Door Alexander Sassen van Elsloo op 4 jul 2012 om 10:40 | uit IEX en na goedkeuring geplaatst. Erg actueel, zeker nu binnen de kortste keren, tegen alle beloftes in, er al meteen 30 miljard naar Spaanse banken gaat en de Tweede Kamer daar vandaag voor van vakantie terugkomt:

 

Ondanks de Stem nee-acties van het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) op Facebook en Twitter, ondanks de vele emails en ondanks de waarschuwing van sommige columnisten ging de Tweede Kamer toch akkoord met het ESM-verdrag.

De bezwaren van de wat kleinere politieke partijen over zeggenschap werden weggewuifd. Nederland zal altijd zijn stem en zijn invloed behouden. Kamerleden en burgers moesten niet naar filmpjes op internet kijken want die waren misleidend.

Nu vraag ik aan diezelfde politici: wie was er nu misleidend?

De aap uit de mouw
President van de Europese Unie (EU) Van Rompuy en de Spaanse minister van financiën zeggen beiden dat kleine landen zoals Nederland, Finland, België en Oostenrijk beslissingen aangaande ESM-acties niet kunnen tegenhouden.

Wat is nu namelijk het geval: het ESM moet unaniem (dus 100% eensgezindheid) zijn om een beslissing te nemen, maar in het geval van nood hoeft er alleen maar een 85% meerderheid te zijn. Nu is het ESM een NOODfonds, dus alles wat ze doen is een geval van nood.

Nederland staat dus wel degelijk buitenspel en daar waarschuwden de critici, waaronder yours truly, al voor.

Plichtsbesef?
Nu rust er een morele en democratische plicht van de politici die voor ESM hebben gestemd om zich nu te verantwoorden aan de kiezers. Er is een hoofdelijke stemming geweest over ESM dus het is bekend wie dat zijn.

Mijn vragen aan deze mensen zijn:

 1. Nu jullie zien dat Nederland wel degelijk buitenspel staat inzake ESM-beslissingen, zouden jullie dan nog steeds voor het ESM-verdrag stemmen?
 2. Waarom hebben jullie de bezwaren inzake ESM van kiezers en van jullie collega’s bij de CU, PvdD, SP en PVV genegeerd?
 3. Wat vinden jullie van de manier waarop de EU hier weer zijn zin doordrijft met behulp van vuile trucjes?
 4. Denken jullie niet dat de kiezers in de eurozone en EU zich uiteindelijk bedonderd en onderworpen zullen voelen door wat de EU en haar instituten?
 5. Zien jullie niet in dat de groeiende weerzin/onrust/machteloosheid/angst/frustratie/woede van de kiezers het einde van de eurozone (en wellicht de EU) zullen betekenen?

Jullie antwoorden kunnen maar twee dingen betekenen: of jullie zijn incompetent, of jullie zijn misleidend. Hoe dan ook zijn dit keiharde argumenten voor ontslag. Leveren jullie een ontslagbrief in (inclusief passage dat jullie afstand doen van wachtgeld)?

Tijd om af te rekenen
Kortom, de ESM-jastemmers hebben een fout gemaakt van historische proporties en daar gaan wij als Nederlanders de rekening voor betalen. Dus het is aan ons Nederlanders om af te rekenen met deze politici en hun partijen op 12 september.

Voor de beleggende kiezer is het ESM-debacle weer een wijze les in het niet onderschatten van de incompetentie dan wel frauduleuze praktijken van de politieke gevestigde orde. Wilt u succesvol op korte termijn beleggen?

Doorgrond dan de politici want zij bepalen de dag tot dag koersbewegingen. Fundamentals zoals winstgevendheid, goed management, groeiende markt, innovatie, patenten, goed personeel en zo verder doen er niet meer toe.

13 REACTIES

 1. Negatieve stemming makerij, hebben we thans niet nodig .

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Overnight [4] reageerde op deze reactie.

  ***Bericht van de Moderator***
  Keuleniscool, u tracht nog steeds topics te kapen met uw sneren en argumentloze opmerkingen. Bewust tegen de filosofie van Vrijspreker (waarbij tegengeluid prima is, indien onderbouwd). Er zijn meerdere klachten bij mij binnengekomen over uw reacties, die door velen als trolgedrag gezien worden. U geeft een sneer, maar komt op commentaar van anderen nooit terug met argumenten. De talloze reacties van u, en van dit type, worden nu als “totaal-waarschuwing” gezien. Bij een volgende inhoudsloze opmerking heeft u een ban. U bent bij deze gewaarschuwd.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 2. @keuleniscool [1]:

  Als er één negatieve stemmingsmaker is, dan ben jij het wel.
  De laatste tijd zie ik zoveel negatieve opmerkingen van je, dat ik aan de moderator ga vragen daar eens naar te kijken en een ban in overweging te nemen.
  Ik vind het helemaal niet leuk dat je gasten van ons zit te katten zonder ooit één feit te noemen. Alleen maar snieren.
  Iedereen is vrij om met elke rationele argumenten te komen, maar met dit gesnier schiet niemand wat op.

