Er is de laatste dagen nogal wat discussie over vergoeding van dure medicijnen voor zeldzame ziektes.

Hans Büller, hoofd Erasmus Medisch Centrum wil dit oplossen door de farmaceutische industrie uit te schaken en de medicijnen door de overheid te laten maken. In nationaal of internationaal verband.

 

Ontwikkelen, produceren, distribueren. “”Alleen dan worden middelen betaalbaar en blijven dan beschikbaar voor iedereen.” zegt Büller.

Ik sta verbaasd hoe  een zo belangrijk persoon dat kan zeggen. Doordat overheden de concurrentie hebben weggenomen, en allerlei voorschriften ten voordele van de farmaceutische industrie gemaakt hebben, zijn de middelen alleen maar duurder geworden. En dat zal met het voorstel van Büller ook het geval zijn.

Dat de overheden de prijs (niet de kosten) lager kunnen maken, is natuurlijk een andere zaak. Die overheden kunnen namelijk gemakkelijk de belastingbetaler laten opdraaien voor subsidies. De BTW nog een procentje hoger zou al behoorlijk wat geld beschikbaar maken.

 Advies: Overheid er meer (compleet!!)  uit halen en zeker niet meer betrekken!
Want wat er nu speelt over medicijnen, zal gegarandeerd uitbreiden met “dure” operaties, vooral voor mensen die al “oud genoeg” zijn!! Een heel gevaarlijke ontwikkeling, waar niet veel over gezegd durft te worden. Maar een gevaar dat levensgroot aanwezig is.

5 REACTIES

 1. tja, typisch overheid, eerst gaan ze door regeltjes medicijnen onnodig duur maken om dan te gaan klagen dat medicijnen te duur zijn. zie:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/08/farmaceut_maakt_pil_vijftig_ke.html
  ikzelf heb jaren in depressie gezeten, prozak en andere “officiele” rommel hielp niet. uiteindelijk een natuur product gebruikt en ben uit depressie geraakt. een natuur product dat verboden is door de overheid zodat de pillenboeren hun woekerwinsten kunnen maken.

  AS [2] reageerde op deze reactie.
  Aryan [3] reageerde op deze reactie.

 2. @mark [1]:

  De standaard oplossing van de overheid is altijd om, als hun regels dingen slechter maken, nog meer regels te maken.

  Voorbeeld: er is een Europese crisis. Maar die is volgens de politici niet veroorzaakt door te veel overheidsbemoeienis, maar te weinig. Daarom willen ze van de EU een volledige politieke unie maken.

  En dit voorbeeld van de farmaceutische industrie is weer hetzelfde. Politici willen altijd hun invloed groter maken…

 3. Ik ben een libertarier in hart en nieren en heb enkele jaren in een apotheek gewerkt en daardoor een redelijke kijk op de gang van zaken in de farmaceutische industrie ontwikkeld. Dit is het enige waar ik kritisch op ben binnen ons gedachte goed. Een goede gezondheidszorg vind ik een teken van beschaving. Dat wil niet zeggen dat het gratis hoeft te zijn. De farmaceutische industrie is absoluut niet in staat om de oplossingen te ontwikkelen voor veel voorkomende ziekten. Dit is overigens volkomen logisch, iemand genezen is namelijk zakelijk helemaal niet interessant.

 4. Quote
  Advies: Overheid er meer (compleet!!) uit halen en zeker niet meer betrekken!
  Want wat er nu speelt over medicijnen, zal gegarandeerd uitbreiden met “dure” operaties, vooral voor mensen die al “oud genoeg” zijn!! Een heel gevaarlijke ontwikkeling, waar niet veel over gezegd durft te worden. Maar een gevaar dat levensgroot aanwezig is.
  Eind

  Wat een onzin, het is niet de overheid die het wil stoppen maar de “markt” nl de CVZ, het college van zorgverzekeraars, en dat zij de lobbyisten van de pharma industrie.

  Hub jke moet eens leren niet altijd dit soort leugens te blijven vertellen, je liberale achtergrond komt met dit soort propagande te duidelijk naar voren.

  LIBERAAL=FATAAL geloof me, ik loop al iets langer mee in de wereld en ken de “markt van beide kante” geloof me dit liberale systeem van vrije markt (en per definitie dus elke liberale richting/stroming) draait ons de nek om en nu eens een keertje niet alleen onze politiek. (politiek die overigens zonder lobby geen enkele stap durft te zetten maar dat is even een ander verhaal)

  #oud lobbyist #

Comments are closed.