Niemand anders dan uiteraard de SP luidt de noodklok nadat Rupert Murdoch de voetbalrechten voor de eredivisie heeft gekocht. De Pp vreest een ‘verschraling van de sportuitzendingen’. De SP maakt zich zelfs zorgen dat het plan van Murdoch is om kijkers naar zijn betaalzender te laten overstappen.

Heden zenden de publieke omroepen het voetbal uit en dat voelt net zo gratis aan als bijvoorbeeld inademen of in de zon liggen. De publieke omroepen worden op zeer eenvoudige wijze gefinancierd: uit de belastingen. Dit houdt in dat iedereen die geld verdient of bezit eraan moet betalen, ook als ze helemaal niet kijken. Ik heb zelf onlangs mijn Digitenne de deur uit gedaan omdat ik nauwelijks televisie keek, maar desondanks moet ik de uitzendingen blijven financieren. De staat is duidelijk machtiger dan Rupert Murdoch die – ondanks zijn onmetelijke kapitaal – mij moet vragen een abonnement op een betaalzender te nemen. Ik ben zo vrij dat te weigeren.

Indien het voetbal achter een betaald themakanaal komt hoeven mensen die niets geven om voetbal – zoals ikzelf – er niet meer voor te betalen. De rest van de burgers mag zelf bepalen of ze het geld in hun zak houden of er liever voetbaluitzendingen voor kopen. Misschien kunnen ze zelfs meer betalen voor bijvoorbeeld live wedstrijden of via pay-per-view. Murdoch zal ongetwijfeld trachten aan te bieden waar de meeste vraag naar is.

Deze vorm van vrijwillige financiering steekt de SP natuurlijk mateloos. Hoe kunnen ze macht over burgers uitoefenen als die zelf mogen bepalen wat ze met hun geld mogen doen? Ik citeer:

We betalen met zijn allen voor dit soort voorzieningen, kijkers hebben dan ook recht op een toegankelijke sportuitzending op een fatsoenlijk tijdstip.

We betalen inderdaad met z’n allen, en wel ten onrechte. Veel mensen bekommeren zich niet om voetbal. Voetbal is ook gelijk het eerste dat op een commercieel net zou worden uitgezonden, dus dat hoeft de publieke omroep echt niet te doen. Het is absurd dat de politiek de publieke omroep en TV-uitzendingen gebruikt om stemmen te trekken en nog absurder dat dit normaal wordt gevonden. Laat de markt voor TV-uitzendingen gewoon vrij en geef mensen de vrijheid terug om zelf te bepalen waarvoor ze willen betalen. Zelfs dan zijn er nog handenvol gratis uitzendingen. Tot de hoogstaandere zenders kunnen ongetwijfeld Discovery en National Geographic worden gerekend en die kreeg ik al cadeau bij het goedkoopste abonnement op Digitenne. Als dat al gratis kan worden aangeboden, waarom dan nog publieke omroepen? Als ik het journaal wil zien kan ik altijd nog bij RTL4 terecht…

Voetbal is ook een minder sterk breekijzer dan wordt gevreesd. In mijn jonge jaren volgde ik nog wel met vreugde het voetbal en ik heb nog meegemaakt dat het korte tijd op Sport7 werd uitgezonden. De eindeloos opgerekte uitzendingen met talloze analisten en zowaar af en toe voetbal (onderbroken door wedstrijden van clubs waarvan ik nog nooit had gehoord) konden mij echter niet boeien. Handenvol voetbalkijkers hebben er de brui aan gegeven. Zonder kijkers geen advertenties en zonder advertenties geen commerciele zender. Sport7 ging al snel op zwart. Sport7 had natuurlijk genationaliseerd kunnen worden net zoals de publieke omroepen dit feitelijk zijn. De markt deed zijn werk, Sport7 verdween en de voetbalkijker keerde terug.

De vraag is ook wat de reacties van voetbalclubs zijn als Murdoch vermogens gaat vragen voor zijn betaalzender. De clubs zien hun fans natuurlijk niet graag afhaken en als Murdoch er een potje van maakt maakt hij weinig kans de rechten te bemachtigen voor een nieuwe periode.

