Ik ben Leendert Ambtman, een 37-jarige bedrijfseconoom met een vriendin en 2 kleine kinderen. Ik woon in Amstelveen en sta op de lijst omdat ik niet langer passief de ontwikkelingen kon blijven volgen, maar ik wat moest doen.

De ‘invisible hand’ is het mooiste concept wat ik heb geleerd tijdens mijn studie bedrijfseconomie. Ik geloof in de zelfregulerende werking van de markt en ben wat dat betreft echt een laissez-faire kapitalist. Alle vormen waarop de overheid ingrijpt op de markt zal leiden tot een inefficiënte en onrechtvaardige allocatie van middelen.

Dat zag ik onder andere tijdens mijn scriptie over de filmmarkt. Waar in de V.S. films werden samengesteld om zoveel mogelijk bezoekers te trekken werden ze in Nederland samengesteld om de subsidie verstrekkende partijen tevreden te stellen. Het gevolg daarvan was dat er in Nederland films werden gemaakt die door een kleine elite mooi werd gevonden, maar die het grote publiek niet bereikten. De kleine elite financierde haar hobby’s met het belastinggeld van anderen. Ik kon niet bedenken wat deze subsidies rechtvaardigde en waarom de waarde van de Nederlandse film groter was dan wat men bereid was er voor te willen betalen. Als er geen markt is voor de Nederlandse film dan moet men zijn conclusie daar uit trekken en geen Nederlandse film maken.

Dit zag ik overigens niet alleen bij de Nederlandse film, maar bij alle overheidsingrijpen en heeft er toe geleid dat ik een afkeer begon te krijgen van de overheidsbemoeienis. Ik was echter, net als zo veel andere Nederlanders, niet bekend met het Libertarisme. Op een gegeven dag, jaren geleden, kwam ik terecht op de site ‘Meer Vrijheid’ waar een wereld voor mij open ging. De laatste jaren werd het mij steeds duidelijker wat de overheid allemaal heeft aangericht en hoe onrechtvaardig zij optreedt ten opzichte van haar burgers. Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat ik vond dat ik iets moest doen, want wie zwijgt, stemt toe. Stem daarom op 12 september op de Libertarische partij omdat er iets moet veranderen, want het huidige pad is niet het juiste.

10 REACTIES

 1. “want wie zwijgt, stemt toe”

  Nee. Soms is het de moeite niet waard om wat te zeggen en is beter om de hele zooi te negeren, deed de meerderheid dat dan was er geen overheid. Helaas door de overheid aandacht te geven geef je het bestaansrecht. Overheid is een waardeloos iets dat men best aan de zijkant kan laten richten of de ravijn in kan schoppen.

  Omdat de meerderheid een overheid steunt is het een goede zaak om een libertarische doorn in de overheid zij te prikken, may the wound fester it to death.

 2. @Rien [2]:

  “omdat ik niet langer passief de ontwikkelingen kon blijven volgen, maar ik wat moest doen”

  Voor mij heel herkenbaar. Gisteren heb ik de hele dag geflyerd voor de LP en mensen gesproken over het libertarisme. Daarbij heb ik vurige pleidooien voor vrijheid gehouden. Dat lijkt me toch effectiever dan passief blijven mopperen op een website met een zeer beperkt bereik.

 3. @Rien [2]: Als zijn “doen” bestaat uit het dwarbomen van nog meer collectivistische wetsvoorstellen en uit het ons proberen te “ontdoen” van eerder gestemde wetten dan is zijn “doen” wel degelijk libertarisch immers zijn doen is dan een combinatie van (door ons aan hem gemandateerde) zelfverdediging en recupereren van eerder ontnomen vrijheden.

  @artikel
  Ook deze kandidaat geniet mijn sympathie.
  Het lijkt erop dat naarmate we aftellen, ik steeds meer kandidaten kan smaken. Ben benieuwd naar de volgenden.

  Rien [5] reageerde op deze reactie.

 4. @.M [4]:
  “proberen te “ontdoen” van eerder gestemde wetten”

  Ik geloof in terugkoppeling. I.e. dat mensen kunnen leren. Maar men kan alleen leren als je actie-gevolg kunt zien.
  Als libertariers nu wetten ongedaan maken dan verlengt men daarmee de levensduur van het zittende systeem. Het zal dan (imo) nooit zo ver komen dat het systeem zelf verdwijnt.

  Ja, het leven wordt daardoor op korte termijn leefbaarder, maar op lange termijn is er niets gewonnen.

  Zelf geloof ik meer in het stoppen van je eigen bijdrage in het bestaande systeem.
  In Atlas Shrugged is dat het verschil tussen Galt en Taggert. Ik sta aan de kant van Galt.

 5. want wie zwijgt, stemt toe.

  Het wachten is nu op “Wie niet stemt, mag niet klagen.”

  Wie zwijgt, zwijgt, meneer Ambtman. Bovenstaande uitspraak is gebaseerd op een vorm van dwang. Het zijn namelijk anderen die stellen dat je toestemt als je in werkelijkheid zwijgt.

  Verder een O.K. stuk.

 6. @Allen: Bedankt voor jullie reacties. Goed om te zien dat mijn uitspraken al genoeg voer tot spreken geven. Ik vind dat niemand zich hoeft te conformeren aan de mening van anderen. Dit stuk is dan ook mijn mening. Het “Wie zwijgt stemt toe” komt voort uit mijn gevoel dat ik niet langer lijdzaam kan toezien hoe mijn wereld steeds onvrijer en onlogischer wordt. Ik geloof dat als je het ergens niet mee eens bent, je wat aan de situatie moet doen. Dit kan in dit geval door jezelf te onttrekken aan het systeem, maar dat kan ook door te proberen het systeem te veranderen. Ik wil het huidige systeem veranderen naar een libertarischer systeem.

  ‘Een libertarischer systeem’ is een bewust vage formulering, want het gaat momenteel namelijk niet om het einddoel, maar om de richting. We gaan namelijk de verkeerde kant op en als ik de peilingen mag geloven wordt het er na 12 september niet ‘gezelliger’ op. We zullen als Libertarische partij stapje voor stapje de richting van deze mammoettanker moeten bijsturen om hem op de juiste koers te krijgen. Dat begint met een libertarisch geluid in de kamer om bij het grote publiek bekend te worden. Dat is stap één en die is al moeilijk genoeg, daarom kies ik voor de vage formulering, want er is nog een heel traject af te leggen voordat het einddoel bereikt is en zonder stap één, geen traject. Daarom wil ik Rechtse Rakker bedanken voor zijn inzet en de anderen voor hun stem op de Libertarische partij op 12 september. Want wie wat aan een situatie wil veranderen zal wat moeten doen.

  Rien [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Leendert Ambtman [7]:

  Wel leendert, over mijn stem hoef je je geen zorgen te maken. Al zal ik wel de no 1 op de lijst kiezen. Sorry.

  Maar ik geloof niet dat de LP een verschil kan maken. Waar de LP echter heel goed voor kan zijn is de educatie van de nederlandse keizers. Meer verlang ik niet 🙂

 8. Ik zit wat te lezen in jullie partijprogramma en zie hier en daar best aardige punten staan. Als ik echter lees over Atlas in Staking, krijg ik wel wat koude rillingen. Lees dan ook de prachtige studie van Hans Achterhuis – De Utopie van de Vrije Markt.
  Ik zoek nog altijd die partij die geen utopisch denken voorstaat en toch met een menswaardig alternatief komt, waarbij ik niet het gevoel heb, voortdurend genaaid te worden als burger.

Comments are closed.