Om deze nogal regenachtige zomerdag door te komen enkele linkjes. Trek zelf uw conclusie en verzin zelf het verhaal erbij. De cijfers liegen niet en het verhaal is overigens al vele malen verteld. De cijfers echter blijven mij verbazen. De schuldberg wordt steeds groter, de val steeds dieper.

Als eerste een Nederlandstalige staatsschuldmeter. Een aantal andere landen worden ook meegenomen, onder andere de VS:

Een geavanceerdere klok is beschikbaar voor de VS, eentje waarin men ook kan kijken wat de toekomstige situatie kan worden en wat het verleden was. Bovendien laat deze de persoonlijke schulden ook zien:

Voor discusies over de 60 procent schuld norm van het BBP binnen de EU is deze natuurlijk leuk. Hier is duidelijk dat een aantal landen al meer dan 10 jaar ruim boven de 60 procent norm zitten.

The economist heeft een wereldwijd overzicht:

Meer links kunt u zelf toevoegen in de comments.

4 REACTIES

 1. Staatsschuld:
  1980 86.491
  1985 159.632

  Wat is er gebeurt tussen 1980 en 1985?

  “2010 Country NIIP (Net International Investment Position) statistics by the IMF. NIIP is defined by a country’s total domestically owned assets minus its foreign owned assets. All figures have been adjusted to nominal US dollars.”

  “Netherlands 2010 +173.147 bil. € ”

  Dan zou je denken dat het nog niet zo slecht is gesteld met nederland.

 2. Simpel met een blik op het kaartje; de rode ‘rijke’ landen gaan het door hun schuld afleggen tegen de opkomende (groene) economieën.

 3. @1 Rand [3]:

  Die is er zeker. Dat zegt Hoppe ook in 1 van zijn lezingen.

  In een democratie draait het erom om geld van de ene naar de andere groep her te verdelen. Vaak gaat het om algemene belastingverhoging waarvan de baten bij een kleine groep terecht komen. Deze groep zal zich veel harder inspannen om deze baten ter krijgen dan de veel grotere groep betalers. Voor de betalers zijn de kosten per persoon namelijk veel lager dan de opbrengsten per persoon zijn voor de ontvangers.

  Staatsschuld maakt het herverdelingsfeestje nog mooier, er wordt zelfs herverdeeld van toekomstige generaties naar de huidige generatie. Toekomstige generaties kunnen hier niet eens tegenstemmen.

  Het kaartje laat dit inderdaad duidelijk zien. Het enige vreemde land is Saudi Arabië. Zoveel olie en dan nog meer schulden maken dan de buurlanden.

Comments are closed.