51 REACTIES

  1. Het consequentialistisch libertarisme is een lege huls. Het vraagt ons dat wij voor vrijheid zouden zijn, niet omdat vrijheid een recht is, maar omdat ‘de consequenties van de vrijheid’ goed zijn voor mensen. Laten we even proberen met hem mee te denken. Wat is vrijheid en wat zijn de consequenties van vrijheid? Wat vrijheid is, is geen conceptueel probleem. Ook voor Bradford zijn mensen vrij in de mate waarin ‘zij zich veilig weten met betrekking tot hun persoon en hun eigendom’ — of zoals een ‘moralist’ zou kunnen zeggen: ‘zij zijn vrij in de mate waarin anderen hun zelfbeschikkingsrecht respecteren’.

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  2. Hoe hypocriet is het, nu de Libertarische Partij mee gaat doen aan de verkiezingen, nu wél te gaan stemmen, én op de LP, waar men voorheen nog de grootste afkeer had van de politiek. Hoe vaak gaf men aan niet te willen stemmen, niet aan de politiek mee te willen doen, niets met de overheid te maken willen hebben, want aan dat systeem kleefde bloed…

    Nu, hoe snel ziet men de gemiddelde libertarier draaien als een blad aan een boom.

    Rechtse Rakker [34] reageerde op deze reactie.

  3. Nee, Marina, de rekening wordt niet doorgeschoven naar de volgende generatie. De oudste generatie, die Nederland heeft “opgebouwd”, o.a. mijn moeder van 85, gaat ook de gevolgen merken van de lastenverzwaring, krijgt dus ook de rekening gepresenteerd, en overigens elke jongere generatie ook, er lopen namelijk meer generaties rond dan men denkt, niet alleen maar jongeren en bejaarden…

    Rechtse Rakker [33] reageerde op deze reactie.

  4. @Ron Arends [29]:

    Nederland kan niet zomaar uit de EU stappen, maar moet een meerderheid in Europa achter zich krijgen. Zelfs op dat terrein zijn we onze soevereiniteit kwijt…. Dus dan is het maar te hopen, dat Nederland een deal weet te sluiten met de buurlanden inderdaad…. Dat die buurlanden op dat moment ook de EU zat zijn….

  5. @Rob ter Horst [31]:

    “Nee, Marina, de rekening wordt niet doorgeschoven naar de volgende generatie. De oudste generatie, die Nederland heeft “opgebouwd”, o.a. mijn moeder van 85, gaat ook de gevolgen merken van de lastenverzwaring, krijgt dus ook de rekening gepresenteerd, en overigens elke jongere generatie ook, er lopen namelijk meer generaties rond dan men denkt, niet alleen maar jongeren en bejaarden…”

    Er is nog steeds een overheidstekort. Dus profiteren mensen nu en wordt later de rekening gepresenteerd. Het zal vast nog 15 jaar goed gaan. Maar eens en dat kan over 20, 30 of 40 jaar zijn, dan houdt het op… Dan verdwijnen sociale voorzieningen als sneeuw voor de zon en moeten de belastingen fors verhoogt worden. Mensen die nu 30, 50 of 60 zijn gaan dat waarschijnlijk later aan den lijve ondervinden…. Mensen die nu 80 of 90 zijn waarschijnlijk niet meer….

    Dat uw moeder van 85 nu hinder ondervindt komt doordat de overheid oneindig bureaucratisch werkt en er onvoldoende in slaagt om geld wat voor ouderen bedoeld is ook daadwerkelijk bij de ouderen te krijgen!

  6. @Rob ter Horst [30]:

    “Hoe hypocriet is het, nu de Libertarische Partij mee gaat doen aan de verkiezingen, nu wél te gaan stemmen, én op de LP, waar men voorheen nog de grootste afkeer had van de politiek. Hoe vaak gaf men aan niet te willen stemmen, niet aan de politiek mee te willen doen, niets met de overheid te maken willen hebben, want aan dat systeem kleefde bloed…”

    Dat is toch heel simpel? Ten eerste: de morele kant. Eerst waren er geen partijen die stonden voor het non-agressieprincipe. Dus stemde je automatisch op geweld-initierende partijen. Dat is iets wezenlijk anders, dan stemmen op de LP!

    Daarnaast de praktische kant. Ook praktisch was er amper verschil tussen de partijen en was er niet een partij die zich op een of andere manier onderscheidde op het gebied van vrijheid. De VVD is bijvoorbeeld een partij met oorlogshitsers. Libertariers houden daar niet van, maar houden ook niet van socialistische politici.

