Langzaam maar zeker rukt Toine op naar prime time. Na optredens bij omroepen als Drente lokaal en om 4 uur ’s nachts op radio 1 komen de grotere groepen luisteraars binnen bereik. Morgen, maandag, is Toine te horen op radio 1 om 11 uur. Dit  keer gaat het om het rapport van het tax justice network. UPDATE: LINK NAAR INTERVIEW TOEGEVOEGD

Ik heb deze club opgezocht en het is geen frisse organisatie. Tenminste, vanuit een libertarisch oogpunt. Het is volgens wikipedia een coalitie van onderzoekers en activisten die zich zorgen maken over wat zij de schadelijke invloeden van belasting ontwijking, belasting concurrentie en belasting paradijzen noemen. Ze zien belasting vooral als een hulpmiddel voor sociale rechtvaardigheid.

Ze zijn  een voorstander van progressieve belasting heffing en hebben 6 punten. Ze stellen dat inkomsten belasting progressief dient te zijn, BTW uitzonderingen moet bevatten om de minst verdienenden te beschermen, de sociale verzekeringsbijdrage niet aan een grens gebonden mag zijn, dat kapitaal aanwas belasting een centraal onderdeel dient te zijn van belastingheffing, dat er successierechten geheven dienen te worden en dat import heffingen verdedigbaar zijn.

Voor mensen die geloven dat belasting diefstal is zijn dit nogal extremistische collectivisten. Veel extremer zal je ze niet tegen komen.

Er van uit gaande dat hun onderzoek klopt en er 17 duizend miljard euro wordt verborgen door wat ze de superrijken noemen. Wat betekent dit? Dit betekent dat 17 biljoen euro tegen lage tarieven bij grote banken in offshore eilanden is geparkeerd. De banken romen een deel van de normale rente af in ruil voor de geleverde dienst, discretie. Dit betekent dat een gigantisch kapitaal dat gebruikt zou kunnen worden voor economische investeringen liever tegen een paar procent interest geparkeerd wordt dan dat men het gebruikt voor investeringen die de economie ten goede komen. Alleen maar om onder belasting heffing dan wel onteigening door diverse staten te voorkomen.

Een enorme verspilling van welvaart is het gevolg van deze situatie. Wij, libertariers, zien de oorzaak, de nefaste staat. Tax justice ziet een pot geld die herverdeeld kan worden. En volgens hun ook moet worden. Met als gevolg dat dit geld voorgoed verdampt en niet in een latere fase met een meer verlicht belasting klimaat alsnog kan worden ingezet voor duurzame groei.

Er zijn volgens het onderzoek 90 duizend personen met een netto vermogen boven de 30 miljoen dollar. Het is een schande dat deze groep van de meest productieve en getalenteerde mensen, dan wel de nazaten daarvan, hun capaciteiten niet verder aanwenden voor verdere vermogens accumulatie. Deze groep heeft ongeveer 60 procent van zijn vermogen geparkeerd in belasting paradijzen dan wel offshore geparkeerd buiten de gretige vingers der fiscus. Ze hebben een productief leven grotendeels opgegeven en zoeken vooral dekking.

De groep van rijken die tussen de 5 en 30 miljoen dollar bezitten, 839 duizend individuen, zou de helft van haar kapitaal geparkeerd hebben in off shore instituten. Ook hier zien we al dat velen dekking zoeken voor de grijphandjes der fiscale autoriteiten.

UPDATE 2: Link naar audio fragment (9:52), deze keer minder tenenkrommende interviewers.

UPDATE:

Het volgende in de oorspronkelijke tekst van dit artikel berust op een misverstand: Het ziet ernaar uit dat Toine morgen een open doekje krijgt want ik krijg net binnen dat de vertegenwoordiger van Tax justice heeft afgehaakt. Gezien de ervaringen met radio 1 presentatoren hoeft dit geen probleem te zijn en zullen de presentatoren met verve de rol van de verdwenen tax justice activiste willen opnemen. De vertegenwoordiger van Tax justice laat het bij een JOVD meeting afweten.

 

11 REACTIES

 1. Beste Ratio,

  De terugtrekkende beweging van Albert Hollander heeft betrekking op het JOVD debat van 3 november.

  Het interview morgen zal evengoed wel interessant kunnen zijn.

  Het gesprek is tussen 11.00 en 11.30 uur live op Radio1 Sportzomer te horen. Naast [Toine] zal paardenjournalist Jacob Melissen aanschuiven, hij zal het later in de uitzending over Totilas en de paardenfok wereld hebben

  De presentatie is in handen van Felix Meurders en Willemijn Veenhoven.

  Het interview is inderdaad wel geïnspireerd op die belastingontduikingwijking.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 2. “Het viel me op in het 4 uur ‘s nachts interview dat ze moeite hebben om hem uit te laten spreken. De neiging om er doorheen te mompelen of het eerste woordje van de zin te herhalen waarmee ze hem af willen breken.
  bomb in the brain stuff”

  Persoonlijk vind ik het wel knap aan Toine, dat hij zich in dat interview toch goed staande wist te houden. Hij had het misschien beter met wat meer humor kunnen doen, maar verder was het echt een goed optreden!

  Fijn trouwens, dat Toine op Radio 1 komt!

 3. @pcrs [1]:

  Zojuist gehoord op radio 1. Ook nu werd er weer volop door de “verwerpelijke” teksten van Toine heen gewauweld. Jammer dat een mens niet de gelegenheid krijgt zijn standpunten fatsoenlijk uit te leggen op de PO.

 4. @Locke [9]:

  Alleen jammer, dat de naam “LP” niet in het verhaal voorkwam. Het ging alleen over zijn beroepscarriere (Die trouwens wel volledig in lijn ligt met het gedachtegoed van de LP).

  Juist de LP kan wel wat extra naamsbekendheid gebruiken. Voor de rest inderdaad een goed interview!

 5. ‘Fabullous. This interviewer didn’t know what to do with you Toine, while the lady seemed to get ever more interested.
  Great job!!

Comments are closed.