Deze week heeft de Tweede Kamer beslist dat de Nederlandse burger nu weer miljarden moet betalen om Spaanse banken (Spanje)  te redden.

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond geeft:

“Van de deelnemers vindt 43 procent het een goede beslissing dat de Kamer hiermee heeft ingestemd en 44 procent vindt het een slechte beslissing. Bovendien gelooft 63 procent dat er binnenkort meer geld moet naar Spanje en denkt 69 procent dat het geld niet wordt terugbetaald.” 

 

Een aantal van 43% vind het betalen een goede beslissing.
Ik vraag me af wat daar de reden voor kan zijn? De totale crash wordt er hoogstens even door uitgesteld.

Maar dan: 63 % weet dat er nog meer geld uit de burgers gezogen moet worden.

En 69% weet dat de Nederlandse betaler dat geld kwijt is. Bodemloze put!

 DE VRAAG: Hoe kunnen dan de vertegenwoordigers die door diezelfde Nederlanders “democratisch” gekozen zijn om hun belangen te behartigen, nog zorgen dat al dat dat geld in die put wordt gegooid?

Ronald Plasterk had op TV een verklaring in de geest van: “Als we het niet doen, zijn de consequenties veel erger”. Ik heb hem gevraagd om ons dat eens aan te tonen met cijfers die “hij ongetwijfeld kent”.

Maar ik heb nog geen antwoord!

16 REACTIES

 1. Beste Schrijver,

  99% gedraagd Maurice de Hond zich meer als een roeptoeter voor een lobbyist. Als je een kleine rond vraag doet in je eigen vriendenkring, cafe dan krijg ik meestal heel wat anders (meestal emotioneel geladen) reacties.

  Dus….. Mijn mening is dat dit meer is om de volk enig zins te sussen met. Hoe dom zijn mijn medemensen eigenlijk…. Zodat je zelf geen actie onderneemt.

 2. statistieken en peilingen zijn DE methoden bij uitzondering om de publieke opinie te sturen, te beinvloeden.

  vraag je eens af waarom je nooit iets hoort over hoe de steekproef van ondervraagden is samengesteld, wie daarin zijn opgenomen en nog belangrijker wie niet, hoe groot was de steekproef, wanneer zijn die vragen precies gesteld, etc….

 3. Ik heb lange tijd gewerkt voor een reclamebureau
  Wij lieten altijd onze campagnes evalueren door externe bureaus, die wij vervolgens opdroegen alleen die variabelen in het onderzoek te betrekken zodat de uitkomst zodanig zou zijn dat de indruk gewekt werd dat de campagnes altijd succesvol waren.
  Had het onderzoeksbureau hier ethische bezwaren tegen, dan gingen wij gewoon in zee met een bureau die dat niet bezwaarlijk vond.

  Intomart, Nipo, etc. ze doen er allemaal aan mee. Zo ook Maurice de Hond, die gewoon zijn peilingen manipuleert zodat de politiek met de uitkomsten kan leven.

  goof [13] reageerde op deze reactie.

 4. Het is geen peiling, verre van dat.
  Het is wensdenken van een kleine, voorgeselecteerde groep en daardoor van nul en generlei waarde.
  12 september kunnen we met eigen ogen zien hoe ver deze hond er naast zit.
  En ik denk heel ver.

 5. Maurice de Hond doet die peilingen namelijk niet voor niets, maar voor een opdrachtgever die hem daarvoor betaalt. En aangezien die opdrachtgever betaalt, wil die ook bepaalde uitkomsten zien.

  Zo werkt dat nu eenmaal.

 6. Een goede steekproef moet voldoen aan een paar gouden regels.
  Ten eerste moet deze voldoende groot zijn. 10% van het totaal is voldoende.
  Noch Maurice met 4000 personen noch Synovate met 1000 vaste klanten voldoen daaraan.
  Alleen hierdoor is de steekproef en dus de peiling al waardeloos.
  Ten tweede moet iedereen van de onderzochte populatie de kans krijgen om in de steekproef te vallen. Dwz om hiervoor gevraagd te worden.
  Met de 4000 en 1000 personen wordt hier niet aan voldaan dus ook op dit punt is de steekproef en dus de peiling waardeloos.
  En ten derde wat sterk aansluit op het tweede punt moet er voldoende spreiding zijn. Dus niet alleen mensen uit steden maar ook van het platteland en van Groningen tot Maastricht tot de grachtengordel.
  Klaarblijkelijk wordt hier ook niet aan voldaan dus is op dit punt de steekproef en de peiling ook waardeloos.
  Kortom, leuk voor de inkomstenbron van de peilers maar je hebt er eigenlijk niks aan.
  In feite is het bedrog. Volksbedrog.

