De LP wil in iedere kieskring deelnemen aan de verkiezing. Het gaat nog spannend worden, een paar weken te gaan en er ontbreken nog een kwart van de 600 benodigde ondersteuningsverklaringen. Er zijn al wel 6 kringen binnen en hier zijn er zelfs 40 reserve toezeggingen.

Als eerste plaatje de kieskringen waar 30 toezeggingen of meer zijn of die daar tegen aan zitten. De groene cirkels zijn binnen, de blauwe cirkels zijn kieskringen waar 25 of meer toezeggingen binnengekomen zijn. Deze kringen zullen dus naar alle waarschijnlijkheid gaan lukken zonder toepassing van een noodscenario.

Door een ondersteuningsverklaring te tekenen geeft u aan dat u het een goede zaak vindt dat de LP deelneemt aan de verkiezingen. Dit hoort plaats te vinden in de laatste week van juli op het gemeentehuis waar u staat ingeschreven. U neemt een legitimatie bewijs mee en zoekt de betreffende ambtenaar op in het gemeente huis en u zet in aanwezigheid der gemeente beambte uw handtekening.

 

De kieskringen rondom Den Haag zijn allen binnen, echter blijft Den Haag steken op 21. Amsterdam is binnen maar noord Holland Zuid nog net niet. Net als Friesland staan deze 2 kringen op 29 van de 30 benodigde toezeggingen, wie maakt de LP en de kieskring coordinatoren hier blij?

De BES eilanden (Bonaire, St Eustatius en Saba) krijgen een aparte benadering. Thans is daar nog geen enkele verklaring binnen maar er wordt een actie ondernomen om ook hier voldoende ondersteuningsverklaringen binnen te halen. Dat betekent dat er voor de 19 kringen in NL zelf nog maar 120 verklaringen nodig zijn en men hier dus ongeveer op 80 procent van de benodigde ondersteunings toezeggingen zit. Klinkt toch beter dan 75 procent.

Wat zijn de probleemgebieden in NL zelf? Den Haag en Overijssel staan beiden op 21 verklaringen, en zijn dus wellicht toch nog haalbaar zonder toepassing van het noodscenario.

De meeste kringen waar de iets grotere uitdagingen liggen hebben thans toezeggingen voor 10 tot 15 verklaringen. Alleen Zeeland staat op 19. Het ziet er dus naar uit dat voor de meeste van de gele kringen het noodscenario van toepassing verklaard dient te worden. Dit is daadwerkelijk fysiek aanwezig zijn bij de gemeentehuizen en daar mensen verzoeken tot het tekenen van een ondersteuningsverklaring.

Mocht u nog geen toezegging hebben gedaan, neem svp contact op met de LP. In het blauwe vlak van de homepage kunt u nadere details oproepen.

Tot slot enkele overige wetenswaardigheden over de LP. Het verkiezingsprogramma is vorig weekend vastgesteld, Toine is benoemd tot lijsttrekker en de lijst van kandidaat Tweede Kamerleden is opgesteld. Er is een kort speerpunten overzicht vastgesteld, welke alhier nader is uitgewerkt.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

bronvermelding: bron van de kaart is het CBS

16 REACTIES

 1. Hoe gaat de LP een zetel in de kamer halen als ze nog niet eens de nodige achterban heeft voor ondersteuningsverklaringen.
  Als er in bijv. Drenthe al maar 32 mensen waren die op de Lp willen stemmen zouden ze wel de noodzaak hebben ingezien van het tekenen van ondersteuningsverklaringen.

  De situatie baart me zorgen. Wellicht had de partij al veel eerder moeten beginnen met de partij opbouwen in alle provincies. Dit oogt als achter de feiten aanlopen.

  Toch hoop ik alle goeds voor de partij.

  Robert Ve [2] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [11] reageerde op deze reactie.
  Spie [16] reageerde op deze reactie.

