Grappig is dat de twee betekenissen van het woord ‘Laffer’ hier van toepassing zijn, maar ik heb het nu over professor Laffer van de Laffer-curve. Met de sigarettenaccijns is goed te zien dat bij verhoging van de belasting, de opbrengst voor de overheid AFneemt. De praktijk nagerekend door de tabakshandel.

 

In een advertentiecampagne wijzen de tabakshandelaren cs op basis van objectieve cijfers van de Belastingdienst, dat de geplande verhogingen van de sigarettenaccijns, hypocriet en contra productief zijn. Bijvoorbeeld toen in 2004 de accijns op sigaretten verhoogd werd, dacht de overheid jaarlijks € 400 extra te vangen. Dat werden er slechts € 42 miljoen extra!

Voeg daarbij de onverwachte consequenties die er bij elk overheidsingrijpen komen als, sluiting van tabaks- en tankwinkels in de grensstreken omdat men tegelijk met zijn rokertje dan ook meteen maar de benzine over de grens gaat halen. Dat wordt becijferd op  het verlies van 1500 bedrijven en 10.000 werknemers, dan kunnen we makkelijk stellen dat de accijnsverhoging vanwege extra uitkeringen en minder loonbelasting, zwaar negatief gaat uitpakken voor de staat.

Nu heb ik daar geen enkel probleem mee, hoe minder de staat krijgt hoe beter. Maar deze rups-nooit-genoeg zal snel tot de conclusie komen dat er dan nog maar meer ‘bezuinigd’  lees: elders meer belastingverhoging moet komen. Enfin, u begrijpt het al, daar gaat die Laffer curve ook weer op en zo belast de staat zichzelf kapot.

4 REACTIES

  1. De belastingen verlagen zou dan meer moeten opbrengen. Probleem is dat de overheid zich dan weer kapot spendeert. Linksom of rechtsom komt het er dus op neer: Dat ze gewoon niet begrijpen hoe je de overheids inkomsten en uitgaven controleert.

  2. Mijn Belgisch pakkie tabak kost 2,75. Diesel is er op het moment helaas duurder maar bepaalde voedsel artikelen zijn daadwerkelijk goedkoper als in Nederland. Al zijn de meeste supermarkt artikelen er duurder.

  3. toen (wel lang geleden) in belgie de belasting op beleggingen verhoogde van 20% naar 25% daalde de inkomsten
    toen men ze verlaagde naar 10% verhoogde de inkomsten
    toch zijn ze weer gestegen naar 25 %
    is dit domheid of afgunst van linkse partijen

Comments are closed.