Een post van jaren geleden: maar helaas voor veel studenten, vandaag weer hevig actueel:

Heb je 6 jaar VWO gedaan met als doel medicijnen, psychologie of wat dan ook te gaan studeren, moet je gaan loten of je wel mag studeren.

 

Weer een voorbeeld van : als het (bijna) gratis is, houdt het op te bestaan.

Afschuwelijk toch dat daarbij je ouders wel altijd (zonder loterij) belasting moeten betalen voor het hoger onderwijs. En er wordt wel altijd geroepen dat ‘iedereen kan studeren’! nou dat merken we nu: weer meer mensen uitgeloot.

In een libertarische maatschappij zou studeren niet gratis zijn, maar alleen betaald worden door diegenen die er gebruik van maken. Die zouden dan ook een beurs kunnen krijgen, maar dan van een bedrijf dat behoefte heeft aan dat soort afgestudeerden, niet van de buurman zonder kinderen (via belasting) . Tevens zouden er dan op basis van vraag en aanbod studieplaatsen zijn. Plus natuurlijk vanwege concurrentie, de dwang voor universiteiten om de beste opleiding tegen de laagste prijs te leveren. Dan komen er ook vanzelf!! genoeg plaatsen. Iets wat er nu ook niet is.

8 REACTIES

 1. @Adam [1]: Klopt helemaal. Helaas blijven door deze schaarste de wachtlijsten ook erg lang, wordt de zorg veel te duur en inefficiënt aangeboden (laatste 1½ jaar weer veel ervaring mee, wát een verademing als je dan naar België gaat), en is de kwaliteit die deze “elite” levert onder de maat.

 2. “Weer een voorbeeld van : als het (bijna) gratis is, houdt het op te bestaan.”

  Kan je dat ook onderbouwen?
  Wat ik zie niet hoe dat het beperken van het aantal plaatsen voor een bepaalde opleiding direct verband houd met een collectieve financiering, sterker nog in een libertarische samenleving zijn er misschien nog wel veel meer mensen die niet de opleiding kunnen doen die zij wensen, dus het lijkt erop alsof het weer eens mooier verkocht wordt als dat het is, doelgerichte kritiek is eigenlijk gewoon propaganda.

  Laten we zeggen dat er 10 studenten uitgeloot zijn; daarvan zijn er 2 die komen uit een goed nest dus die gaan het eerste jaar ergens in het buitenland doen of een jaartje sabbatical, en volgens jaar alsnog de opleiding volgen, die andere 8 zouden in een libertarische samenleving “misschien” een beurs kunnen krijgen maar dat lijkt mij een prima opstapje voor slavernij 3.0 – nadat slavernij 2.0 de vrijheid bied om min of meer je eigen slaven arbeid te kiezen mag je in 3.0 ook nog eens je eigen meester kiezen, en beetje old-skool terug naar slavernij 1.0 een private meester, maar wil je iets bereiken dat moet je kiezen, op een jonge leeftijd, voordat je het vak meester bent en voordat je weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

  Als je dat niet wilt of geen meester kan vinden die in jouw wil investeren dan ben je dus effectief gezien; uitgeloot!

  Adam [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Igor [3]:

  Vele mensen dromen er van jongs af aan al van om mensen beter te maken. Deze mensen kunnen nooit allemaal arts worden. De markt is het beste manier om het aanbod van artsen niet de vraag te laten overstijgen. Je hebt het over het kiezen van een “meester”. Als arts verdien je goed, dus je kunt je lening gewoon aan je “meester” afbetalen.

  Vergelijk het met de opleiding tot piloot. Dit is net als arts een beroep dat veel mensen ambiëren, maar in tegenstelling tot de studie geneeskunde bemoeid de overheid zich hier niet mee. Toch is er nooit een groot tekort of overschot aan piloten. En mochten de salarissen van piloten de pan uit reizen, dan zullen meer mensen aan de opleiding kunnen beginnen, omdat meer mensen een lening kunnen krijgen om de opleiding te bekostigen. Andersom net zo.

  Op 1 af andere manieren willen veel mensen graag dat “iedereen” arts kan worden en dat de overheid i.p.v. zijzelf hun opleiding bekostigen. De schaduwzijde hiervan is dat niet het selectiecriterium gebruikt wordt hoeveel kapitaal toekomstige artsen in hun opleiding willen investeren, maar dat er simpelweg wordt geloot. Eigenaardig, dat we zo’n belangrijker beroep waar mensen over leven en dood beslissen aan een loterij overlaten.

  Igor [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Adam [4]:
  “Eigenaardig, dat we zo’n belangrijker beroep waar mensen over leven en dood beslissen aan een loterij overlaten.”