    Voorheen had stemmen geen zin en was het immoreel. Tegenwoordig heeft het wel zin, want we hebben een partij die zich duidelijk van de rest onderscheidt: de LP!

    Polity [35] reageerde op deze reactie.
    Rob ter Horst [42] reageerde op deze reactie.

  7. @Polity [37]:
    Aankloppen mag altijd. Alleen is de LP vooralsnog gefinancierd uit private middelen, dus zijn er geen belastingcenten heen gegaan. Er vallen dus ook geen belastingcenten “terug” te krijgen.
    Ik adviseer je aan te kloppen bij leden van de Kunduz-coalitie + PvdA + SP. Dat zijn voorstanders van véél belasting(consumenten), dus dáár valt nog wat te halen.

    Polity [41] reageerde op deze reactie.

  8. @Ron Arends [40]:
    Haha geloof mij, dat wil ik ook zeker 🙂 maar mijn punt is meer dat vroeger of later de LP, mochten ze groot worden, geforceerd worden in het ontvangen van producten ‘gestolen’ van de bevolking. Al is het de zetel waar ze op gaan zitten. Vroeger of later worden ze geconfronteerd met het feit dat ze zullen moeten aannemen wat er staat en daarin moeten gaan werken. Dat is een van de vele redenen waarom ik niet stem en stemmen op de LP ontmoedig. Het is tegen de filosofie van vrijheid. Puur omdat het zich heeft gevestigd in een 100% anti vrijheid omgeving. Er is geen weg om uit die 100% te breken. Mijn alternatief is dan ook om ons te groeperen buiten deze samenzwering genaamd de staat.

    Ron Arends [47] reageerde op deze reactie.
    Johnny Feelgood [50] reageerde op deze reactie.

  9. @Rechtse Rakker [36]: Moraal? Menig libertarier gaf in discussies aan niet bereid te zijn tot ook maar enig compromie. Men had niks met democratie, met populisme, met water bij de wijn doen, alleen maar omdat er toen geen LP mee deed aan de verkiezingen. Nu de LP wel mee doet aan de verkiezingen is dat morele als sneeuw voor de zon verdwenen.

    Dus, welkom in de echte wereld. De libertarist heeft zich bliksemsnel aangepast van een moraalridder naar een moraalzuiger…

    Mavado [43] reageerde op deze reactie.

  10. @Rob ter Horst [42]:
    Beste Rob,

    Mij is altijd geleerd om alleen kritiek te hebben als ik ook met een oplossing kwam.
    Gezien de (schuimbekkende) kritiek van jou op het libertarisme, ben ik toch heel benieuwd naar het maatschappij model, wat jij ongetwijfeld kan produceren, dat voldoet aan een aantal punten waarbij:

    -Niemand gedwongen wordt
    -Niemand zich afgeperst voelt
    -Er geen groep of persoon is met meer rechten dan een andere groep of persoon
    -Iedereen volledig vrij is zich te ontplooien
    -Bezit onaantastbaar is

    Dit rijtje is ongetwijfeld niet compleet, maar een leuk beginnetje.
    Ik ben benieuwd naar jouw ideale samenleving.

    Rob ter Horst [45] reageerde op deze reactie.

  11. @Mavado [43]: Ik geef al vele jaren op- en aanmerkingen, maar vrijwel altijd werden ze afgeschoten door de starre houding van de libertarist. Het probleem is dat door de starre houding van de libertarist, en zijn onvermogen om tot ook maar enig compromie te komen, er absoluut geen oplossing was om tot een betere samenleving te komen. Maar wat schetst mijn verbazing, nu de LP wél meedoet met de verkiezing, is men opeens wél bereid water bij de wijn te doen, en ervoor te gaan wél de handen vuil te maken, en draait menig libertarische kiezer zich als een blad aan een boom zijn mening om, en is blijkbaar ook bereid de handen vuil te maken, daar waar voorheen hun moraal zo was dat ze absoluut niks met de overheid en de politiek te maken wilden hebben. Blijkbaar is de moraal van de libertarist dus schijn…

    Ik heb in het verleden al eens gezegd dat libertarisme niks met vreedzaam samenleven te maken heeft, dat doen mensen die zo zijn. Libertaristen zijn mensen die “vreedzaam” willen samenleven, met een pistool op de heup…

    Laat de libertarist zich geen libertarist meer noemen, maar een mens die samen met andere mensen de vele problemen wil oplossen, en dit doet naar eer en geweten, en zonder zijn libertarische wil op te leggen, dus ook eens luisteren naar de ander…

    Het willen begrijpen hoe de ingewikkelde wereld in elkaar zit, is een eerste stap naar een betere wereld. En wat mij betreft heeft de libertarist daar nog heel wat winst te boeken, maar ja, ik ben maar een trol…

    Mavado [46] reageerde op deze reactie.
    Ron Arends [48] reageerde op deze reactie.
    Johnny Feelgood [49] reageerde op deze reactie.

