Volgens FOK! raaskalt premier Mark Rutte er weer vrolijk op los. Ditmaal terwijl hij stil stond bij ons onmenselijke slavernijverleden.

Ter leering ende vermaeck heb ik enkele citaten uit het artikel van commentaar voorzien.

Slavernij neemt volgens Rutte ‘iets’ van mensen af dat alleen aan die mensen zelf toebehoort. “Het berooft het individu van de vrijheid zijn eigen keuzes te maken. Het reduceert mensen tot productiemiddelen. En het stelt het geldelijk gewin van een beperkte groep boven de menselijke waardigheid van velen.”

Een gotspe om dit uit de mond van Mark Rutte te horen. Hij staat zelf immers aan het roer van een organisatie die ons meer vrijheden afneemt dan de maffia en alle andere boeven van Nederland tezamen! Eigen keuzes maken? Niet wat betreft het onderwijs dat we verplicht tot minstens het zestiende levensjaar moeten volgen. Geld uitgeven aan zorg? Vergeet het maar, dat mag alleen de staat. Werknemers in dienst nemen zonder eindeloze regels? De vrijheid om zelf de inhoud van je contract uit te onderhandelen is ons al lang geleden afgenomen. Bovendien moet je de helft van je inkomsten aan Vadertje Staat overmaken. Dus wie reduceert ons nou eigenlijk tot productiemiddelen? Dat we de helft mogen houden is dan zelfs nog logisch te noemen, dat bespaart de overheid de moeite om ons rats, kuch en bonen voor te zetten.

Van slavernij moet volgens Rutte in de ‘allerscherpste’ termen afstand worden genomen. De premier noemde het ook wrang dat het zo lang duurde voordat Nederland de slavernij verbood. “Te lang is slavernij in ons land en de andere delen van het Koninkrijk ‘gewoon’ geweest. Iets dat erbij hoorde. Te lang hebben oneigenlijke argumenten vóór de slavernij het gewonnen van het enige argument dat telt: namelijk dat ieder mens eigenaar is van zijn eigen leven.”

Het is in Nederland bepaald niet zo dat ieder mens eigenaar is van zijn leven. Dat zijn we alleen bij de gratie van de overheid. Alles wat je vandaag doet kan morgen verboden zijn en alles wat je nalaat zou verplicht kunnen worden. Het is logisch dat Mark Rutte dat niet wil erkennen, het is dan tenslotte lastig de baas spelen over de brave burgers.

Nederland is het verplicht wereldwijd en in eigen land te blijven vechten tegen allerlei vormen van slavernij, aldus de premier. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan kindsoldaten in Afrika, mijnwerkers in India, mannen, vrouwen en kinderen in sweatshops in Mexico en China en Oost-Europese en andere vrouwen die in de prostitutie worden gedwongen. “Daartegen moeten we blijven vechten. En dit is de dag die ons daaraan herinnert.”

Niet alles dat Mark Rutte noemt is slavernij. Het bevrijden van kindsoldaten is een goede daad, daarover valt niet te twisten. De mannen, vrouwen en kinderen in sweatshops werken er doorgaans vrijwillig om dezelfde reden als dat ze al het andere doen in hun leven: het is beter dan alle alternatieven. Sweatshops zijn bijna zonder uitzondering beter dan hun lokale concurrenten die minder goede arbeidsomstandigheden leveren tegen een lager loon. Omgerekend naar Westerse maatstaven zijn die Sweatshops natuurlijk een soort legbatterijen, maar het is een noodzakelijke stap tussen armoede en welvaart. De kinderen van de huidige generatie in de sweatshops zullen niet meer voor dezelfde prijs dat zware werk gaan doen en de sweatshops zullen dan verplaatst worden naar landen waar de armoede nog schrijnender is. Het werkt beter dan ontwikkelingshulp en wij zeggen toch ook niet graag ‘nee’ tegen goedkope producten.

Wat betreft de prostitutie: het is een mythe dat een aanzienlijk deel van de vrouwen het onder dwang doet. Lees maar eens het blog van Zondares die daar uitgebreid op ingaat en zij is één van de weinigen die daadwerkelijk het vak uitoefent en van zich laat spreken. Het werk van de vrijwillige prostituées wordt juist zoveel mogelijk onmogelijk gemaakt. De CU wil het zelfs helemaal verbieden. De nieuwe registratieplicht maakt gehakt van de anonimiteit van prostituées en door het sluiten van ramen stijgen de huren tot exhorbitante hoogten. Deze kwetsbare en weerloze groep krijgt het daardoor alleen maar moeilijker.

Verder is het opmerkelijk dat we volgens Rutte ‘rekenschap [moeten] afleggen voor deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis’. We kunnen en mogen niet weglopen voor de feiten.’ Slavernij is op dit moment wijder verbreid dan ooit (zie de wiki). Wij Nederlanders moeten ‘rekenschap afleggen’ over zaken die we helemaal niet hebben gedaan? Tenslotte zijn de slavenhandelaren al lang dood en het is maar de vraag of ze wel zoveel spijt hebben als Mark Rutte ons wil laten geloven. Als Mark Rutte de Marokkanen had opgeroepen om hun excuses aan te bieden voor het gedrag van hun huidige generatie landgenoten was het land te klein geweest! Maar wij moeten ons verontschuldigen voor gedrag van onze voorouders? Wiens hielen probeert Mark Rutte hier nou eigenlijk schoon te likken? Ik betwijfel of Rutte de moed heeft om van een Soedanees excuses te eisen. Volgens de reeds genoemende wiki is slavernij nog altijd endemisch in Sudan.

