Ik ben Ronald Bijl 34 jaar en woonachtig in Rotterdam.  Na mijn studie Nederlands en Fiscaal recht ben ik in Rotterdam aan het werk gegaan als belastingconsulent. Als adviseur help ik met veel plezier mensen en bedrijven meer van van hun geld te behouden, zodat zij dit kunnen besteden aan zaken die zij belangrijk vinden.

Geboren in een liberaal nest werd ik al vroeg bekend met de principes van eigen verantwoordelijkheid, respect voor de ander en zijn/haar eigendom.  Omdat ik mij volledig kon scharen achter deze principes bleef ik ook na het uitvliegen uit het ouderlijk nest aangetrokken tot het liberale gedachtegoed. Het libertarisme had ik al wel over gelezen, maar bleek nog een brug te ver. Immers als er geen overheid is,  wie bouwt de wegen, wie zorgt er voor dat er geld is en zorgt er voor de armen. Dit waren allemaal vragen die de overheid als antwoord leken te hebben.

Echter met de crisis in 2008 ging ik mij verdiepen in de economische theorie en kwam dat antwoord op de losse schroeven te staan.  Schreeuwden de overheid en topeconomen dat de crisis niet te voorzien was, bleek dit bij bestudering niet waar te zijn. Economen van de Oostenrijkse school hadden niet allleen het ineenstorten van de huizenbubbel en dot.com bubbel voorspeld, maar ook al aan het begin van de vorige eeuw de ineenstorting van de Sovjetunie.  Weliswaar niet naar jaar, maar wel als logisch en onvermijdelijk gevolg van overheidsingrijpen.

Geconfronteerd met enerzijds met een consistente economische theorie en correcte voorspellingen en anderzijds het lege gebrul der politici, klapte voor mij ook de overheidsbubbel. Genezen van mijn bijgeloof in de staat,  vielen de puzzelstukjes van de werkelijkheid gemakkelijk op hun plaats.

Toen kwam de vraag wat nu? Als libertarier geloof ik immers in het samenleven op vrijwillige basis en enkel in defensief geweld.  Actief worden  van een gevestigde “liberale” partij was dan ook geen optie, deze riepen immers om beurten dat er meer geld nodig was voor zaken waar de burger tegen was, geld naar Griekenland, het ESM, ACTA, etc.  De burger hoefde niet overtuigd worden, deze kon je daar gewoon voor laten meebetalen, daarvoor hef je belasting.

Gelukkig  bleek ook in Nederland een libertarische partij te bestaan. En met de val van het kabinet kwam de mogelijkheid met de LP en het idee van vrijheid en non agressie in het voetlicht te treden, door deelname aan de verkiezingen. En omdat vrijheid niet gratis is en menig Haagse regent deze graag voor je opoffert, tesamen met de inhoud van je portemennee, heb ik dan ook besloten mij verkiesbaar te stellen voor de LP. Hiermee hoop  ik mensen bekend te maken met een tegengeluid, een alternatief  van vrijheid, respect voor de ander, diens eigendom en levensstijl. Want de overheid is het probleem niet de oplossing.

6 REACTIES

  1. …maar ook al aan het begin van de vorige eeuw de ineenstorting van de Sovjetunie.

    Begin 1900 kon men dat al voorspellen? Dat lijkt mij sterk… Of hadden ze een streaming van de Galactische Federatie gekregen? Piep piep tuut tuut.

    Hoe dan ook, succes gewenst! Aan de doosnee-media zal het niet liggen. Gisteravond heb ik 5 minuten gekeken naar dat verkiezingsdebat. Wat was dat een wanvertoning, met vooral slecht acteerwerk, slecht ingestudeerde antwoorden, veel liegen en je kon wel weer zien dat “the brigtest and the best” in de ambtenarij belanden. Waar waren de nieuwe partijen?

    Ratio [2] reageerde op deze reactie.
    1 Rand [3] reageerde op deze reactie.

  2. @Naam * [1]: 1920 is toch redelijk begin vorige eeuw zou ik zeggen, valt in het eerste kwart:

    Mises voorspelde daarom dat plan-economieën enkel zouden kunnen overleven door prijzen van kapitaalsgoederen af te kijken uit markt-economieën. Van zodra er echter een internationale, wereldwijde plan-economie gevestigd wordt, zou dit onmogelijk zijn: zo’n internationaal communisme zou dan ook onvermijdelijk tenonder gaan in ‘calculational chaos’. Deze inzichten publiceerde Mises in 1920 in zijn artikel ‘Die Wirtschaftsrechnung im sozialistischen Gemeinwesen’ (“De economische berekeningen in een socialistische maatschappij”).

    http://rothbard.be/faq

  3. @1 Rand [3]:

    Damn right he did!!!
    And thus cured me of of being a socialist.

    Tks for focussing on that point Ronald.

  4. Libertarische Belastingconsulent ……. dus mocht de LP slagen in haar opzet dan is jouw studie en beroep wel heel ironisch volstrekt overbodig en nutteloos……..

    Er wordt weleens gezegd dat je bent wat je doet, zeker als je goed bent in wat je doet zal dat van invloed zijn op wie jij bent, vraag ik mij toch af waarom iemand die zijn centjes verdiend belastingaangiftes oprecht voorstander kan zijn van het afschaffen van de hele proces…. dat je het leuk vindt om mensen te helpen besparen dat zal wel maar het is toch alleen maar leuk als je zelf ook een leuke factuur kan sturen, en hoe meer voordeel jij voor de klant ritselt hoe makkelijker jij een hoge factuur kan verantwoorden.

Comments are closed.