  12. @Rob ter Horst [45]:

    “Ik ben maar een trol”, je zegt het zelf.
    Hou nou eens op met dat libertarist. Het juiste woord is libertariër.
    Of kan je geen twee puntjes boven een e zetten.
    En weer kom je met allerlei jij-bakken.
    Iets zelf bedenken en inbrengen gaat je duidelijk boven je pet.
    En als je zo de schurft hebt aan het libertarisme, waarom kom je hier dan (al zolang)?
    Je staat blijkbaar nergens voor open en dit noopt mij tot de houding die ik voor trollen bewaar: negeren.
    Succes verder.

    Rob ter Horst [51] reageerde op deze reactie.

  13. @Polity [41]:
    Libertariërs zijn slachtoffer van een immoreel systeem, evenals de slachtoffers die zich verenigd hebben in de LP. Om die reden is het gerechtvaardigd eventuele subsidies als schadevergoeding te zien.

    Het plan om jezelf als een soort John Galt op te werpen en een vrijstaat op te richten is nobel, maar er zijn ook mensen die graag de politieke weg bewandelen. Volgens het NAP zijn beide geoorloofd.

  14. @Rob ter Horst [45]:
    Libertariërs zijn mensen die “vreedzaam” willen samenleven, met een pistool op de heup…
    Klopt. Al hoeft dat pistool niet zichtbaar te zijn. Denk qua veiligheid bijvoorbeeld aan Zwitserland (het veiligste land van Europa), waar de inwoners geen pistool, maar volautomatische geweren “op de heup” hebben.

    Of aan New Hampshire, een van de Verenigde Staten, waar zelfs een ex-gedetineerde zonder gordels, maar wel met wapens, in een onverzekerde auto rond kan rijden zonder een bekeuring te krijgen (waar is immers het slachtoffer?). Het is de veiligste staat van de VS, zowel qua criminaliteit, als qua verkeer. Dat verbaast jou, maar libertariërs hadden niets anders verwacht.

    Het motto is “Live free or die“. Ik ga er zeker heen om te kijken of het wat voor me is.

  15. @Rob ter Horst [45]:
    Het willen begrijpen hoe de ingewikkelde wereld in elkaar zit, is een eerste stap naar een betere wereld.

    Het begrijpen van je eigen verantwoordelijkheid is de eerste stap naar een betere leefomgeving 😉

  16. @Polity [41]:
    Al is het de zetel waar ze op gaan zitten. Vroeger of later worden ze geconfronteerd met het feit dat ze zullen moeten aannemen wat er staat en daarin moeten gaan werken.

    Hoe dan ook. Die zetel zal gegarandeerd gevuld worden. Verder is het ridiculiseren van verplicht aan te nemen fondsen en/of het (symbolisch) weigeren daarvan een prima middel zijn om in de publiciteit te komen.

  17. @Mavado [46]: “Ik ben maar een trol”, je zegt het zelf.

    Ik had niet anders verwacht.

    Hou nou eens op met dat libertarist. Het juiste woord is libertariër.
    Of kan je geen twee puntjes boven een e zetten.

    Dank u.

    En weer kom je met allerlei jij-bakken.
    Iets zelf bedenken en inbrengen gaat je duidelijk boven je pet.

    Vaak genoeg gedaan, zoals meedoen met de politiek, praten met de mensen op straat, discussieren over problemen zonder stelling te nemen, neutraal zijn in oplossingen bedenken. Echter allemaal afgewimpeld door jullie, omdat het niet in het libertarische straatje past.

    En als je zo de schurft hebt aan het libertarisme, waarom kom je hier dan (al zolang)?

    Omdat ik het kan, mag en doe. Is dat in een libertarische samenleving dan anders? Mag ik dan niet “de schurft” hebben aan het libertarisme…

    Je staat blijkbaar nergens voor open en dit noopt mij tot de houding die ik voor trollen bewaar: negeren.

    Eerder andersom, en vandaar ook dat “niemand” van de LP heeft gehoord. Wat is er mis om met zoveel mogelijk mensen een gezamelijke oplossing te bedenken, voor de problemen in de samenleving, of is de LP de zoveelste partij die het maar niet wil begrijpen.

    Ik zou zeggen, praat eens met andere mensen dan alleen de mede-libertariër, dan gaat er een wereld voor je open. En vooral, leer te luisteren…

    Succes verder.

Comments are closed.