  Adam [11] reageerde op deze reactie.

 7. En dan nog iets.
  Dat onze volksvertegenwoordigers schijnbaar enige waarde toekennen aan dit soort peilingen en hun beleid daarop afstemmen zegt voldoende over het allerbelabberste niveau van deze mensen.
  Een wet maken om deze volksmisleidingpeilingen te verbieden zou hun niveau een beetje opkrikken.
  Maar dat zal wel niet.

 8. “De EU” is eens opgericht vanwege “nooit meer oorlog”. Maar wat zijn de feiten? De helft van de lidstaten betaalt steeds meer aan de andere helft. De helft van de lidstaten gaat met 62 met pensioen, de andere helft met 67. De helft van de lidstaten kamt met onstuitbare werkloosheidscjifers, de andere helft is volgende. Er zijn al lidstaten waar het spaargeld van de kleinere spaarders (Spanje) door de staat is weggegeven. Nooit meer oorlog? Ga zo door: gegarandeerd oorlog!!!

 9. Ik denk dat jullie er allemaal naast zitten.
  Veel mensen denken dat Europa goed voor ons is. En dat we beter die banken kunnen redden.

  Of, als we dat niet doen raken we in hel en verdoemenis.
  Dit is tenminste wat Jan Kees zegt. En die zal het wel weten.

  Toch?

 10. @anoniem [6]:

  Een steekproef hoeft helemaal geen 10% te zijn. Het gaat erom dat de steekproef voldoende groot is en paar duizend kan dan genoeg zijn.

  Wat echter wel belangrijk is, is dat een steekproef representatief is. Hierin zit ‘m het probleem. Mensen die zich aanmelden bij Maurice zijn geen doorsnee van de bevolking. Ook als Maurice zelf mensen belt, wil maar een beperkt deel van de respondenten meedoen, en dit is ook geen doorsnee van de bevolking.

  @Tom van Leeuwen [10]:
  Ja, dit viel mij ook op. Wellicht geloven deze mensen dat het geven van geld aan Zuidelijke landen de problemen oplost.

  Ik ben er eigenlijk wel voorstander van om het beestje bij de naam te noemen. Een gift kun je afboeken en je weet dat je het nooit meer terugziet. Nu worden de giften in de vorm van garanties verstrekt. Dat is ernstig, omdat garanties lang buiten de boeken gehouden kunnen worden. Op het moment dat de garanties geclaimd worden, gaat het in een keer goed mis en explodeert de staatsschuld van de 1 op andere dag.

  Tom van Leeuwen [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Adam [11]: Helemaal met je eens. Het is trouwens ook belachelijk dat die 4 tot 40 miljard die het ESM gaat kosten niet bij het begrotingstekort worden opgeteld (maar wél bij de staatsschuld natuurlijk). Dit is een boekhoudkundige truc om het allemaal wat onschuldiger over te laten komen.
  Die 4 miljard die nú naar het ESM gaat zou mijns inziens bij het begrotingstekort van dit jaar moeten worden opgeteld.

 12. @goof [13]:

  Zouden die gegevens niet gewoon bij de Hond opgevraagd kunnen worden?
  Als je daarvoor een e-mail adres kunt vinden, wil ik dat namens de Vrijspreker eventueel ook wel doen.

 13. De peilingen van Maurice stellen niets voor en zijn alleen bedoeld om de mensen op het verkeerde been te zetten vooral wat de politiek aangaat met de komende verkiezingen. De Grootste partijen ,VVD en PvdA en CDA blijven op zetelwinst terwijl de rst inleverd. Vreemd dat ik in het dagelijkse leven hele anderen geluiden hoor vanuit de bevolking. Dit noemt men mind control in de hoop de kiezer te manipuleren! Ze zullen op 12 sept. raar en lelijk op hun neus kijken!

Comments are closed.