19 REACTIES

 1. Je zou bijna denken dat hij het begreep. Ik had verwacht dat hij zich wel in andere taal zou uitlaten. Meestal wordt er dan op gehamerd dat slavernij iets met huidkleur of zwepen te maken heeft om weg te blijven uit de gevarenzone. Mark dartelt vrolijk langs de afgrond.

 2. “Bovendien moet je de helft van je inkomsten aan Vadertje Staat overmaken”

  De helft?

  -6 maanden sta je voor de staat te werken.
  -plus nog 1 maand voor de accijns/btw op je benzine
  -plus nog 1 maand voor die verplichte ziekenzorgpremie
  -accijns/milieuheffingen/btw op afval,energie,OGB nog 1 maand
  -BTW op je voeding,kleding en andere artikelen nog 1 maand
  -Bekeuringen/parkeermeters/wegenbelasting nog een paar weken

  En de rest geven de meeste mensen vrijwillig af aan de banken.
  Kopen een huis van 250.000 en betalen ruim 500.000 ton terug in 30 jaar.
  Kopen alles op krediet tegen 15% rente en ga zo maar door…
  Of een woekerpolisje….

  Laten we AUB stoppen met zeggen dat politici dom zijn! Dit hierboven toont aan dat ze alles behalve dom zijn! Maar wie is nou wel dom in dit hele verhaal?

  Locke [10] reageerde op deze reactie.
  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 3. Even iets rechtzetten de NL waren slavenhandelaren wij vervoerde ze in onze schepen over de wereld. De grootste slavenhandelaren en jagers waren de Arabieren. Deze Arabieren gingen inAfrika op slavenjacht met ,vrije, zwarten die in dienst waren van de Arabieren en hun eigen mensen verraden en gevangen namen!!! Ik praat niet goed dat wij ze vervoerd hebben op onmenselijke slavenschepen maar je moet het verhaal wel goed vertellen. Ook de Engelsen, Spanjaarden en Portugezen hadden slavenschepen!!!

 4. @David [6]:

  “Slaves leased by their owners were more often paid a bonus or overtime. Since someone who leased a slave was liable if the slave was killed or injured, whippings were (somewhat) limited. But, owners often paid their own slaves overtime, suggesting that some owners understood that rewards motivated their slaves better than punishment.

  Slaves working in forestry, mining, and industry were often paid a piece-rate, with a bonus for exceeding the quota. Frederick Law Olmstead toured the eastern seaboard on the eve of the Civil War and reported that slaves in tobacco factories, forestry, and mining earned “over-wages.”

  Even slaves working in agriculture were sometimes paid a bonus, especially during the harvest when more work was required. By custom and law, slaves were not required to work on Sunday. If slaves worked for their owner or for someone else, they would be paid.”

  Slaven kregen in sommige gevallen wel degelijk betaald, hoeveel dat ze kregen was natuurlijk geheel afhankelijk van de eigenaar zoals in ons huidige systeem de hoeveelheid vrij besteedbaar inkomen geheel afhankelijk is van de overheid. (in synergy met div. corporate lobbys)

  Daarnaast mogen we in NL ook geen wapens dragen, de verschillen tussen ouderwetse en moderne slavernij zijn dus een stuk kleiner als dat je op het eerste gezicht verwacht.

  Igor [9] reageerde op deze reactie.

 5. @J.H [2]: Je hebt gelijk, maar waarom denk je dat deze mensen allemaal dom zijn? Heeft het misschien iets t maken met het onderwijsmodel dat volledig in handen s van de overheid?

  Toch is het zo dat mensen naast school, zichzelf financieel zouden kunnen onderwijzen. In enkele familes van nederland behoort het gewoon tot de opvoeding. Het is deels te wijten aan de gemakzucht van de mensen zelf.

  De rijken komen bij het Haags Juristen College langs en maken het zichzelf wat gemakkelijker.

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.
  J.H [14] reageerde op deze reactie.

 6. @Locke [10]:

  “maar waarom denk je dat deze mensen allemaal dom zijn?”

  Hele goeie vraag! Die vraag heb ik mezelf al honderden keren gesteld. Maar ook andere vragen die erop lijken als: hoe krijgt een klein lelijk mannetje met een klein snorretje het voor elkaar om miljoenen soldaten voor hem te laten vechten?
  Het lijkt wel of ze het volk alles gewoon wijs kunnen maken.

  Heeft grotendeels met het onderwijsmodel te maken denk ik ja.
  Maar het blijft vreemd, als jij en ik proberen om iemand 10 maanden per jaar voor ons te laten werken zonder hem ook maar een cent te geven zal ons dat niet lukken. We zouden keihard uitgelachen worden. Maar de staat lukt dat wel en de meeste schaapjes zijn de staat ook nog dankbaar voor dit bedrog.