En als voetbal zo belangrijk is, waarom wil niemand er dan voor betalen? Een concertkaartje van €50 is bepaald geen uitzondering en een meerdaags festival kost je zo het drievoudige. Een DVD-boxset kan je vele tientallen euro’s kosten. Hoe absurd is het om mensen te vragen te betalen voor voetbal en mensen die het niet kijken niet te laten betalen? Tenslotte betalen ze het nou ook zelf, want alles wat met belasting wordt gefinancierd betaal je tenslotte zelf.

Laat Murdoch z’n werk doen en laat de kijker zelf bepalen. Van politiek zal het voetbal zeker niet beter worden…

9 REACTIES

 1. Van mij mag er ook een betaalde voetbal zender komen en een wielrenners.
  Je ziet niet anders het lijkt wel of er geen andere sporten meer zijn .Trouwens als je zo graag naar die sporten kijkt moet je dat er maar voor over hebben en mensen die er niet naar kijken er mee opzadelen.

 2. Als je niet naar de publieke omroep wilt kijken, en er dan ook niet voor betaald, prima.
  Maar, hoe toon je aan dat je daadwerkelijk niet kijkt…
  Het onmogelijk maken van, en de controle op het niet kijken naar de publieke omroep, zal ook een prijskaartje hebben, en wie zal dat moeten betalen, de abonnee, de niet-kijker of beide..
  Is het daadwerkelijk niet kijken naar de publieke omroep gratis, of moet de portemonee toch worden getrokken.

 3. De financialisering van voetbal is nmm al 10 jaar oud.

  Binnenkort kan je een voetbaluitzending kopen in stukjes van 5 minuten.

  De financialisering van de muziek & film industrie is nog sterker maar wordt tegengezeten door internet.

  Een goede documentaire om te zien op internet is “The Merchants Of Cool”.

  video.google.com/videoplay?docid=5109415725027567998

  Grote vraag is: laten we ons zo voor de gek nemen? Is er nog iets echt?

  • @J.H [355441]:

   Real Madrid heeft bijna een miljard schuld bij banken.Spaanse banken die Nederland straks mag gaan redden.
   Spelers als Ronaldo verdienen 35.000.000 per jaar en de aanschaf heeft 100.000.000 gekost! Die zijn wij aan het betalen.
   En het is nog niet eens zozeer die Ronaldo die ervan profiteert, het zijn die sponsors die gigantisch hun zakken vullen ten kosten van de samenleving.

   Bijna alle Europese voetbal clubs zijn failliet en worden straks met belasting geld overeind gehouden.

   Olympische spelen precies hetzelfde, het volk betaald miljarden aan nieuwe stadions en infrastructuur en de sponsors mogen hun naam voor een prikkie op die stadions tentoonstellen.
   Met gigantische winsten als resultaat. Regeringen willen alleen hierom graag de spelen naar zich toe halen, puur in het belang van hun corporatie vriendjes. En de schaapjes financieren alles!

   J.H [8] reageerde op deze reactie.
   AS [9] reageerde op deze reactie.

 4. Voorzitter Mao droomde altijd al van het verkondigen van het “mensenrecht op voetbal”.

 5. Als je even nadenkt, dan is het toch te gek voor woorden dat een overheid,en politieke partijen, zich bemoeien met voetballen! En dan nog in een crisissituatie waarin veel mensen wel andere zorgen hebben dan of Pietje nu wel of niet buitenspel stond!!!

  “Geef het volk brood en spelen”. . .dan je zelf rustig ritselen met banken en EU!!!

 6. @J.H [355447]:

  Nou ja, we financieren niet zo veel….we maken vooral schulden. Federale schuld per persoon in NL is 25000 euro. Een huishouden van 4 mensen heeft dus als standaard een ton aan federale schuld alleen. Laat staan persoonlijke schulden en eventuele provinciale/gemeentelijke schulden.

Comments are closed.