De polder De Beemster in Noord-Holland bestaat 400 jaar. De droogmaking van de Beemster was begin zeventiende eeuw een particulier initiatief van Amsterdamse patriciërs en kooplieden. In tegenstelling tot onze huidige infrastructuuroperaties was de Beemster wel op tijd en binnen het budget klaar. Met de middelen uit de 17e eeuw verslaan onze voorouders met gemak de overheid van nu.

In mei 1607 werden de plannen gemaakt en in mei 1612 was de Beemster een feit. Binnen het budget van 2 miljoen gulden en met hulp van meer dan veertig molens werd het Beemstermeer drooggemalen. In vijf jaar voor elkaar. Tegenwoordig is men al tien jaar bezig voor de voorbereiding van een stukje snelweg.

Initiatiefnemers waren de broers Van Oss, kooplieden en oprichters van de VOC. Samen met Jacob Poppen (VOC bewindvoerder), de broers Ten Grotenhuys, Pieter Boon en Jan Crook gingen zijĀ  onder de naam Beemster Compagnie ‘van Water Lant maecken’.Ā  Het gewonnen land werd ingezet voor veeteelt en buitenplaatsen. In 1640 waren er al ruim tweehonderd stolpboerderijen.

De structuur van de Beemster zoals die origineel werd opgezet, is nog steeds goed zichtbaar. In de nieuwe polder werden tien wegen aangelegd, vijf horizontaal en vijf verticaal. Tussen de wegen en sloten ontstonden vierkante stukken van elk exact honderd morgen land. Deze vierkanten konden weer opgedeeld worden in vijf stukken land van twintig morgen.

Het succes van de particulier drooggemalen Beemster laat zien dat via ondernemersschap wél deadlines gehaald kunnen worden en men wél binnen het budget kan blijven. Als er mensen met hun privévermogen in zitten dan is het resultaat een wereld van verschil ten opzichte van incompetente en ongeïnteresseerde ambtenaren die met belastinggeld strooien.

 

32 REACTIES

  1. @Boer op Klompen [28]:

    Dat hele monopolieprobleem zie ik niet zo. Je gaat ergens een huis kopen of huren en weet dat je daarbij een contract moet afsluiten met een wegeigenaar (waarschijnlijk een lange-termijncontract). Je kunt dus duidelijk een keuze maken TUSSEN verschillende wegeigenaren. Dat is toch concurrentie? Ik zie het probleem niet zo…

    Boer op Klompen [32] reageerde op deze reactie.

  2. @Rechtse Rakker [31]:
    Sorry voor de late reactie, maar moet ook werken.
    Tja, het hangt er natuurlijk onder andere vanaf hoe ‘plaats-gebonden’ je bent of je werkelijk die keuzevrijheid hebt. Veel mensen zijn in ieder geval behoorlijk plaatsgebonden, door bv hun werk, gezin ed. of ze ervaren dit in ieder geval zo. Als je dat in acht neemt kun je waarschijnlijk dus niet kiezen tussen verschillende wegeigenaren omdat er zeer waarschijnlijk geen 2 of meer wegen voor jouw huis/grond liggen.

    Hoe ernstig een monopolie zal zijn blijft natuurlijk de vraag. In het gunstigste geval zal de monopolist genoegen nemen met wat extra winst, en als de factor 7 van Ron Arends klopt heeft hij nogal wat marge voordat ie duurder is dan onze huidige monopolist. Dus zouden we beter af zijn.
    In een ongunstigere situatie kan er zoiets ontstaan zoals ik eerder heb geschetst.

    feit blijft in ieder geval dat bij infrastructuur de corrigerende factor die mij onontbeerlijk lijkt in een vrije markt (om nog te kunnen spreken van een ‘vrije’ markt) nl concurrentie erg moeilijk is of zelfs zal ontbreken.

    Wat de gevolgen daarvan zullen zijn is natte vinger werk maar een artikel schrijven over private bedrijven die in het verleden projecten hebben gerealiseerd en denken daar iets mee aan te tonen is mijns inziens absurd.

    Waarom trouwens zelden of nooit artikelen met een zelfkritische blik hier op vrijspreker? Er zijn op deze site recent verschillende topics over infrastructuur geweest. En in de comments zijn verschillende bezwaren geopperd. Maar in plaats van er serieus op in te gaan blijft men doorgaan over hoe slecht de situatie nu is en hoe veel beter die zou zijn onder libertarisme. De mogelijke problemen totaal negerend.

Comments are closed.