  Ik denk dat het met conditionering te maken heeft. Vanaf je geboorte wordt dit proces in gang gezet. Via TV,media en school wordt je je hele leven lang geconditioneerd. Ook Hollywood en MTV hebben hier een gigantische invloed op. Mensen geloven wat ze in die films zien. Willem Middelkoop zei eens: 80% is spin/propaganda en wordt met een doel uitgezonden.Duizenden spindoctors zijn dagelijks bezig met de kudde te sturen.
  En dat lukt maar al te goed kennelijk. Mensen vertrouwen de staat volledig en wantrouwen hun medeburgers enorm. En dit is precies hoe de politiek dit wilt.
  Er zit dus een hele psychologie achter die politiek, een psychologie van mensen angstig maken,onzelfstandig en vooral dom houden en zorgen dat ze zich afhankelijk voelen van de politiek.

  En toch blijft het vreemd, ik snap niet hoe mensen zo naief kunnen zijn. Ik durf te wedden dat als banken morgen een nieuw soort woekerpolis op de markt brengen, dat ze na een paar jaar weer precies dezelfde verkoop cijfers zullen behalen.

  Echt ongelooflijk maar waar!

  Locke [16] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [11]:

  Dat hangt dus van je consumeer gedrag af. Ik wilde in mijn reactie niet teveel overdrijven maar je hebt gelijk, dit ligt voor de meeste mensen veel hoger dan 1 maand.

 8. @J.H [14]: Ik vind je reactie alles behalve ongelooflijk en onderschrijf hem volledig.

  Daarbij komt nog dat de belastingdruk systematisch is opgevoerd.

  Ken je het experiment met de kikker en een pan kokend water?

  De kikker zal onmiddelijk wegringen als je hem in een pan kokend water gooit, maar zal blijven zitten wanneer je met koud begint en de temperatuur stukje bij beetje laat oplopen.

  De mensen in Nederland weten heemaal net meer wat normaal is en kunnen dan ook niet meer zuiver denken.

  Het enige waar ik ng niet uit ben is he het in de geschedenis toch ooit zo heeft kunnen lopen dat we van een welvarend klassiek liberaal land zijn gedegradeerd tot een onderdeel van de communistsche EUSSR. Waarschijnlijk door het systeatisch opvoeren, maar ik kan er toch niet bij he het ooit zo heeft kunnen lopen.

  J.H [18] reageerde op deze reactie.

 9. @Locke [16]:

  “De mensen in Nederland weten heemaal niet meer wat normaal is en kunnen dan ook niet meer zuiver denken”

  Inderdaad, hun denken hebben ze volledig in handen van de staat gegeven. Als makke lammetjes nemen ze alles aan. Een woekerpolis wordt pas een woekerpolis als de TV dat zegt. Als de TV hun verteld: wij zijn het beste jongetje van de klas , dan is dat zo. Als ze een paar maanden later horen dat dat toch niet zo is, dan wordt men opeens bang. Zelf denken zit er helemaal niet meer in nee.

  Ik vraag me ook af hoe het zover heeft kunnen komen, ik denk alleen niet dat het toeval is. Eigenlijk kan men in de hele geschiedenis lezen dat koningen,kerken en regeringen constant bezig zijn geweest om hun volk te domineren en volgzaam te maken.
  Dit gebeurde vrijwel altijd via dezelfde middelen. Vijanden bedenken en angst aanpraten met als doel het volk afhankelijk te houden.
  Maar eerlijk gezegd, en dan sla ik misschien wel door, denk ik dat er de laatste eeuw ook genoeg onderzoeken in laboratoriums hebben plaatsgevonden. Onderzoeken naar het manipuleren van het gedrag van de mens. En ik denk eerlijk gezegd dat daar aardig wat uitgevonden is in de laatste eeuw.
  Ik ben dit ooit gaan denken toen ik las dat Hitler tijdens de oorlog heel veel kennis op dit gebied had opgedaan omdat Duitsland toen de uitzonderlijke mogelijkheid had om enorm veel onderzoeken te doen op levende wezens.Op Joden en andere gevangenen. De Amerikanen waren na de oorlog enorm geinteresseerd in deze kennis en daarom zijn toen enorm veel van deze artsen en onderzoekers naar Amerika gehaald.

  En eigenlijk is het logisch dat hier onderzoeken naar waren(en nog zijn denk ik). Een volgzaam volkje staat namelijk garant voor macht op alle vlakken.Dit was precies de reden waarom Hitler hier zoveel tijd en geld in stak lijkt mij.

  Maar de waarheid hierover zullen we helaas nooit weten…

 10. De reden waarom De Lage Landen diplomatieke relaties aangingen met Marokko en Turkije, was de slavenhandel. Zo werden Nederlandse slaven, mannen maar ook vrouwen, vrijgekocht van hun Marokkaanse en Turkse gevangnemers of eigenaren.
  Tromp verbleef een tijdje in slavernij in Salé (Marokko).

Comments are closed.