 2. @Locke [1]:
  Mijn gedachte precies. De LP is ook een beetje een gevalletje van “niet geschoten is altijd mis geschoten”. Ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van. Als democratie zou werken dan was er geen LP nodig. Mensen zullen wel weer als dom stemvee op de gebruikelijk partijen stemmen.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Robert Ve [2]: Wellicht had de partij al veel eerder moeten beginnen met de partij opbouwen in alle provincies

  De verkiezingen komen als je het mij vraagt voor de LP een jaartje te vroeg. Men was bezig de partij opnieuw op te zetten toen opeens de nieuwe verkiezingen daar waren. Het is volgens mij positief dat men meedoet. Ron Paul heeft ook de nodige verkiezingen verloren maar heeft wel veel bereikt. Geduld en doorzettingsvermogen zijn nodig om er uiteindelijk te komen. En tijdens een verkiezingstraject dienen de deelnemers van het positieve uit te gaan.

  Het belangrijkste is echter niet het bezetten van een zetel in de Tweede Kamer maar de mensen die zijn overtuigd van het libertarische gedachtengoed. De zetel in de kamer is niet meer dan een afgeleide. De grotere taak is de meerderheid der NL-ers overtuigen van het NAP.

  Locke [12] reageerde op deze reactie.

 4. @alida [4]: libertarisme staat ook voor vrijheid in reizen. En daar werken waar je wenst te werken. Het is wel zo dat het standpunt van de LP nu genuanceerder is, als iemand in eigen kosten kan voorzien is deze welkom. Uiteindelijk dus vrij reizen, vestigen en werken maar in overgang situatie gaat dat niet echt samen met een verzorgingsstaat.

 5. @alida [4]:

  De andere kant: de vrijheid om te gaan, spreekt me echter wel aan. Dan mogen hier de grenzen open voor de zogenaamde ‘slachtoffers van het kapitalisme’ zoals in de DDR en de gegoede burgers vertrekken dan. Het is dan wel zaak, dat in andere landen ook libertarische partijen opkomen. Maar als die ook op ons gaan zitten wachten, dan gebeurt er dus niets, want dan krijg je het prisoner’s dilemma.

 6. @alida [4]:
  We waren een tolerant volk ,
  totdat de intolerante moslims kwamen .
  Stop de intocht van de moslims in de EU.
  Europa is al 1.000 jaar ernstig bedreigd door de moslims ,
  zie alle geschiedenis boeken !
  En 50 jaar geleden werden alle deuren in Europa ,
  voor deze agressieve en intolerante moslims ,open gegooid ,
  door de linkse rakkers, onder het mom van ….
  multi culti is mooi ….
  Angela Merkel van Duitsland en Sarcocy van Frankrijk
  en de premier van GB David Cameron geven het eindelijk openlijk toe .
  multi culti is OUT , MISLUKT , ONZIN.
  En dit wisten velen al vele vele jaren !
  Dit moet stoppen .
  Aanpassen ………anders vertrekken .
  Geloof me ….
  Niet alle moslims zijn terroristen !
  Alhoewel…..
  Alle zelfmoord-terroristen zijn ALTIJD moslims !
  p.s. ik stem GEEN PVV !

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [11] reageerde op deze reactie.

  ***Bericht van de Moderator***
  Na rijp beraad en onderzoek is geconcludeerd dat u hier (en op andere websites, want tjonge wat bent ú gemakkelijk te googlen, Arthur) de internettrol uithangt. Daar heeft Vrijspreker geen behoefte aan. U heeft een ban.
  ***Einde bericht van de Moderator***

 7. Die zetel lijkt mij ook een heel moeilijke opgave. Toch ben ik blij dat de partij meedoet. Het betekent, dat ik toch iets kan betekenen voor de libertarische beweging: stemmen op de LP en een ondersteuningsverklaring tekenen.

  Voor de LP betekent de campagne hoop ik het opdoen van zinvolle ervaring en voor Nederland betekent het hopelijk dat nieuwe mensen overtuigd raken van het libertarisme. Hun site is in ieder geval zeer professioneel in vergelijking met andere partijen.