 3. Reactie van keuleniscool (12-07-12, 14:46) –

  Negatieve stemming makerij, hebben we thans niet nodig
  ———————————————————–

  kunt u mij vertellen wat de positieve punten zijn van het esm gebeuren ?

  misschien heb ik iets gemist ?

  Overnight [4] reageerde op deze reactie.

 4. zojuist uit TeleTekst: De Tweede Kamer staat achter de steun
  aan noodlijdende Spaanse banken.De eurolanden willen de banken 100 miljard euro lenen en mogelijk wordt de eerste
  30 miljard nog deze maand overgemaakt.
  Een ruime meerderheid gaf minister De Jager steun. PVV,SP,CU,SGP,PvdD en de groep Kortenoeven-Hernandez zijn tegen. TT
  Nou dan begrijpt u nu waarom we nog zoveel en nog meer moeten bezuinigen!

 5. Uitstekende text van Alexander Sassen van Esloo !

  Tenzij ik mij vergis dient het Duitse Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, eerst uitspraak te doen over de legaliteit van het ESM, binnen het kader van de nºs. 1. en 2. van art. 123 van het actuele Europese Unie Verdrag (zoals veranderd door het verdrag van Lissabon), vóórdat het Duitse Parlament mag stemmen over het ESM.

  Het betreft een ingewikkeld woordspel over de al – dan niet toegestane – financiering door de ECB direct aan banken of wel middels de Overheden van EU-lidstaten aan bepaald door deze Overheden aangewezen banken, die deel zouden dienen uit te maken van een soort van landelijke staatsbanken. ( …? …)

  Gezien de info uit het artikel van Die Zeit, eerder vandaag, zou de Karlsruher rechtbank er nog zeker 3 maanden over doen.

  http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-07/esm-verfassungsgericht-kommentar

  BUNDESVERFASSUNGSGERICHT
  Die Karlsruher Denkpause ist weise Die Verfassungsrichter nehmen sich drei Monate Zeit, die Eilanträge gegen den ESM zu prüfen. Richtig so. Einen Grund zur Eile gibt es nicht

  Ik weet niet in hoeverre er sprake zou zijn van NOODrecht om eerder tot toepassing van het ESM te komen.

  Doch e.e.a. zou een duits, door voor elke EU- Lidstaat VETOrecht inhouden, inzake de toepassing van lid 2 van art. 123, dat directe financiering door de ECB aan bepaalde (met de vinger door de Overheden aangewezen nationale banken zou verhinderen. Wat natuurlijk terrecht is ! Want e.e.a. zou een vorm van ilegale concurrentie tussen de banken binnen die landen zelf zijn. ( … om te komen tot 1 Europese Bank, onder toezicht van de Europese Centrale Bank …. ). /New World Order.

  Volgens de ingediende claim in Karlsruhe zou e.e.a. in strijd zijn met het Internationale Volkeren Recht (Interntionaal Publiek Recht) dat uit gaat van de Soevereiniteit van alle Rechtstaten,
  dwz. de soevereiniteit van de individuele EU-membership
  Rechtstaten tegenover de Brusselse wetgevers/OpperSTAAT.

  En dat is uiteraard de kern van het probleem. De overdracht van de totale soevereiniteit van de individuele EU-lidstaten aan Brussel. (komt ie weer … New World Order … )

  Indien e.e.a. klopt, dan kan Spanje wachten tot half October, maar goed Brussel heeft al 30 K ipv. de gevraagde 100 K toegezegd alsmede Spanje een extra jaar gegund om 65 miljoen te besparen op de binnenlandse huishouding.

  E.e.a. door het verhogen van de IVA met 3%, (tot 21%) het korten op inkomen voor functionarissen.

  Het sluiten van ziekenhuizen, het korten op pensioenen en uitkeringen, de eigen bijdrage voor doktersbezoeken en medicijnen. En dat laatste eveneens voor mensen die zoiezo helemaal geen inkomen meer hebben.

  E.e.a. leidt natuurlijk niet tot méér staatsinkomsten, als evenmin tot besparingen. Alleen maar tot meer ellende.

  Indien de Staatsrechtelijke vorm met Comunidades Autonomas, (CCAA) dwz. de autonome staten zou worden opgeheven, – elk operende met hun eigen staatrecht binnen de Spaanse Rechtstaat – dan zou er per direct geen staats schuld meer zijn, maar goed, de politieke elite …

  Hoewel er momenteel 2 nieuwe politieke partijen in Spanje in de maak zijn … zullen de CAA wel niet vóor half october van de kaart zijn.

