Geachte lezer; vóór 2007 was ik niet in politiek geïnteresseerd. Waarschijnlijk ben ik daarmee één van de vele slachtoffers van de Staats indoctrinatie via het onderwijs. Gelukkig werd in 2007 mijn apathie genezen door Ron Paul. In een video op Youtube zag ik Dr. Paul zijn visie over de hypotheekcrisis uitleggen, waarna hij door de presentatoren compleet voor gek werd verklaard. Ik werk bij een bedrijf dat werkzaam is in de hypotheekbranche en kon destijds niet bevatten waarom hij uitgelachen werd. Hij had het namelijk volledig bij het juiste eind, was mijn mening. Hij was degene die mijn interesse wekte in het Libertarisme en de Oostenrijkse school. Om hem te steunen ben ik destijds lid geworden van de Ron Paul Nederland Meet-Up groep.

Dankzij het Mises instituut in Alabama, Georgia (VS) heb ik vele uren doorgebracht in virtuele collegezalen. Door ‘lecture series’, de Mises University en heel veel losse seminars van heren als David Gordon, Hans-Hermann Hoppe en Thomas Woods, heb ik veel geleerd over geschiedenis en filosofie. Uiteraard hebben de boeken van Ludwig von Mises en Murray Rothbard ook zeer veel bijgedragen aan mijn kennis over het Libertarisme.

Naast deze twee belangrijke onderwerpen heb ik mij in de afgelopen vijf jaar vooral gericht op de Oostenrijkse school met uiteraard Mises’ Praxeologie als basis. Ik zie, net als vele andere studenten van de Mises uni, dat dit ‘gedachtegoed’ niet onwaar kán zijn, omdat alle conclusies rusten op logica en enkele zelfevidente stellingen.

Nadat tientallen discussies met collega’s / vrienden eindigden met “Als je hier zo weinig vrijheid hebt, dan verhuis je toch naar het buitenland?” heb ik mij aangemeld bij de Free State Project te New Hampshire (VS). Helaas is het, vrijwilligerswerk in de campagne van Ron Paul, twee jaar en een stukgelopen verloving later, niet mogelijk gebleken om me in de VS te vestigen.

Het kwam zeer goed uit dat ik, samen met o.a. Bart Voorn, aanwezig was bij de debatavond in het Gespuis te Amsterdam, waar Toine Manders voor het eerst openbaarde dat de LP zich in de verkiezingsstrijd ging mengen. Vanaf dat moment had ik een nieuw doel: een zetel voor Toine Manders in de Tweede Kamer (en zoveel extra zetels als mogelijk).

Ik weet dat iedere Staatsbemoeienis met de levens van burgers netto een negatief effect zal hebben. Ik weet dat iedere beperking van economische vrijheid een netto negatief effect zal hebben op de markt. Daarom heb ik mijn volledige steun eerder al gegeven aan Ron Paul en geef ik het nu aan de enige Nederlandse partij die ontegenstrijdig verkondigt mijn vrijheden te maximaliseren.

Een politieke partij alléén is niet voldoende om het Libertarisme bekendheid te geven. Daarom ben ik bestuurslid van het Libertarische Jongeren Platform, dat als doel heeft om, samen met zusterorganisaties uit Europa en in samenwerking met andere Nederlandse Jongerenorganisaties, het Libertarisme bij de nieuwe generatie bekendheid te maken. Vanwege de komende verkiezingen heeft mijn rol in de LJP momenteel een lagere prioriteit gekregen, maar na de verkiezingen zult u veel meer van ons gaan horen!

Met vriendelijke groet en dank voor het lezen,


Hendrik Brouwer
Coördinator Campagneteam Utrecht en ’t Gooi
(voormalig landelijk coördinator ondersteuningsverklaringen)

6 REACTIES

 1. Bestaat er in Belgie iets gelijkaardig als LP Nederland ?

  Met vriendelijke groeten,
  Hans.

 2. @Rutger [4]:
  Zelfde stuk gelezen maar waarschijnlijk met een andere interpretatie, sommige kandidaten hebben duidelijk een “eigen” mening die niet altijd naadloos aansluit bij de LP, of een specifieke invalshoek/onderwerp waar ze zich mee bezig houden, dat lijkt hier te ontbreken.

  “Vanaf dat moment had ik een nieuw doel: een zetel voor Toine Manders in de Tweede Kamer (en zoveel extra zetels als mogelijk)”

  Vindt ik vreemd, een zetel voor TM is een middel tot een doel om de zetel voor TM als het doel te stellen lijkt mij precies andersom.

  Negers zijn er in verschillende kleuren bruin, sneeuw is meestal wit maar soms ook geel ….. maar goed.

  Hendrik Brouwer [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Igor [5]: Er zijn heel veel middelen nodig om het doel “T.M. in de 2e kamer” te bereiken. Vandaar dat ik het als doel heb betiteld, en niet als middel.

  Daarnaast is één zetel in de 2e kamer voor mij een doel, maar niet het einddoel. Misschien is zelfs 76 zetels in de 2e kamer niet het einddoel, omdat we dan buiten onze landsgrenzen kunnen gaan kijken of daar eventueel nog geweldsmonopoliën bestaan.
  Je kunt het me niet kwalijk nemen dat ik braaf ben… ik heb tenslotte mijn naam tegen…

Comments are closed.