  Het libertarisme is een groeiende beweging en zal er naar mijn volle overtuiging uiteindelijk in slagen om een zetel te bemachtigen in ons parlement. Als dat nu niet lukt, lukt dat de volgende keer wel.

  Het positieve is, dat een langzame groei uiteindelijk in het voordeel van een partij uitpakt. Partijen die het in Nederland heel snel gemaakt hebben, zijn vaak ook heel snel weer kapot gegaan aan interne strubbelingen slechte interne organisatie etc. De LP gaat in ieder geval genoeg tijd krijgen om dat soort problemen te voorkomen.

 8. @keuleniscool [7]:
  Beste Keuleniscool. Voor de discussie is het beter dat je niet steeds hetzelfde comment op deze website zet en on topic reageert. Dit comment dat je steeds plakt dook op bij de volgende discussies:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/06/nieuwe-aanval-op-pensioenen/

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/04/andere-tijden-2/

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/03/uit-het-nieuws-van-deze-week-2/

  En nog tal van andere artikelen op Vrijspreker en tal van andere blogs varierend van godendemensen, marjelleblogt tot en met ekudos. Overal precies dezelfde tekts, dan wel met een kleine variatie.

  Ik wil je op ons moderatie beleid wijzen waar gesteld wordt dat een discussie on topic behoort te zijn. Ik ben zelf niet de moderator maar je krijgt van onze moderator 3 kansen. Zoals ik het zie loop je door steeds hetzelfde commentaar te plakken een kans op een ban, maar dat moet je zelf maar weten, het kan zijn dat je nog geen waarschuwing hebt gekregen. In dat geval is het wellicht goed een beetje op te passen.

  Als je een boodschap hebt kan je altijd een artikel indienen, zie lezersservice. Garantie dat het geplaatst wordt kan ik niet geven.

 9. Dat wordt flink posten voor de diverse gemeentehuizen.

  Met een goed verhaal (en een goede verteller) zijn er op die manier wel wat ondersteuningsverklaringen binnen te halen.

  Er komen genoeg mensen bij een gemeentehuis (rijbewijs, paspoort, baby-aangifte) en de meesten willen wel luisteren naar het verhaal. Daarvan zijn sommigen weer bereid om een ondersteuningsverklaring mee naar binnen te nemen en in te vullen.

  Dit kunnen net de ontbrekende 3 a 5 verklaringen wezen.

  Leg (voor het gemeentehuis) ook de nadruk dat zo’n verklaring puur is dat men het ermee eens is dat de LP meedoet, maar geen verplichting is om erop te stemmen. Dat men gewoon op de eigen partij mag stemmen.

 10. @Ratio [3]: Geduld en doorzettingsvermogen is 1, een goede voorbereiding is twee.

  De vergelijking met Ron Paul lijkt me geen goede, die partij had juist wel een extreem goede voorbereiding en tactiek bedacht. En dat is wat wij ook nodig hebben, aangezien we de (linkse) media, overheid en stemmers ook al niet mee hebben.

  Nu blijkt dus dat de partij naast dit ook nog niet eens een achterban heeft opgebouwd.

  Het is inderdaad goed bedoeld om het libertarisme te verspreiden, maar lijkt me niet goed als we een slecht figuur slaan door deze halsoverdekop-actie.
  Begrijp me niet verkeerd ik ben voor de LP, enige zelfreflectie is voor niemand verkeerd.

  De voordelen van de partij zijn dat ze een duidelijke overtuiging heeft en deze niet onder stoelen en banken schuift.

  Andere partijen zijn socialistisch maar de leden zijn zich er niet eens bewust van. De programmapunten zijn niet allemaal even soialistisch afgesteld waardoor het moeilijker discusiëren maakt. Ze zijn eigenlijk pragmatisch geen duidelijke ideologie waar alles op gebasseerd is.