  Volgens de Spaanse nieuwsberichten, zou de algehele misère in Spanje vele malen erger zijn dan die in Portugal of Griekenland.
  Ik kan mij daar wel wat bij voorstellen.

  Deze nieuwe partijen willen af van de CCAA, maar eveneens dat de Regering kort op het aantal politieke (1 op 7 is politicus en produceert dus niets; leeft op de zak van de burger); de bankiers aansprakelijk stelt voor de bankschulden; het aanhouden van meer kas-geld in de banken ipv. de huidige 7% ter voorkoming van het casinospel met de resterende 93% van de burgers, de verandering van de rechterlijke macht/justitie, waardoor deze EINDELIJK een keer onafhankelijk wordt van de politiek.

  Justitie die in Spanje, Portugal – en naar ik vermoed Griekenland, maar EVENEENS IN NEDERLAND, volstrekt ondergeschikt is gemaakt aan de politiek.

  Beide partijen zijn gepland resp. eind September, 1e week van October op het politieke terrein te verscheinen.

  Ook de LP zal half september deel gaan nemen aan de nl. verkiezingen.

  Laten we hopen dat de duitsers de ESM wegstemmen. Vroeger was iedereen bang om tegen Hitler te zijn, laten we hopen dat er in Duitsland iets is veranderd.

  En dat de nieuwe partijen in Nederland en Spanje kiezen voor meer soevereiniteit van de individuele EU-lidstaten en een ander financieel betalingsmiddel, dat de individuele marktcapacitiet van de respectievelijke landen reflecteert, zodat het vrije markt mechanisme weer gaat functioneren.

 6. Wat leer ik vandaag , wij worden nog steeds genaaid door de Kunduz gangers die als domme eurofielen ons land lopen te verraden aan een ESM verdrag welke ons vele tientallen miljarden euro’s gaat kosten .

 7. Wat ik opvallend vind aan het stemgedrag is dat dit niet zo zeer verdeling van links vs. rechts is, maar meer een verdeling van mainstream-partijen vs. margepartijen.

  Als ideologie blijkbaar niet de doorslaggevende factor is, wat zou deze dan wel zijn?

  ik kom zelf niet verder dan te bedenken dat politici van mainstream-partijen bang zijn voor hun toekomstige posities, maar wellicht heeft er iemand een beter verklaring …

  Ron Arends [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Adam [8]:
  Simpel: het volk voelt zich besodemieterd door de gevestigde elite en hoopt dat een frisse wind in de kamer goed zal doen. Wat ze niet zien is dat het slechts oude wijn in nieuwe zakken is.

  Straks heb je de Piratenpartij en de Libertarische Partij. Da’s nieuwe wijn in nieuwe zakken. Eens kijken of de boer gaat vreten wat ie niet kent 😀

  Adam [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Ron Arends [9]:

  Maar ik bedoel meer het stemgedrag van de partijen en niet van de kiezers. Of bedoel je dat anti-ESM partijen deze “niche” nu opvullen omdat er al voldoende partijen voor het ESM zijn?

  Over de piratenpartij. Ik heb net het partijprogramma gedownload (torrent 🙂 en ik krijg niet de indruk dat ze met de “Europese Integratie” willen stoppen of het zelfs willen terugdraaien.

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Adam [10]:

  Inderdaad, ook ik vind de Piraten te veel een gewone politieke partij.

  In tegenstelling tot de LP die een geheel ANDERE PARTIJ is.
  De LP is de enige partij die niets belooft aan bepaalde mensen of groepen.
  De LP gaat alleen en uitsluitend dwang en geweld AFSCHAFFEN en daardoor vrijheid aan de burgers geven om zelf de (goede ??) dingen te doen die willen.

 11. Mooi Sassen van Elsloo op VS, ik volg hem al een tijdje en hij schrijft veel verstandige dingen. Dingen die eigenlijk te verstandig zijn voor IEX. Als hij door blijft graven, wordt het vanzelf een libertarier.
  @keuleniscool [1]:
  Ik had nog niet officieel geklaagd, maar van mij mag hij hier weg. Heb nog nooit een waardevolle post van hem gezien.

 12. Ik denk overigens dat de akties van deze politici als fout typeren, te flatterend is. Ze hebben gewoon hun belastingslaven verkocht aan de hoogste bieder. Persoonlijk wacht hen wel een fraai baantje in Brussel, ze zitten voorgoed gebeiteld in de bureacratische machine. Lekker vroeg met pensioen zoals Ditrich, Halsema en Bos. Wat wil je nog meer?

Comments are closed.