voor de langere termijn (circa voor over 15 jaar, wanneer ik denk te stoppen met werken). Ik houd mijn hart vast wat ik dan nog voor mijn NU verdiende euro’s zou kunnen kopen. En ik verwacht/hoop dat mijn goud zijn koopkracht zal behouden, ofwel dat ik vanwege de inflatie van valuta veel meer biljetten voor mijn goud zal krijgen. Kort voorbeeldje: een goede middenklasse auto kost NU 1 kg goud, ofwel ruim 40.000 euro. Ik denk (en specialisten: spreek me tegen als ik het verkeerd zie), dat zo’n kwaliteit auto over 15 jaar nog steeds 1 kg goud zal kosten… maar waarschijnlijk veel meer in euro’s.

  2. Wat een bank betreft weet ik dit niet. Bedoel je misschien GoldMoney? Daar kun (kon) je goud kopen dat opgeslagen wordt op enkele locaties in de wereld, o.a. London en Hong Kong als ik mij niet vergis. Heb ik nooit aan gedaan, ik houd edelmetaal zelf fysiek in bezit.

  Hopelijk beantwoordt dit jouw vragen. Zo niet: “shoot” verder met andere vragen. Waar ik kan zal ik ze proberen te beantwoorden.

  Rupsie [8] reageerde op deze reactie.

 4. @markus [2]: 🙂 Ik voel mij dan ook allerminst superieur. Ik kies slechts de voor mij beste methode om overheids-roverij zoveel mogelijk tegen te gaan. Bovendien zeggen dergelijke quotes mij weinig. Het is niet meer dan een mening en (vaak) pakkende kreet van iemand uit de oudheid. Wie zegt dat Confucius het bij het rechte eind had of niets meer was dan een arrogante vent? Ik heb hem niet gekend. U wel?

  Als alle geciteerde uitspraken waar zouden moeten zijn, is er voor elk citaat wel een tegengesteld citaat te vinden.

 5. @worry [3]: Dank. Helaas is ook de goudprijs gemanipuleerd. Als deze vrij gegeven zou worden… sodeju, dan zou hij in euro’s waarschijnlijk direct boven de 100.000 per kg komen. Laat dat maar gebeuren over een jaartje of 15. Haha.

 6. “currency wars” van james richards is een goed boek over de onderlinge waarde van geldeenheden van verschillende landen. Conclusie: iedereen maakt zijn munt zo goedkoop mogelijk om via export er weer bovenop te komen. Ook betaald het veel makkelijker terug in geld dat veel minder waard is. Lees ook een http://www.jsmineset.com voor meer info en achtergronden. (of luister naar de intervieuws op king world news).

 7. @Rupsie [8]: Natuurlijk snap ik dat niet iedereen zomaar 4000 euro in 2 maanden over heeft om in edelmetaal te beleggen. Voor de duidelijkheid: ik ben ondernemer en verdien best goed.

  Bij een baas zou ik verplicht worden een deel in mijn pensioenverzekering te steken. Nu is die verplichting er niet en kan ik zelf kiezen om mijn pensioen op te bouwen (met edelmetaa dusl, in mijn geval). Maar iemand die een goed salaris heeft bij een baas, tikt elke maand ook aardig wat af richting pensioenverzekering, zeker als daar nog werkgevers-aandeel in zit.

  Dus vergis je niet wat er straks van jouw salaris elke maand/jaar in een verplichte pensioenvoorziening verdwijnt, gerekend vanaf het zuivere brutoloon (brutokosten, inclusief werkgeversaandeel van jouw salaris). Als je een beetje goede baan en salaris hebt, gaat dat zeker ook boven de 500 euro per maand zijn.

  Staar je dus niet blind op mensen, die als ondernemer zoveel geld (of meer) over hebben voor dit soort dingen. Het uurloon ligt hoger, vanwege de risico’s als ondernemer… plus zij zijn vrijer om hun inkomen te besteden zoals zij willen, dus ook vrijer om een pensioenvorm te kiezen.

  Kortom: jouw overweging zou kunnen zijn dat je verplicht pensioenpremie moet afdragen, en daarnaast nog eens kijken wat je kunt overhouden om goud/zilver te kopen. En dat is een andere overweging, omdat ik die verplichte premies niet heb.

  En verder: natuurlijk kun je ook kleinere hoeveelheden kopen. Maar zoals je op de diverse websites kunt zien, is 10 blokjes van 5 gram goud veel duurder dan 1 blokje van 50 gram, dit vanwege de maakkosten van de goudbaren.
  Daarnaast is 10 keer een blokje van 5 gram naar jou verzenden (aangetekend en verzekerd) logischerwijs duurder dan 1 x versturen van 50 gram.

  Mocht je hier toch een deel van jouw inkomsten in steken, zul je de voor jou goed werkende modus moeten vinden. Bijvoorbeeld 3-4 maanden sparen en dán een iets grotere bestelling plaatsen. Ik koop ook niet elke maand iets, maar gemiddeld om de 2 maanden. Mijn doelstelling is om jaarlijks rond de 25.000 euro op deze manier veilig te stellen. Mijn inkomen laat dit toe en ik heb dan nog meer dan voldoende over om mijn rekeningen en verplichtingen te betalen en leuk en goed te leven. Ieders situatie is anders, ieder zal dus zijn eigen modus moeten vinden.

  Succes daarmee en mocht je vragen hebben hoor ik het wel. Je kunt eventueel ook een e-mail sturen naar info@vrijspreker.nl en duidelijk in de titel vermelden dat deze voor MMAP bedoeld is. Dan wil ik best de meer persoonlijke dingen beantwoorden die je misschien hier niet kwijt wilt vanwege de discretie. Discretie is bij mij zeer goed bewaard.

  Maar leuker is het om hier op het forum te discussiëren, dan kunnen anderen kritiek leveren, aanvullen of er wat van leren.

  En anders stuur je eens een artikeltje in als ingezonden stuk, met bijvoorbeeld niets anders dan jouw 2, 3, 5 of 10 vragen over geld/goud. Dan plaatsen we dat stukje en zul je vele reacties krijgen, denk ik. Stukjes insturen kan via gemelde e-mailadres.

  Enne… graag gedaan, Jij bedankt voor de goede vragen.

  Succes en groet,
  MMAP.

Comments are closed.