Het goede  nieuws. De kieskring BES eilanden is binnen. Wellicht hoort u ooit nog een keer de details hoe de LP dit heeft weten te bereiken. Ik weet zelf nog niet het hele verhaal maar ik heb begrepen dat het in 2 dagen gelukt is meer dan 30 ondersteuningsverklaringen te verkrijgen. Mooi resultaat. Maar de LP is er nog niet, er moet de komende paar dagen nog veel actie ondernomen worden met relatief weinig vrijwilligers.

Als het lukt Bonaire binnen te hengelen dan moeten Drenthe, Zeeland en een handvol andere kringen geen probleem meer zijn voor de LP moet ik zo denken. Hedenavond wordt onder meer een poging gedaan Flevoland binnen te krijgen. Middels het noodscenario dat bestaat uit het posten voor het stadhuis en ter plekke personen aan te spreken en te verzoeken een ondersteuningsverklaring te ondertekenen. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat deze het een goede zaak vindt dat de LP meedoet aan de verkiezingen, dit is wel openbare informatie. Achteraf is dus na te gaan wie heeft getekend.

Er zijn nog genoeg kieskringen waar het noodscenario moet worden toegepast en maar weinig vrijwilligers. De gele kringen in onderstaand plaatje zijn de grootste issues:

De wereld gaat niet veranderen als de LP in iedere kieskring vertegenwoordigd is. Het lijkt me wel een positieve bijdrage. Ook financieel voor de campagne, dan komt de inleg weer terug. Geld dat gestoken gaat worden in libertarisch getinte mediaboodschappen en campagne materiaal.

Ik kan me voorstellen dat lezers van Vrijspreker een keer in actie willen komen. Er wordt vaak genoeg gesteld dat een beetje rondhangen op internet niet veel resultaat heeft. Welnu. Dit is een mogelijkheid om woorden om te zetten in daden. Als u libertarische actie wenst te ondernemen dan zou u door het meehelpen met het uitvoeren van het noodscenario juist in de komende dagen een zeer positieve bijdrage kunnen leveren. U probeert dan gemeentehuis bezoekers te overtuigen van het afgeven van een ondersteuningsverklaring. Als u bereid bent bijvoorbeeld morgen mee te helpen of op maandag, dan kunt u zich opgeven via 0630009351. De keuze is aan u. Mailen kan naar hendrik.brouwer@libertarischepartij.nl. Volgens mij is iedere hulp welkom, ook als u slechts ’s middags kan helpen.

Ik wil wel een nuancering plaatsen. De LP weet veel in beweging te brengen, maar de politiek zal niet de oplossing zijn. De oplossing is dat de meeste Nederlanders het NAP gaan aanhangen en het gewoon gehad hebben met collectivisme. Inzien dat de afhankelijkheid van de overheid contra productief is en een vrij, volwaardig en moreel leven in de weg staat. Dat is wat nodig is voor vrijheid, niets anders. De LP kan 1 van de instrumenten zijn om daar te komen. Libertarisme is juist een stroming die niet politiek kan worden afgedwongen. Dit is iets waar de meesten volgens mij wel van zijn doordrongen, maar waar ik toch van tijd tot tijd op zal wijzen. Er kleven zelfs risico’s aan een politieke benadering.

22 REACTIES

 1. Korte update: Drenthe en Flevoland zijn binnen.

  Extra aandacht is gevraagd voor Amsterdam, Den Haag, Westelijk Noord Brabant, Zeeland en Limburg (van dringend naar iets minder dringend)

 2. Ik snap het niet, op de LP bijeenkomst afgelopen woensdag in Groningen werd gemeld dat Drente al binnen was en nu wordt hier gisteren gemeld dat die nog niet binnen was? En uit het kaartje lijkt Limburg al binnen te zijn terwijl hierboven in de update van Hendrik aangegeven wordt dat in Limburg nog gezocht wordt..?

 3. Wellicht zit er een verschil tussen de toezeggingen en de daadwerkelijk ingeleverde verklaringen.
  Op flitsservice.nl zijn ook al een flink aantal verklaringen bijeen gesprokkeld, wellicht dat er meerdere fora zijn die een Libertarische gedachtegoed supporten.

 4. Er is weinig tot bijna geen animo onder libertariers om de LP te steunen deel te laten nemen aan de verkiezingen, zelfs in steden als Amsterdam en Den Haag, afgaande op de bereidheid tot ondertekening.
  Zou dat te maken kunnen hebben dat veel libertariers het idee van deelname aan de democratische politieke arena niet vinden stroken met hun idee over het libertarisme? Of komt het door wellicht het gezicht (figuurlijk) van de LP, de voorzitter? Zou een andere voorzitter meer mensen kunnen enthousiasmeren?
  Ik zelf meen het eerste. Maar misschien komt het wel door heel wat anders.. In ieder geval, het gaat erg moeizaam.

  Sander [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Sander [5]:
  Ik zelf denk dat het meer komt doordat libertarier zijn nogal inconsistent is met het promoten van een democratisch politiek proces.
  Als ik gelijk heb, stemt dat zeer tot hoop over de ratio van de gemiddelde libertarier. Dat doet mij deugd!