  Nou het lijkt mij dat er gewoon eisen woorden gesteld aan de vooropleiding en cijfers, dus niet zomaar een loterij, ik kan hetzelfde argument gebruiken maar dan loterij vervangen door economische afkomst.

  Heeft niks te maken met dat het een medische opleiding betreft, gelijke kansen wat betreft opleiding is wat mij betreft een breekpunt voor het hele vrije markt verhaal – radicaal minder overheid en radicaal meer vrije markt – een goed plan maar alleen als libertariers bereid zijn verder zijn te erkennen dat niet alles een “product” is, als je dus zoiets als onderwijs alleen maar analyseert als vraag / aanbod / productie dat kan je wel tot de conclusie komen dat “het gaat werken” maar dan moet je er wel eerlijk bijvertellen dat een groot deel van de mensen genoegen zal moeten nemen met goedkope troep (zeg maar het euro-shopper onderwijs), maar goed lekker belangrijk voor de vermogende medemens het aanbod van elitaire top universiteiten zal waarschijnlijk ook groeien, toch fijn voor de elite dat ze niet langer in aangewezen op nyenrode.

  Ik ben trouwens geen voorstanders van het huidige systeem (onderwijs or otherwise) maar het zou leuk zijn de discussie ook eens buiten het uitgekauwde vrije markt syndroom te zien.

  De reden dat sommige opleiding intern bij bedrijven plaats vindt heeft te maken met de hardware icm werkomstandigheden – dure machines en super variabele omstandigheden, ook hier vindt ik dat iedereen de kans moet krijgen om daarvoor te kiezen voordat je een contract tekenend bij een werkgever, gelukkig bied de technologie hierin een uitkomst, via flight sims kan iedereen kennis maken met vliegen, en je kan bv een studie aerodynamica doen waarbij je in theorie een piloot bent en alleen nog even aan je werkgever moet laten zien dat je ook daadwerkelijk de verantwoordelijke persoon bent die ze zoeken.

  http://tudelft.nl/studeren/masteropl/masteropleidingen/aerospace-engineering/track-overview-2011-2012/aerodynamics-and-wind-energy/

 5. Ik ben momenteel 4de jaars student geneeskunde, ben per toeval via de loting binnengekomen.
  Omdat ik (ik ben Nederlander) een belgisch middelbare school diploma heb kwam ik automatisch in een lage categorie, een op twaalf kans. Ik had de toelatingstoets in belgie niet gehaald en wou niet het risico nemen om in franstalig belgie te gaan studeren. Ik was klaar om naar Polen te vertrekken, naar de Pomoranian University of Medicine, waar ik na het opsturen van mijn middelbare school diploma en een brief van de directeur gelijk werd aangenomen. Het programma is in het engels en van hoge kwaliteit. Mijn jongere zusje studeert momenteel succesvol geneeskunde in Szczecin, die ook was uitgeloot en op de decentrale selectie 1 toetsje te veel onvoldoende gehaald. In Polen doen ze niet zo lullig en kan je voor 9000 euro per jaar (verschilt tussen universiteiten) je eigen broek ophouden en je eigen opleiding betalen. Het diploma is gewoon geldig in Nederland.

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat er hiermee veel talent wordt weggeloot. Het artsenberoep in ziekenhuizen steeds minder aantrekkelijk wordt met lagere lonen, hogere werkdruk, hoge opleidingskosten, nachtdiensten, weekenddiensten,…
  Ik wil en ik zal na mijn afstuderen zo snel mogelijk mijn eigen kliniek openen volgens de libertarische idealen.

  Igor [7] reageerde op deze reactie.

 6. @GenStudent [6]:
  Wat jij “goed” vindt hij dus vooral betrekking op wat goed voor jouwzelf is?

  Hmmmm hopelijk betekend dat niet dat jouw toekomstige patienten de medicijnen krijgen waar jij hij meeste mee verdient in plaats van die waar ze het meest bij gebaat zijn.

  Eigen kliniek? Um borstvergroting enzo of echt zieke mensen genezen?

  Begrijp mij niet verkeert ik misgun niemand zijn verdiende loon maar bij een dokter verwacht ik toch een zekere ethiek, klagen over salaris terwijl je nog in opleiding zit…. wordt ik niet blij van, zeker niet in combinatie met wat is lees wat een arts gem. verdient.

  GenStudent [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Igor [7]:

  Wat ben jij toch een giftig persoon BAH!!!! Deze attitude komt de vrijheid niet ten goede!!
  Volgende keer beter twee keer nadenken voordat je iemand die de deugden inziet van de vrije markt zomaar op een lijn stelt met chirurgen die onzekere vrouwtjes dikke tieten geven.

Comments are closed.