De bekende Amerikaanse media-instanties berichtten de afgelopen tijd veelvuldig over de beslissende nederlaag van Ron Paul in Nebraska. Deze staat – de laatste die nog een conventie moest houden – was Paul’s laatste hoop geweest de pluraliteit aan gedelegeerden in minimaal vijf staten achter zich te scharen. Het verlies betekende een teleurstellend einde aan de campagne voor de vrijheid. Tenminste, dat is wat de media ons hebben doen willen laten geloven. (Dat waren vijf werkwoorden achter elkaar, maar dat terzijde.)

 

Ik heb persoonlijk met verbazing de betreffende berichtgeving gevolgd. Ik kon mij een zeker moment in mei herinneren waar nota bene FOX News berichtte dat Paul de pluraliteit in vijf staten reeds behaald had en zijn nominatie voor de Republikeinse Conventie in Tampa een feit was (1). Dit klopte toen en het klopt nog steeds.

De vijf staten waar het om gaat zijn: Nevada, Maine, Minnesota, Iowa en Louisiana. Afhankelijk van bepaalde ontwikkelingen – waaronder een rechtszaak in Massachusetts (2) – kan hij daar nog Colorado en dus Massachusetts aan toevoegen. Er was nog de nodige discussie over de ‘kandidaat-gebondenheid’ van bijvoorbeeld de gedelegeerden uit Nevada. Deze discussie is echter irrelevant, aangezien de wel of niet gebondenheid van gedelegeerden geen invloed heeft op de mogelijkheid tot nomineren van een potentiële kandidaat. Paul won vijf staten, dus zijn naam mag – volgens de regels van de RNC – op het nominatiebriefje. Het valt nog te bezien of de Partij zich ook aan haar eigen regels houdt. Als private organisatie worden ze hier namelijk niet toe verplicht.

Een nominatie is niet slechts een formaliteit. Een nominatie zal ook spreektijd opleveren tijdens de conventie. Dit kan belangrijk blijken met het oog op mogelijke veranderingen aan het Repulikeins partijprogramma. Spreektijd of niet, de geruchten gaan dat er een handreiking gedaan zal worden. Business Insider (3) bericht dat Paul’s “Audit the FED” een realiteit zou kunnen worden onder een Mitt Romney presidentschap. Toezicht op de activiteiten van de Federal Reserve is al langer een punt dat Paul nauw aan het hart ligt. Bovendien is het populair bij welhaast het gehele Republikeinse electoraat; ‘across the board’, zoals dat heet.

Dus, wat er ook gebeurt in Tampa; interessant wordt het zeker. In ieder geval vertrekt er eind Augustus een indrukwekkend leger (100,000+) aan ‘Paulites’ naar Tampa voor de goede zaak (4) en denkt Ron Paul zelf dat hij 200 gebonden gedelegeerden zal kunnen noteren en liefst 300 Romney gedelegeerden die in werkelijkheid Paul steunen.
Een exclusief Romney-feestje zal het niet worden. Spektakel gegarandeerd.

1: http://www.youtube.com/watch?v=GlCZh5b0PFU

2: http://www.youtube.com/watch?v=YnL9sMpAe7A

3: http://www.businessinsider.com/ron-paul-audit-the-fed-gop-republican-platform-national-convention-2012-7

4: http://www.youtube.com/watch?v=MDqmYbkqKA8

Ingezonden door R.F.

8 REACTIES

 1. @pcrs [1]:
  Ja, hij heeft recent zijn laatste dingen als congreslid gedaan en zal binnenkort een einde maken aan zijn politieke carrière, verwacht ik. Dat neemt niet weg dat er theoretisch nog een kans, hoewel klein, aanwezig is dat hij alsnog genomineerd wordt. Daarbij hoopt hij nog zijn invloed te gebruiken om op de conventie nog het een en ander te bereiken. Ook zal er naast de conventie een heus Paul-Fest in Tampa gehouden worden en dat zal niet onopgemerkt blijven.

 2. Er zijn zelfs meer dan 5 staten waarbinnen aan de gestelde kwalificaties wordt voldaan. De vraag is alleen of die staten het toe gaan staan en de paul-supporters niet gezuiverd worden zoals nu in Massachusetts en Ohio aan de gaan is. Paul kan gewoon vanaf de vloer genomineerd worden. Zonder problemen. De vraag is alleen hoeveel stemmen er naar hem zullen gaan.

 3. @Anno Zijlstra [4]:
  Klopt, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik, gezien het geringe verschil, liever nog eens vier jaar Obama zie regeren dan Romney. Veel zal er toch niet veranderen en Romney is toch wel de onbetrouwbaarheid zelve.
  Ik hoop dat Gary Johnson deze verkiezingen als ’third-party candidate’, Ross Perot voorbij kan streven.

  RH [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Reinder [5]:
  Wat een onzin. Natuurlijk is Romney niet de ideale kandidaat, maar de verschillen tussen Obama en Romney worden steeds duidelijker zichtbaar en zijn groot genoeg om als libertarier voor Romney te kiezen. Drie van de belangrijkste zijn Obama’s socialistische healthcare plan, zijn Keynesiaanse stimulussen, en het feit dat hij bij nog 4 jaar een nieuwe rechter mag kiezen zodat het 2nd amendment niet meer op een meerderheid berust. Dat zijn 3 flinke vrijheidsinperkingen die voorkomen kunnen worden als Obama in november verliest.

  Reinder [7] reageerde op deze reactie.

 5. @RH [6]:
  Dat ben ik allemaal totaal niet met je eens. Zijn Affordable Care Act is weliswaar niet wenselijk, maar wat moeten we van Romney verwachten? Dit mandaat is gebaseerd op een plan dat Romney in zijn eigen staat ooit introduceerde. Ik verwacht niet dat daar ontzettend veel aan zal veranderen. De Keynesiaanse stimulussen worden door beide kanten gebruikt, zij het op verschillende manieren. De ene kant gaat voor de landelijke overheidsdiensten en de andere kant wil de oorlogen blijven financieren. Dan ga ik toch voor de interne programma’s bij gebrek aan betere keus. Wat betreft het 2nd Amendment is jouw angst niet gegrond. Vergeleken met alle voorgaande presidenten heeft Obama het gunstigste beleid gevoerd tegenover de NRA.

  Ik heb liever Obama nog maar een keer, omdat ik vooral ook vertrouwen in zijn vrouw heb. Obama is verre van ideaal, maar is zeker qua karakter een geschiktere president dan beroepsopportunist Romney.

  Natuurlijk zie ik nog altijd meer in Gary Johnson als alternatief.

  RH [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Reinder [7]:
  Obama is net zo oorlogszuchtig, zie Libya. Obama heeft al 2 rechters benoemd die anti-2nd amendment zijn en heeft er nog maar een nodig. Zie bijv: http://dailycaller.com/2011/12/12/the-obama-administration-is-planning-a-second-term-attack-on-gun-rights/ Hij heeft ‘karakter’, ja, maar ik kijk liever naar de inhoud en dan is gebleken dat Obama een marxist is. Bovendien zal het met Romney meevallen. Ik had natuurlijk ook liever Gary Johnson gezien, maar de libertarische druk op Romney groeit, Paul gaat in Tampa invloed opeisen en daar kan Romney niet omheen.

Comments are closed.