Toen ik onlangs las dat Turkish Airlines door SKYTRAX onderscheiden is als beste  luchtvaartmaatschappij van Europa, was ik verbaasd.
Turkish Airlines is namelijk, alle cijfers vanaf 1970 aanmerking genomen, van alle Europese luchtvaartmaatschappijen de maatschappij met de hoogste ongevallenfrequentie.
De fataliteitsrate bedraagt  3,60 ( per miljoen vluchten, gecorrigeerd voor de percentages passagiers die de ongelukken overleefden).
Dit is meer dan het dubbele van de volgende op de lijst : Olympic Airways met een getal van 1,52 en ver boven KLM ( 0,81 ).
Het beste scoren British Airways en Lufthansa met respectievelijk 0,17 en 0,22.
Ook wanneer wij alleen naar de getallen kijken van de laatste tien jaar, komt   Turkish Airlines er niet geweldig af. Haar fataliteitsrate  ligt 423 procent boven het gemiddelde, alleen overtroffen door Aeroflot met  1807 procent en Air France met  949 procent.  Van  de laatste  maatschappij is het opvallend dat haar fatalititeitsrate de afgelopen 20 jaar zo toegenomen is.
Austrian Airlines en Finnair  hadden nog nooit een fataal ongeluk.
Alle bovenstaande gegevens zijn ontleend aan de Flight  Safety Reports van Dr. Todd Curtis.
Dat was eveneens het geval met Olympic Airways, tot het op een dag in 1968 een advertentie plaatste waarin de maatschappij zich op dit feit beroemde.
Nog dezelfde dag  vloog het toestel van Herakleion
naar Athene zich te pletter tegen een berg.
Hugo van Reijen
Linkje met scores van luchtvaart maatschappijen en luchthavens:
http://www.airlinequality.com/index.htm
Dode passagiers klagen niet, logische toch?
Beter een ongeluk terwijl je net goed gegeten hebt en bediend bent door een hartelijke goed uitziende dame dan hetzelfde euvel nadat je iets in je gezicht is gegooid door een mens die alleen voor het geld rondloopt; nog afgezien van dat je het in THY met gestrekte benen in economy kan doen hetgeen onmogenlijk is in enige andere ‘carier’.
hugo van reijen [4] reageerde op deze reactie.
@Eric [3]:
Maar wat heb je aan de mooiste bediening, als je weet dat de kans op een fataal ongeluk zoveel groter wordt?
Is de piloot niet de belangrijkste persoon aan boord?
Hugo van Reijen
Comments are closed.