 6. @Egor [10]:

  “lees jij die politieke verkooppraatjes nog?!”

  LOL

  Nee normaal niet. Dit was de eerste. En misschien ga ik dat wel wat vaker doen, zodat het duidelijk wordt dat er mensen zijn op de Vrijspreker die laten we maar zeggen kritisch zijn over de huidige aktie van de LP.

  Ik heb het programma niet gelezen en ik vraag me af of- en in hoeverre de dames en heren kandidaten zich geroepen voelen om de overigens niet onaanzienlijke inkomsten als kamerlid, onder geweld afgetroggeld uit de zakken van bea’s onderdanen, te weigeren uit principe.

 7. @Sjakko [8]:

  Er komen geen LPF-toestanden binnen de LP, omdat de LP geen zetel haalt. Mogelijk haalt de partij bij verkiezingen in 2016 1 zetel. Maar ook met 1 zetel kun je niet rollebollend over straat gaan, omdat Toine Manders moeilijk ruzie kan hebben met zichzelf!

  Tegen de tijd dat de LP twee zetels haalt is er denk ik sprake van een ZEER professionele organisatie binnen de LP. Dus ook dan geen LPF-achtige toestanden.

  Andre [16] reageerde op deze reactie.

 8. Misschien zijn er mensen die doordeweeks verhinderd zijn, maar morgen wel kunnen flyeren voor de LP. In sommige gemeentes zijn de stadhuizen ook op zaterdag open. Misschien is het dan een idee om het speerpuntenoverzicht en ondersteuningsverklaringen voor het betreffende kiesdistrict mee te nemen. Het speerpuntenoverzicht vertelt kort en bondig waar de LP voor staat:

  http://www.libertarischepartij.nl/wp-content/uploads/2012/07/LP-speerpuntenoverzicht-2012-2017.pdf

  Speerpuntenoverzichten zijn ook leuk om uit te delen. De ondersteuningsverklaringen vind u hier:

  http://www.libertarischepartij.nl/2012/07/download-jouw-ondersteuningsverklaring-hier/

  Dan de gemeentes met op zaterdag geopende burgerloketten (overgenomen van LP-site):
  Almere (10:00-15:00)
  Alphen aan den Rijn (10:00-12:00)
  Amersfoort (09:00-12:00)
  Amsterdam (09:00-12:00)
  Castricum (10:00-12:00)
  De Ronde Venen (10:00-13:00)
  Goes (10:00-12:00)
  Lansingerland (09:00-12:00)
  Leiden (09:00-13:00)
  Zoetermeer (10:00-13:00)
  Zwijndrecht (09:00-12:00)
  Kijk op de website van de gemeenten voor meer info.

  Rechtse Rakker [15] reageerde op deze reactie.

 9. @Rechtse Rakker [14]:

  En misschien is het een idee om de verzamelde ondersteuningsverklaringen te faxen of mailen (inscannen het liefst PDF) naar OSV@libertarischepartij.nl

  Versturen per post kost namelijk tijd. Met als risico dat het allemaal niet op tijd bij de kiesraad komt….

  Faxen kan vaak in internetcafes of belwinkels en anders mogelijk het gemeentehuis.

 10. Wat is nu precies de stand van zaken? Ik had vandaag een drukke dag. Door bovenstaand kaartje dacht ik over de ondersteuningsverklaring “niet nodig dus”. Ik woon in Amsterdam. Heb je daar nu WEL of NIET ondersteuningsverklaringen nodig?

  Zo ja, ga ik morgenochtend ff op de koffie bij de ambtenaartjes. Maar laat dat wel op tijd weten. De organisatie maakt een rommelige indruk.

  Graag gedaan…

 11. Aanvulling: Ik had vandaag een drukke dag (op de dag dat ik langs het gemeentehuis wilde gaan)

 12. Ik krijg zelf wel eens het gevoel dat het hopeloos is anderen te proberen te overtuigen. De implosie van een beschaving is als de implosie van een ster tot een zwart gat. Je moet niet denken dat je het kunt tegenhouden. Cato the younger kletste zich ook een slag in de rondte om het tij te keren, maar dat soort dingen lukt meestal niet. Als een appel gaat rotten, dan is dat proces niet om te keren en kan ie niet gaan ontrotten.
  Je kunt hooguit vluchten.

  Ratio [21] reageerde op deze reactie.
  Andre [22] reageerde op deze reactie.

 13. @pcrs [20]:

  “Ik krijg zelf wel eens het gevoel dat het hopeloos is anderen te proberen te overtuigen.”

  Overtuigen van wat precies ? Dat het principe “iets voor niets” opgegeven dient te worden ? Dat je je eigen verantwoordelijkheid dient te nemen voor je leven ? Dat je anderen geen kwaad mag toebrengen ? Dat niets zeker is (behalve de fysieke dood) ?

  Vluchten is niet de enige optie. Mensen willen hun eigen situatie verbeteren. En er zijn mensen die denken dat het niet hopeloos is om anderen te overtuigen dat ze wél hun eigen situatie en die van anderen kunnen verbeteren, en dat hun leven zin heeft. Denk aan Ghandi bijvoorbeeld.

  Gewoon doorgaan, dus.

Comments are closed.