  Voor lp leden zal de discussie veel makkelijker zijn omdat je bij elk onderwerp gewoon het NAP toepast, wat als een ‘rode’ draad door het gehele programma loopt. Alle punten zijn even libertarisch mede hierdoor ben ik ervan overtuigt dat de LP elke disvussie zal winnen. Zoals ik dit zelf als libertariër in het dagelijks leven ook telkens meemaak.

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Locke [12]: die partij had juist wel een extreem goede voorbereiding en tactiek bedacht; Ik begrijp wat je zegt maar je voorbeeld klopt niet helemaal. Even een beetje mierenneuken. Ron Paul wordt juist door de republikeinse partij gehaat. Ze hebben zelfs meerdere keren de districtsindeling zo proberen te wijzigen dat ze van hem af zouden zijn, ze hadden liever dat een democraat deze zetel had dan Ron Paul! Maar Ron Paul won toch. Ron is ook een keer voor de Amerikaanse LP uitgekomen maar besloot daarna het via de republikeinen te proberen. Ron is iemand die georganiseerd is en een goede agenda heeft. Maar hij is niet de lieveling van de partij, hij is juist de grassroots man, waar de partij met verwondering naar kijkt. Hij is duidelijk, en de partij haat hem vaak om zijn standpunten en zijn succes. Hij heeft vaak ook als enige tegengestemd, ook tegen republikeinse voorstellen, stemdiscipline is hem totaal vreemd.

  Maar dit terzijde. De LP heeft in NL ongeveer 17 jaar in een winterslaap doorgebracht met slechts 2 getrouwen, Otto en Toine. En maandelijkse bijeenkomsten die soms slechts door minder dan 5 man, incl de organisatie, werden bijgewoond waren de belangrijkste activiteit. Het is een fantastisch resultaat dat men nu zoveel vrijwilligers heeft, in 1 jaar is echt heel veel opgebouwd. Respect daarvoor. Ze zijn van heel diep gekomen.

  Men is thans bezig met borrels en lezingen in Groningen en dit soort zaken zijn erg belangrijk om lokaal in de toekomst een basis te hebben. Maar de verkiezingen komen te vroeg.

  Ik mis soms ook een beetje de focus, kies je voor de teleurgestelde VVD-ers of ga je voor de veel grotere hoeveelheid niet stemmers? Als je kiest kan je een gerichtere boodschap verkondigen. De VVD-ers hopen stilletjes op wat klassiek liberale actie. Terwijl de niet stemmers het wellicht helemaal gehad hebben met de overheid. De benadering van deze groepen is anders en door voor mij althans niet zichtbaar te kiezen en op beide doelen te schieten loop je de kans dat je geringe middelen verdampen voor ze effect hebben.

  Je hebt gelijk dat het (noodgedwongen) een beetje halsoverdekop actie is. Nog 4 jaar wachten zou ook niet goed zijn, er was nu Ron Paul, er is nu grote dreiging vanuit de EU. Nu is het tijd om het te proberen.

 12. @Ron Arends [11]:

  “Ik voorspel op z’n minst één zetel.”

  Optimist! Behalve wij hier op de Vrijspreker en natuurlijk bezoekers van enkele andere fora, weet niemand van het libertarisme af. Laat staan dat ze op de LP gaan stemmen.

  Begrijp me goed, ik gun de partij een zetel en ga er absoluut op stemmen en een ondersteuningsverklaring inleveren. Alleen ik blijf wel een realist. De kans dat de partij geen zetel krijgt is helaas heel groot….

  Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Locke [1]: Ik woon in Drenthe en zou ook best zo’n verklaring af willen geven, maar ik ben die week op vakantie in het buitenland. Ik vrees dat dit voor veel meer mensen geldt. Wat dat betreft komen de verkiezingen op een ongelegen moment.
  Ik zal in ieder geval wel op ze stemmen als ze 12 september op de lijst staan.

Comments are closed.